logo

trugen jacn

SAYIN ALİ YETGİN’DEN ÇARPICI BİR YAZI : KANAYAN YARA, DOĞU TÜRKİSTAN


Ali YETGİN

Doğu Türkistan, makûs kaderinden asırlardır kurtulamamış, yüz yıldır Çin’in baskı ve zulmü altında hayat mücadelesi vermeye çalışmaktadır.

Bağımsız Doğu Türkistan davasının yiğit savaşçılarından, alimlerinden Abdulahad Barat Mahdum Çin de işkence gördüğü mahpushanede şehit oldu aylar sonra haberimiz oldu.

Doğu Türkistan’ın büyük âlimlerinden biri olan Muhammed Salih Damollam Çin işgal güçleri tarafından şehit edildi aylar sonra haberimiz oldu.

Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de bulunan Urumçi Tıp Üniversitesi Rektörü ünlü Tıp adamı ve bilim insanı Prof.Dr.Halmurat Gafur aylardır tutulduğu Çin işkence Kampında kendisine yapılan insanlık dışı işkencelere daha fazla dayanamayarak şehadete kavuştu, aylar sonra haberimiz oldu.

Bir kısmımızın aylar sonra haberi oldu belki de bir kısmımızın haberi bile yok.

Yoksa popüler siyasetin önümüze koyduğu mazlum portresine uymuyor mu Doğu Türkistan’ın Mazlumları?

Maalesef bugün Doğu Türkistan’da Cuma günleri zulüm, Ramazan ayı ise adeta işkence ayı oldu.

Doğu Türkistanlı Müslüman Türklerin namusu, inancı ayaklar altına alındı, hiçe sayıldı.

Mısır, Filistin ve Suriye için sokakları arşınlayanlar, oradaki mazlumlara sahip çıkıp sesine ses veren, acısına ortak olan insanlar, ülkeler Doğu Türkistan’dakiler Türk diye mi bu suskunluğunuz?

Bu ayıp bize yeter.

Bugün Doğu Türkistan’da milyonlarca insan “fikri ıslahat” adı altında kamplarda akıl almaz işkencelere maruz kalmakta. Çinliler Müslüman kızların namusuna, iffetine varana kadar göz dikmiş durumda.

Bekâr16-25 yaş arası Uygur kızları Çin’in iç bölgelerine sürüldü ses etmedik.

İki yılda bir milyon Uygur kızı ailesinin elinden zorla alındı, fabrika ve tarlalarda işçi yapıldı.Müslüman kızlar, putperest Çinli erkek işçilerle aynı barınaklarda kalmak zorunda bırakıldı ses çıkarmadık.

Doğu Türkistan’da her eve bir Çinli erkek yerleştirildi ve bu ahlak dışı uygulamaya da “Kardeş aile projesi” denildi, haberimiz bile olmadı.

Doğu Türkistan’ı unuttuk mu yoksa? Doğu Türkistanbizden sadece sesine ses vermemizi, acısına ortak olmamızı bekliyor.

Biz hep sustuk, hayâ ettik, görmezden geldik, olur mu canım dedik, o kadar da olmaz dedik ama Doğu Türkistan’daki zulüm hep devam etti, halen de devam ediyor.

35 milyon Müslüman Türk’ün yaşadığı Doğu Türkistan’a sahip çıkmayacaksak

bu ayıp bize yeter

.Ortadoğu Gazetesi

İnsan Hakları İzleme Komitesi Raporu

İnsan Hakları İzleme Komitesi (Human Rights Watch) tarafından hazırlananraporda bakın neler yazıyor: “Uygulanan dini kontroller, örgütlü dini faaliyetlere, ibadet edenlere, okullara, kültürel kurumlara, yayınevlerine ve hatta Uygur bireylerin şahsi görünümler ve davranışlarına müdahale etmeye kadar varabiliyor. (…) Camiler üzerinde denetleme uyguluyor, okullardan dindar öğretmenler ve öğrenciler ihraç ediliyor, edebiyat ve şiirler siyasi renkleri açısından kontrol ediliyor. Beijing uygulamalarına karşı herhangi bir hoşnutsuzluğu ‘ayrılıkçılık’la eş tutuyor ki Çin kanunlarına göre bu ölüm cezasıyla cezalandırılabilecek bir devlet güvenlik suçu.”

Uygur Türklerine reva görülen vahşiyane Çin zulmünün altında inleyen Doğu Türkistan’ın ahvali işte bu aziz Türk milleti.

Kanayan Yara,

İlk Müslüman Türk Hakanı Saltuk Buğra Han,

“Divan-üLügat-it-Türk” adlı ilk Türkçe sözlüğümüzü yazan ilk Türk dil bilgini Kaşgarlı Mahmut,

“Kutadgu Bilig” adlı eserin sahibi şair, yazar ve devlet adamı Yusuf Has Hacip’lerin diyarı,

Göktürklerin, Uygurların, Karahanlıların hüküm sürdüğü topraklar, Doğu Türkistan bugün Çin zulmü altında.

İşin özüHazreti Ali’nin dediği gibi : “Bir Zulme Engel Olamıyorsanız Onu Herkese Duyurun!”

Doğu Türkistan’ın özgürlük mücadelesini başlatan Osman Batur’dan,İsa Yusuf ALPTEKİN’den Abdulahad Barat Mahdum’a, Muhammed Salih Damollam’a, Prof.Dr. Halmurat Gafur’a ve Mazlum Doğu Türkistan’ın bütün şehitlerine rahmet olsun.

Yaşasın Doğu Türkistan’ın özgürlük mücadelesi..

Ne Mutlu Türküm Diyene!

En içten saygılarımla

KAYNAK : http://ortadogugazetesi.net/makale.php?id=26825

Etiketler: » » » » » » »
Share
826 Kez Görüntülendi.