logo

trugen jacn

UYGUR SENDİKASI 82 KÜRESEL ŞİRKETE ÇİN’DEN PAMUK ALIMINI DURDURMAYA ÇAĞIRDI

Muji Marks Products With Xinjiang Cotton Tags in China, Denies Boycott

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Dünyanın çeşitli ülkelerinden insan Hakları Aktivistler ve Araştırmacıların oluşturduğu Çin’in Uygurları Köle/İşçiliğini  Önleme Sendikası , dünya çapında  faaliyet gösteren 82 tedarik ve Perakende zinciri küresel Şirket Yetkililerine  çağrıda bulunarak Uygur bölgesinde üretilen pamuk ve bu pamuktan mamul ürünleri   satın almamalarını istedi.

Çeşitli ülkelerden İnsan hakları aktivistleri ve Araştırmacılar tarafından kurulan   “Uygur   Zorunlu Çalışma Sendikası” adlı uluslararası bir hareket, dünyaca ünlü 82  tedarik ve perakende şirketinin Yöneticilerine birer mektup yazarak Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da Uygurların Köle/İşçi olarak çalıştırılması ile üretilen pamuk ve bu pamuktan mamul ürünler ithal etmemeleri çağırısında bulundukları açıklandı.

Özgür Asya radyosunun konu ile ilgili olarak erdiği habere göre, adı geçen Sendika’nin gönderdiği mektupta,  İngiltere merkezli   Hallam Sheffield Üniversitesi’nin “Sincan Pamuğu” hakkında yakın tarihli bir araştırma raporuna atıfta bulunuluyor ve  uluslararası pamuk ticaretinin Çin’in Uygurlara karşı acımasız muamelesiyle yakından bağlantılı olduğunu vurguluyor.

Hallam Sheffield Üniversitesi’ndeki Helena Kennedy Uluslararası Adalet Merkezi’nin yakın tarihli bir raporu, Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’ndeki “Sincan pamuğunun” Güneydoğu Asya’daki bazı ülkeler üzerinden uluslararası pazara girmeye devam ettiğini ortaya çıkararak büyük tartışmalara neden oldu. Uygur Zorla Çalıştırma Sendikası, Uygur Özerk Bölgesi’nde BM Ticaret ve İnsan Hakları Yönergeleri uyarınca faaliyet göstermenin imkansız olduğunu ve bölgede herhangi bir  hizmet veya üretimin  Uygurların  zorla çalıştırılması ile ilgili  olup olmadığının  tespit edilmesinin mümkün olmadığını  belirtiyor.

Uygur Zola Çalıştırma Sendikasının  82 Küresel tedarik ve Perakende  Şirket Başkanlarına yazdığı  bu mektup şu ifadelerle sona eriyor :  ” Sayın Şirket Yetkilisi , Uygur bölgesinde üretilen Pamuk ve bu pamuktan  mamul ürünleri  zatın almamak suretiyle  mevcut ahlaki sorumluluklarının ötesinde,  Uygur bölgesinde Çin’in  Uygurları  devlet destekli   Köle/İşçi olarak zorla çalıştırmanın devam etmesine katkıda bulunmamalarınızı talep ediyoruz. Sizlerden  şirketlerinizin  yıl sonundan önce Uygur bölgesi ile  pamuk ve mamulları ithalinin ve tüm ticari bağlarını kesmeleri çağrısında bulunuyoruz.” ifadeleri yer alıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve başka  bir çok batılı ülkelerde  bir süredir, Çin’in Uygur bölgesinde ürettiği pamuk ve ve bu pamuktan mamul ürünlerin  ithalinin  yasaklanması  uygulaması devam ediyor. Ünlü  markaların Uygur bölgesinden  pamuk,ve pamuk mamulleri de dahil olmak üzere  çeşitli malzemelerin  ithalinin  yasaklanması  Çin ekonomisi için  ciddi  olumsuzluklar ve ekonomik sonuçlarla karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor.

Share
422 Kez Görüntülendi.