logo

trugen jacn

ÇİN, 50 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ URUMÇİ YANGINI NEDENİYLE TÜM DÜNYA’DA PROTESTO EDİLDİ

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
 Komünist Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’in başkenti Urumçi’nin Tengritagh bölgesi’ndeki Uygur Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Dongkörük(Yüksek Köprü) yerleşim yerinde 24 Kasım günü  Karantina Kuşatmasındaki 21 katlı bir   apartmanda maydana gelen yangın ve evlerinin kapısı dışarıdan kilitlindeği için evlerinde yanadak ve soğularak 50 kişinin ölmesine yol açan yangın faciası Türkiye başta tüm dünyada Uygur Türklerince protesto edildi ve soykırım sınsı amacı ile yangına zamınanda müdahale etmeyin işgal yönetimi lanetlenerek protesto edildi.
Akşam başlayan yangından sonrası  gece  saatlerinde yüzlerce Urumçi sakini sokaklara çıkarak virüs bahanesiyle  Uygurlara yönelik  acımasızca  uygulanan evlerde  tecrit politikasını protesto ederek bu insanlık dışı uygulamanın derhal yürürlükten kaldırılmasını talep eden sloganlar attılar. Sosyal medyada çokça  paylaşılan video görüntülerinde polisin olayları bastırmak için vahşice  aşırı güç kullandığı  açıkça görülüyor.Ayrıca,gösterilere katılan onlarca kişinin tutuklandığı de bildiriliyor. ar yerel polisin protestoları bastırmak için büyük birimleri nasıl kullandığını gösteriyor.
Urumçi’deki yangın faciasının Doğu Türkistan’in  Gulca, Korla,Kaşgar,  Hoten  başta olmak üzere  diğer şehirlerde  benzer gösterilerin  yapıldığı belirtiliyor.  Gösterilere Doğu Türkisitan’a demografik asimilasyon amacı ile göç ettirilen Han Çinilisi göçmenlerin de katılarak destek verdiği ÇKP Faşist yönetimini protesto ettikleri de gelen haberler arasında.
Çin’in ticaret ve finans merkezi olan Şanghay’da da  kalabalık Çinlilerin özellikle “Urumçi Yolu=Urumçi Caddesi”‘nda toplanarak yangında ölen Uygurlar için Protesto eeylemleri gerçekleştirdikleri de bildiriliyor. ya katılanların büyük çoğunluğu Han Çinliler olduğu görülüyor. 27 Kasım’dan bu yana alınan bilgiye göre, yetkililer tecrit politikasını kısmen gevşetti. Çin kentlerine de yayılan gösterilerde eylemcilerin Beyaz Kağıt  taşıyarak  yaptıkları  eylem dikkati çekiyor.
Yangın felaketinin duyulmasından hemen sonra 25 Kasım’dan bu yana Türkiye, Almanya, Japonya, İsveç,Norveç,ABD, Fransa ve Hollanda,Avustralya başta olmak üzere
 Doğu Türkistan Türklerinin sığınmaçı olarak yaşadığı 4 kıta ve 28 ülkede çeşitli etkinlikler yapılarak  hayatını kaybedenler anıldı ve işgalcı Çin protesto edilerek lanetlendi.
Bir 2 kişi, ateş ve açık hava görseli olabilir
Türkiye’deki Gösteriler 
30 bin Doğu Türkistanlı Uygur Türkünün yaşadığı İstanbul’da ilk  protesto eylemleri 25 Kasım’da  gerçekleştirildi.
Kaynak: Uygur Times
+2
Share
2023 Kez Görüntülendi.