logo

trugen jacn

22 STK’DAN MEKTUP : ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMINI DURDURMAK HEPİMİZİN SORUMLULUĞUDUR !

Çin'in Uygurlara yönelik soykırımına son vermeye çalışan beş ülkede 22 soykırım ve baskı örgütünün logoları.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Dünyanın değişik 5 ülkedesinde faaliyet gösteren ve İnsan hakları ihlalleri, soykırım, etnik temelli baskı ve zulüm ile mücadele eden 22 Sivil Toplum Kuruluşu ile 16 üst düzey uzmanla birlikte ortak bir açık mektup yayınladığı bildirildi.Açık mektup ilgili hükümetlere iletildi ve Çin’in Uygurlara yönelik soykırımına son verilmesi yolunda harekete geçmelerini çağrısında bulunuldu.

Uygur İnsan Hakları Projesi tarafından 15 Eylül’de yapılan ortak mektup ile ilgili açıklamaya göre, uluslararası toplumun Çin’in Doğu Türkistan’daki etnik soykırım ve insan hakları ihlalleri karşısında sorumluluklarını diplomatik, insani ve diğer barışçıl yollarla yerine getirmesi gerektiği vurgulandı. 

Çin’in Uygurlara yönelik baskıcı Uygulamalarının her biri aynı zamanda birer İnsanlık Suçudur

Uygur İnsan Hakları Projesi propaganda ve iletişim departmanı başkanı Peter Irwin bu Ortak Mektup hakkında şunları söyledi ;  Mektup, üç önemli noktayı ana hatlarıyla açıklıyor. 

1- Çin’in Uygurlara karşı işlediği suçları yerinde araştırmak için bölgeye bağımsız heyetler göndermek. 

2- BM üyesi devletler Çin’in Uygurlara yönelik uygulamalarının bir ‘soykırım’ olduğunu kabul ediyor. Buna göre bu üye bu ülkeleri Uygur Soykırımına karşı harekete geçirmek

3- ABD hükümetinin Çin’in Uygur Soykırımı ile ilgili araştırma ve yaptırımlarının sürdürmesini sağlamak

Küresel İnsan Hakları Koruma Sorumluluk Merkezi, Çin’in Uygurlara yönelik soykırımı hakkında hükümetlere açık mektup yazan birkaç kuruluştan biridir ve sloganı, “Dünyada uzun yıllardır çok ağır ve ciddi baskı ve zulümler yaşanıyor. ” Bu Baskı ve Zulümler şimdi sadece bizim dikkatimize geldi.

İmzacılardan Newhippiler ve küresel ısınmalara karşı Mücadele örgütü ise ortak mektupta diğer örgütlerin konuya ilişkin tavrını yorumladı ve şu hususları dilet getirdi, ; ” Size açıkça söyleyeceğim. Bir ‘küresel koruma sorumluluk merkezi’ olarak, Uygurlara karşı işlenen suçların durdurulmasını etkileyebilecek tüm faktörleri ele almaya çalışacağız. Sadece hükümetleri değil, şirketler nezdinde de girişimlerde bulunacağız . Merkezi Çin’de ve Bölgedeki üretim tesislerinde de zorla çalıştırılan Uygur Köle/İşçilerin zorla çalıştırılmalarının durdurulmasını onlardan talep edeceğiz. Ayrıca, Soykırıma karışan yetkililerin cezalandırılması da en etkili yollardan biridir. Uluslararası toplum bu suçlardan sorumlu tutulmamalıdır.Diplomasi, insancıllık ve diğer barışçıl yollarla Uygurlar başta diğer Türk halklarını korumak fertler ve toplumlar olarak hepimizin görevidir.

Yahudi Örgütleri De Destek Veriyor

Çin’in Uygur bölgesinde yaşayan ve azınlık olarak tanımladığı Müslüman Türk azınlıklara karşı girişim ve eylemlere dünyanın dört bir yanındaki Yahudi örgütleri de destek veriyor.Bu ortak mektup imzacılarının arasında da Yahudi Örgütleri bulunuyor. Yahudi ulusu ve onların Örgütleri Çin’in Uygurlara yönelik baskı ve zulmüne en çok muhalefet eden ve tepki gösterenlerin başında ve arasında olduğu bildirildi. 

Share
409 Kez Görüntülendi.