logo

trugen jacn

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ’NDEN KAZAKİSTAN’A : ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMINI GÖRÜN ÇAĞRISI !

Hugh Williamson | Human Rights Watch

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü(HRW) Kazakistan yönetimine  çağrıda bulunarak  “‘ BM. başta uluslararası platformlarda Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar, Kazaklar ve diğer Türk halklarına yönelik soykırım uygulamalarına karşı   daha duyarlı  olmaları ve onların feryatlarına kulak vermeleri” gerektiği açıkladı.

HRW Örgütünün  Avrupa ve Merkezi Asya işleri Direktörü Hugh  Wiliamson’un kaleme aldığı  makalesinde ;Doğu Türkistan’ndaki mevcut  facialı  Kazakistan için de çok önemli olduğuunu,Çünkü  Uygur bölgesinde tutuklanarak Çin tipi toplama kamplarına  hapsedilenlerin arasında Kazakistan Vatandaşları ile Kazakistan’da Oturma İzni olan Çin Vatandaşı  Kazakların da bulunduğu bildirdi.

HRW Direktörü Hugh  Wiliamson yamsun yazısında şunları da dile getirdi : ” Çin yönetimi BM’lerde Uygur raporunun açıklanmasını engellemek için  büyük çabalar göstermesine rağmen” Ülkelerin Çin’i gerekli ve duyarlı tepki  göstermeleri ve Uygur sorununun BM.lerde gündeme alınarak tartışılması çok önemlidir. özellikle   dünyanın bu  insani değerlerin altında ezilip kaldığı bir dönemde Kazakistan’in  destek ve katkıları  İnsan Hakları Konseyi de dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler’in değerlerine verdiği desteğin bir göstergesi olacaktır. dir. tehdit” b Çin yönetimi 2017’den itibaren Toplama kampları ve devasa Hapishaneler kurarak en az 1 milyon civarında Uygur ve   bir kısım Kazakları  bu kamp ve hapishanelere kapatmıştır. Ancak, Kazakistan hükümeti  BM.lerdeki konu ile ilgili müzakerelerde bu  insanlık dışı acımasız vahşete  karşı kulaklarını tıkamayı sürdüregeldiğini üzüntü ile izliyoruz.  Çin’in Uygurlarla ilgili BM raporunu engelleme girişimlerine rağmen, “hükümetlerin buna hak ettiği acil ilgiyi göstermesi ve BM’de tartışılması çok önemli bir olaydır.  Kazakistan’da Çin’in Uygur bölgesindeki baskı,zulüm ve soykırım uygulamaları konusunda  her zaman kayıtsız ve sağır kalmıştır.

Kazakistan, BM.Yüksek Komiseri Bachelet’in 31 Ağustos’ta  Uygur raporunun açıklanıp açıklanmaması konusunun  ele alınabilmesi  için  kendi sorumluluğunu  yerine getirmeli   ve özellikle BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyinin   asli değerlerinin tahdide maruz kaldığı bir süreçte  bu insani değerleri kollaması ve desteklemesinin  çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'den bir skandal daha: Doğu Türkistan'daki  zulmü inkar etti!
Kazakistan’in,İnsan Hakları Mekanizmasının  Önemini Kavradığını Düşünüyorum

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Merkezi Asya Direktörü  Hugh Williamson’nun Wilyamsun’un  29 Eylül’de yayınlanan makalesi şöyle devam ediyor : ”  Kazakistan’ı BM’nin  Çin’in Uygur bölgesindeki soykırım ve  mezalimlerine ilişkin tartışmalara katılmaya ve bu tartışmaları dinlemeye  özellikle  davet ediyorum.  Cumhurbaşkanı Tokayev’in uluslararası insan hakları mekanizmasının öneminin  farkında  olduğunu tahmin ediyorum. BM.lerde Uygur sorununu müzakere edilmesi Kazakistan için önemli bir fırsattır. ” Kazakistan’in Uygur  bölgesi  ve insan hakları ile ilgili sorunlar  konusunda Doğru İşler Yapmak fırsatı Halen Mevcuttur. Kazakistan bu önemli fırsatın elinden kaçıp gitmesine asla izin vermemelidir.”sözleri ile  makalesini sonlandırdı.

ABD, İngiltere başta bir çok  diğer ülkelerin Uygur meselesinin özel  bir oturumda  ele alınarak tartışılması için BM İnsan Hakları Konseyi’ne bir teklif sunmuş bulunuyor.  Bu önerinin  kabulü  ve  İnsan Hakları Konseyi’nde   gündeme alınabilmesi için oylamada oy çokluğu ile kabulü gerekiyor.

Share
4868 Kez Görüntülendi.