logo

trugen jacn

MISIR HÜKÜMETİ’NİN TUTUKLADIĞI 16 DOĞU TÜRKİSTANLI UYGUR ÖĞRENCİ KAYIP !

  Doğu Türkistan’ı  işgali altında tutan Çin yönetiminin baskısı ile Mısır’da yüksek öğrenim gören  200 madar Uygur öğrencilerin bu ülke yönetimince tutuklanmıştı. 2017 yılının  Temmuz ayından beri tutuklu bulunan 200’e yakın Uygur ve Kazak Doğu Türkistanlı öğrencilerden 16’sı ile  aileleri ve arkadaşları ile bağlantının kesildiği ve kayboldukları belirtildi.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Mısır’da 5 Temmuz’dan beri tutuklu bulunan 200’e yakın Uygur ve Kazak Doğu Türkistanlı öğrencilerden 16’sı ile bağlantının kesildiği ve kayboldukları belirtildi. Geçtiğimiz haftalarda serbest bırakılan 12 Uygur öğrenci içerisinden 3’ünün aktardığına göre, Mısır polisinin tutuklu olan öğrencilerden 16’sını zorla alıp bilinmeyen bir yere götürdüğünü ifade ettiler.

Kaybolan öğrencilere dair Çin’e iade edilme riskleri bulunduğu iddia edildi. Uygur öğrencilerin Özgür Asya Radyosu’na (RFA) verdiği ifadelere göre kaybolan öğrencilerden biri sadece 17 yaşında.

Yine öğrencilerden alınan bilgilere göre hapiste tutulanların durumu her geçen gün zorlaşıyor. Doğu Türkistanlı tutsaklar verdikleri ifadelere ve telefonlarında bulunan içeriklere göre kırmızı, sarı ve yeşil hücrelere yerleştiriliyor. Mısırlı yetkililerin sordukları Arapça sorulara karşı, zayıf Arapçaları ve korkuları nedeniyle itiraz edemedikleri de belirtildi.

Kaçırılan 16 Uygur öğrencinin de kırmızı hücrede olduğunu belirten kaynaklar, Mısırlı yetkililere sordukları sorular karşısında “onların başı belada” tarzında cevaplar aldıklarını belirtti. Serbest kalan öğrencilerin ise yeşil hücrelerden olduğu belirtildi.

Serbest kalan öğrenciler “Mısır artık bizim için güvenli bir yer değil” ifadesinde bulundu. Öğrenciler, kaybolan ve kaçırılan 16 Uygur öğrencinin durumu hakkında ise “Kırmızı hücredeki 16 kişinin akıbeti hakkında korkuyoruz. Onlar adeta ortadan kaldırıldılar, silindiler.” şeklinde yorumlarda bulundu.

Ayrıca RFA’ya bilgi veren ve serbest kalan 3 öğrencinin, serbest bırakılmalarından sonra Türkiye’ye geldikleri öğrenildi. Mısır polisinin kendilerine işkence yapmadığını söyleyen öğrenciler asıl korkularının Çin’e iade edilmek olduğunu söylediler

Kaynak : Qırım Haber Ajansı (QHA)

 

Etiketler: » » » » » » »
Share
981 Kez Görüntülendi.