logo

trugen jacn
12 Şubat 2017

BELUCİSTAN ESKİ BAŞBAKANI SERDAR MİNGGAL : ÇİN,EKONOMİK KORİDOR İLE SINIRLARINI ARAP DENİZİNE KADAR GENİŞLETMEK İSTİYOR

Hamit Göktürk  (UYHAM)
Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin Iran sınırı ile Arap denizi kıyılarındaki güney topraklarını oluşturan Belucistan Eyalete’nin eski Başbakanı Serdar Ataullah Minggal,Pakistan yönetiminin Çin’e karşı  takındığı  teslimiyetçi  tavrını   sert bir dille eleştirdi: Pakistan’ın bu tutumunun  egemenlik hakları   ile bağdaşmayan onur kırıcı bir tutum olduğunu açıkladı.
Pakistan’da yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur aydını ve insan hakları aktivisti Kayyum Uygur’un kişisel facebook hesabında yer alan bilgilere göre Belucistan’da yayınlanan ” Ruznamei Azadi  Beluc Kuetta – Hür Belucistan  ” gazetesine konuşan Belucistan eski Başbakanı Serdar Minggal “ Pakistan yönetimi Çin’e çok fazla tavizler veriyor. Pakistan eğer bu tutumunu sürdürürse Çin yeni ipek yolu projesi altında gerçekleştirdiği Kaşgar-Gwadar ekonomik korudorunu bahane ederek batı sınırlarını Arap denizi kıyılarına kadar uzatacaktır. Bu da Pakistan ile birlikte Belucistan halkının de güvenliği tehdit edeceğini ve onların  hak ve hukukun Çinlileer tarafından gasbedilmesi anlamına gelecektir.” Dedi.


Belucistan eski Başbakanı Serdan Minngal,Çin eğer Pakistan üzerinden Belucistan’ı sömürgeleştirmek niyetinde ise veya buna tevessül ederse Çin bölge’de ve  tüm dünya’da kendi güvenirliğini ve taahhütlerini kendisi kendisi ayaklar altında çiğneyen saldırgan bir ülke durumuna düşeceğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü ; “ Çin yönetimleri tarihten beri ekonomik ilişkiler ile  ticari ortaklıkları kendi milli çıkarları için kullanmayı gelenek hale getirdiğini çok yakından ve en iyi şekilde biliyoruz. Çinliler ekonomik Koridorunun  inşaatını  bahane ederek Belucistan toprakalarına ayak basmışlardır. Çinliler Belucistan topraklarında sergiledikleri tavır ve  yerel Beluc halkına karşı  takındığı  haddını aşan kibirli tutumları  ile  ne kadar kötü ve korkunç  baskıcı  ve açık bir sömürgeci olduklarını göstermişlerdir.  Pakistan’ın Pencap eyalet yönetiminin Belucistan halkına karşı  uyguladığı ekonomik baskı siyaseti Çin yönetimi tarafından gizli  bir  şekilde desteklenmektedir. Biz bunu çok iyi görmekteyiz.

Çinliler Belucisitan bölgesine ayak bastıklarından beri tutuklamalar,adam kaçırmalar ve beluc ulusundan olan insanların aniden ortadan kaybolması gibi bölgede  o kadar çok  rastlanmayan şiddet ve terör olayları meydana gelmeye başlamıştır. Beluc halkı eskiden olduğu gibi bundan sonra da kendi topraklarını korumaya ve bu terör olaylarına karşı gerekli tedbirleri almaya devam edecektir. Belucistan Yönetimi, Çin’in kışkırtması ile artan bu şiddet olaylarının üstesinden gelebilecek her türlü tecrübe ve güce sahiptir.” Şeklinde konuştu.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, oturuyor

Pakistan’in  Belucistan’ın  Zenginliklerini Çin’e Peşkeş Çekmesine Asla Müsaade etmeyeceğiz.

Belucistan Sabık Başbakanı Serdar Ataullah Minngal,Belucistan halkının temel hak ve hukuklarını elde etme mücadelesinin son yıllarda zayıflamasına rağmen,devam ettiğini bildirerek konuşmasını söyle sürdürdü ; “ Pakistan  merkezi yönetimi Beluc ulusunun kendilerine olan güvenine ihanet etmemelidir. Belucistan toprakları ve bu topraklar üzerinde bulunan bütün varlıklar ve doğal zenginlikler Belucistan halkının milli servetidir. Pakistan yönetimi Kaşgar-Gwadar ekonomik kordoru’nun Arap denizi kıyısındaki Gwadar Limanının işletmesini  Çin’e vermiştir. Ayrıca,Belucistan topraklarında bulunan zengin altın madeni yataklarının işletilmesini de Çin şirketlerine peşkeş çekmiştir. Çinli Şirket,işlettiği altın madeninden elde ettiği işlenmiş altınların bir kısmını Pakistan ve Belucistan yönetimi ile yaptığı anlaşmaları çiğneyerek gizlice  Çin’e kaçırmıştır.Bu asla kabul edilemez. Pakistan merkezi yönetimi bu altın kaçırma işine derhal el koymalı ve Belucistan eyalet yönetiminin hakkını teslim etmelidir. Pakistan yönetiminin Belucistan’ın doğal Zenginliklerini Çin’e peşkeş çekmesine bundan böyle asla müsaade etmeyeceğiz.” Şeklinde konuştu.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, bulut ve açık hava

Etiketler: » » » » » » » » » » »
Share
1409 Kez Görüntülendi.