logo

trugen jacn

UPİ AJANSI MUHABİRİ KANG : URUMÇİ’DE DURUM TAHMİNLERİN ÖTESİNDE VE ÇOK KÖTÜ

Doğu Türkistan Urumçi'de yangın! 44 Türk'ün öldüğü iddia edildi

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Birleşik Haber Ajansı(United Press İnternatınal= UPİ)  muhabiri Deik Kang, ” Urumçi’de ve  ve Uygur bölgesinde genel durum, tahminlerin ötesinde ve çok çok kötü.” açıklamasında bulundu.

UPİ muhabiri Kang, kendisinin  yurt dışında yaşayan  ve Urumçi yangınında ölenlerin yakınları ile görüştüğünü  belirterek  : ” Urumçi’deki yangında ölenlerin sayısı Çin yönetiminin açıklamalarından  bir kaç kat daha fazladır. Benim ulaştığım  gerçek bilgiler insan tasavvurunun ötesinde ve tahmin edilenden çok çok  vahim ve korkunç derecede   fazladır. Uygur bölgesinin genel durumu ise, çok kötü  ve kabul edilemez bir durumdadır. Gerçekler ve yangına yol açan faktörler insanların hayal ettiğinden daha ciddidir.  Çin yönetimi Karantina tedbirlerini bir az gevşeterek evlerin kapılarını açsalardı, insanlar yangından kaçarak kurtulabilirlerdi. Ölenlerin tamamı   kaçamayanlardır.”  dedi.

Urumçi Nerede, Çin'de Neler Oluyor? Karantina Bölgesinde Çıkan Yangın:  Urumçi'de Protestolara Neden Oldu! - Haber Sitesi

Yangında Ölen Uygurların  Yakınları ile Görüştü

UPİ Haber Ajansı muhabiri özgür Asya radyosuna yaptığı açıklamada Urumçi’deki yangında hayatını kaybedenlerin yurt dışında bulunan yakınları ile iletişim kurduğunu ve kendileri ile   görüştüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü : ” Görüştüğüm kişilerin birinin adı  Abdulhafiz Muhammed Emin adında bir Uygur Türkü’dür. Kendisinin Urumçi’de yaşayan  teyzesi ve dört çocuğu yangında  yanarak  hayatını kaybetmiştir. Teyzesinin Kocası(Eniştesi) Ali Mehmet Niyaz( Eli Matniaz)  önde gelen bir girişimci ve iş insanı  iken 2017 yılında  tutuklanarak Toplama  kampına hapsedilmiş. Teyzesi, kocasının kamptan dönmesini beklerken,  ÇKP Diktatörü Xi’nin  ” Sıfır Covid”  politikası kapsamında 4 çocuğuyla birlikte Ağustos ayından beri  evine  hapsedilmiş. 24 Kasım günü oturdukları binada meydana gelen yangın sonucu  4 çocuğu ile birlikte yanarak  can vermiş.

Urumçi'de çıkan yangın sonrası Sincan'da koronavirüs huzursuzluğu artıyor

Belediye ve İtfaiye Ölenleri Suçladı

Urumçi  Belediyesi(şehir yönetimi)  yangın ile ilgili yaptığı  açıklamada ” Bazı bina  sakinleri kendilerini savunma yetenekleri kullanmadıkları ve bu konuda  zayıf kaldıkları  için yangın sırasında yanarak hayatını kaybetmiştir.” iddiasında bulunmuştur.

Ancak,  yangın ile ilgili sosyal medyada paylaşımlarında “Evler dışarıdan zincirlenmiş veya kapatılmış olduğu için kimse  dışarıya kaçamadı ve bu yüzden yanarak hayatlarını kaybetti.” yorumlarıyla hemen yalanlandı.

UPİ Ajansı  binanın zincirlenmiş olduğu yolundaki iddialarını kanıtlayamamışsa da   yangın yerine 810 m.mesafede bulunan  itfaiyecilerin yangına geç müdahale ettiğini ve yangını  söndürmesinin üç saatten fazla sürdüğünü  bildirdi. Bunun sebebi olarak binada kalanların erkeklerinin  evlerinde veya toplama kamplarına hapsedilmesi sonucunda park yerindeki otomobillerin  başka yere park edilememesinden dolayı  itfaiyenin olay mahalline gecikmiş olabileceğini belirtiyorlar. Bası otomobillerin ise, aylardan beri(Karantina Kuşatmasının başladığı  Ağustos ayından beri)çalıştırılmadığı ve kullanılmadığı için akülerinin bitmesi sonucu hareket ettirilemedikleri de   bildirildi.

Yangı ile ilgili  bu benzeri diğer varsayım ve  iddialar aslında  İtfaiyenin  da yangın mahalline geç gelme sebebinin  evlerinde hapis tutulmalarından ve kapılarından dışarı çıkamadıkları için insanların yanarak öldükleri yolundaki iddiaları  dolaylı olarak doğrulamıştır.

Share
1851 Kez Görüntülendi.