logo

trugen jacn

TÜRKİYE’NİN BM.LEREDEKİ CESUR VE NET ÇIKIŞI UYGUR TÜRKLERİNİ UMUTLANADIRDI

Feridun Sinirlioğlu haberleri

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Türkiye’nin BM. Örgütü   nezdindeki en üst düzey  Temsilcisi Büyükelçi Sayın Feridun Sinirlioğlu’nu  New York’taki BM. genel merkezinde  Uygur Türklerinin insan hakları ihlalleri ile ilgili yapılan özel görüşmelerde mazlum Uygur Türklerinin insanı haklarını  savunan   ve   İşgalci Çin’e yönelik  cesur ve net çıkışı Doğu Türkistanlıları  çok sevindirerek umutlandırdı. Sayın Büyükelçi Sinirlioğlu’nun  Uygur Türklerini  savunan bu yiğitçe   konuşması Uygur Türklerince  dua, minnet ve  şükranla karşılandı.

26 Ekim 2022’de BM.Üyesi 23 ülkenin   girişi ile toplanan  ve Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar, Kazak ve Kırgizlar başta Müslüman Türk azınlıklara yönelik insanlık suçları ile etnik soykırım uygulamalarının  bir kez daha müzakere edildiği ve Çin’in 31 Ağustos’ta açıklanan  Uygur İnsan Hakları Raporunda belirtilen ihlallerin ortadan kaldırılmasını sağlamak amacıyla   yapılan  toplantıda söz alan Türkiye Temsilcisi Büyükelçi  Sayın  Feridun Sinirlioğlu şöyle konuştu:

” BM. ve uluslararası toplum, Çin’in  Uygur bölgesinde yaşayan Müslüman Uygur Türklerinin sistematik insan hakları ihlallerini ve bunun Uygur ve diğer Müslüman azınlıklar üzerindeki sonuçlarını görmezden gelmesi  ve sessiz kalması asla kabul edilemez.

BM’nin  hazırladığı ve 31 Ağustos’ta  açıkladığı Uygur insan hakları  raporu, Uygurların insan haklarının ciddi şekilde ihlal edildiğini ve  dini ve etnik kültürlerinin tehdit altında olduğu yolundaki iddiaları  doğrulamıştır.  Ayrıca, üzülerek  söylüyorum, uluslararası toplumun Çin’in  Uygurlara yönelik  uygulamalarına  ilişkin tüm endişelerinin  doğru olduğunu ortaya koymuştur. Uygurların temel insan hak ve özgürlüklerinin ciddi şekilde ihlal edildiğini ve kültürel kimliklerinin tehdit altında olduğu de  kanıtlanmıştır.   Çin yönetiminin bütün  bu uygulamalarının  Uygur Türklerinin kendi öz  anavatanlarında barış, huzur ve güven içinde yaşama şanslarının olmadığını doğrulamaktadır. Çin’in  BM. Teşkilatının açıkladığı Uygur insan hakları raporunda İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin tavsiyelerine  kesin olarak uyması, gerekir. Bunun için Çin yönetimine yönelik tavsiye ve ikazların sürdürülmesi ve gerekirse baskı yapılmalıdır. Ayrıca, Çin’in mağdur ve mazlumu  Uygurlar ve diğer etnik gurupların kollanarak bölgede işlenen insanlık suçları ile etnik soykırım cinayetlerinin sorumlularından bu suçlarının hesabı sorulmalıdır.

Uygur Türkleri kendi  anavatanlarında  etnik  kimlik ve kültürlerini, gelenek ve göreneklerini  koruyabilmeli, evrensel  insan hakları bildirgesinde belirtilen  temel insan haklarını sorunsuzca kullanmaları sağlanmalıdır. Milli  onurlarını koruyarak  yaşayabilmeli ve devam etttirebilmelidir.  Ayrıca, Uygurlar başta Uygur bölgesinde yaşayan diğer  tüm Türk halkları  ana vatanlarında  rahat ve huzur içinde  yaşayabilmelerinin sağlanması  için uluslararası toplumun  derhal harekete geçmesi gerektiğine dikkatlerinizi çekmek istiyorum.

Bunun için uluslararası toplumun endişelerini ve beklentilerini yansıtmaya devam etmeleri  gerekiyor. Çin’in Uygur Türklerine ve  diğer etnik  Türk azınlıklara yönelik yaygın  ve sistematik insan hakları ihlallerine ve sonuçlarına seyirci kalamayız veya bunlara göz yumamayız. Bu ihlalin ciddiyeti, derhal harekete geçilmesini gerektirmektedir. Raporun tavsiyelerini uygulamak ve Çin’i sorumlu tutmak için İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile birlikte ortak ve işbirliği içinde  çalışmak artık bizlerin  ortak sorumluluğumuz olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Büyükelçisinin Konuşması Cesurca,Net  ve Umut Verici 

 Uzmanlar, Türkiye’nin BM.Örgütü’ndeki  Temsilcisi  Büyükelçi Feridur Sinirlioğlu’nun  Uygur konulu bu özel toplantısındaki konuşmasının çok cesurca ve net ifadeler içerdiğini belirterek : ” Türkiye’miz  Çin ile olan yakın  ilişkilerinin  etkilememesi için şimdiye kadar çok  dikkatli olmuş ve  her zaman   Çin ile olan ilişkilere özen göstermiştir. Ancak, Büyükelçi Sinirlioğlu’nun  bu kez gösterdiği bu diplomatik performans çok önemli ve dikkat çekici olmuştur.   Sayın Büyükelçi Sinirlioğlu’nun bu konuşması  toplantıya katılan diğer ülke Temsilcilerinin de kızgın alkışları ve  özel ilgisi ile karşılanmıştır.” sözleri ile değerlendirdi.

Türkiye'den Suriye çağrısı yapan Çin'e sert tepki

Büyükelçi Sinirlioğlu, Çin’in  Suçlamalarına  Sert Cevap Vermişti

Türkiye’nin BM.Temsilcisi Büyükelçi Sayın Feridun Sinirlioğlu geçtiğimiz  yılının Ekim ayında BM.lerde Suriye krizi görüşülürken, Çin Temsilcisi Gong’un haksız, hukuksuz, iftiralarla dolu  düşmanca ifadeler içeren ”  Türkiye, Suriye’de insan haklar ı ve  hukukuna uymalıadır!” çağrısına sert  tepki göstermiş ve   Çin Temsilcisinin  bu konuşmasını cevaplandırırken :  “Uluslararası insan hakları hukukunu ve insani hukuku ihlal edenlerden ders alacak değiliz.” ifadelerini kullanmıştı.

Share
10540 Kez Görüntülendi.