logo

trugen jacn

UZMAN NİVA YAU : ÇİN-ORTA ASYA İLİŞKİLERİNDE UYGUR BÖLGESİ HAYATİ ÖNEME SAHİP

Orta Asya-Çin ilişkileri akademisyeni Niva Yao, ABD Temsilciler Meclisi önünde ifade veriyor, Mayıs 2022, Washington, D.C.

Çin basınında yer alan haberlere göre, geçtiğimiz günlerde Uygur Özerk Bölgesi hükümetinden ticaret temsilcilerinden oluşan bir heyet, bir dizi ticari işbirliği faaliyeti yürütmek üzere Orta Asya ülkelerine gitti. “Yeni İpek Yolu’nu ortaklaşa inşa etmek ve yeni bir kalkınma yolu aramak” amacıyla 10 gün sürecek  bu ziyarette  Çin tarafı , Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve diğer ülkelerle ticaret, ulaştırma, enerji, diplomasi, finans, gümrük ve havacılık başta  18 alanda işbirliği anlaşmaları imzaladı. ,

Çin’in “sıfır  covid ”  Salgın Karantinası  politikasının yol açtığı ekonomik durgunluğun ardından gerçekleştirilen iş ziyaretinde, Çin’in ambargoyu bir an önce kaldırıp ekonomiyi canlandırması gerektiği ifade edildi.

Orta Asya Cumhuriyetleri Öz Kaynaklarını Kendileri Kullanmalı

Günümüzde, Çin’in Orta Asya’ya taşma, yayılma ve hakim olma  rüyasını “Tek Kuşak, Tek Yol” girişimiyle gerçekleşmek   istemektedir. Orta Asya ülkelerinin kalkınma ihtiyaçları ve büyük ülkelerle ortak güçlenme hedefi  Çin’in bu hedefini  mümkün kılabilecektir.  Başta Kazakistan  olmak üzere Orta Asya ülkelerinin kendilerini güçlendirmek için çok kutuplu bir dış politika benimsemeleri ve öz kaynaklarını iyi kullanmaları gerekir. Orta Asya ülkelerinin Çin ve Rusya’nın yanı sıra ABD ve Avrupa Birliği ile de işbirliği yaparak siyasi dengelerini sağlamaları durumunda Çin’e olan bağımlılıklarından kurtulabileceklerdir.” dedi.

Share
11077 Kez Görüntülendi.