logo

trugen jacn

ÇİN, HAPİSTEKİ 90’LIK DİN ALİMİ ABDUSSAMET KARI’NİN AİLESİ İLE GÖRÜŞMESİNİ YASAKLADI

IMG-20160918-WA0003.jpg görüntüleniyor

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
İşgal Çin yönetimi geçtiğimiz Mayıs ayında,Doğu Türkistan’da bir sıra ve insanlık dışı bir cinayete daha imza atmış ve görme özürlü 90 yaşındaki Aksu’lu dini Alim Abdussamet Karı Hacım’ı 1990’lı yılların başlarında Müslüman Uygur çocuklarına Kur’an-i Kerim ve Dini bilgiler öğrettiği suçlaması ile 24 Mayıs 2016’de Aksu’daki İşgalcı Çin Mahkemesinde yargılayarak 20 yıl ağır hapis cezasına çarptırmıştı
Abdussamet Karım’ın Oğlu Taşdemir Veli : Çin, Babamı Haksız ve Hukuksuz olarak Mahkum etmiştir.
Aksu şehri’nin önde gelen din bilginlerinden Abdussamet Karı Hacım’ın İstanbul’da yaşayan ilahiyatçı ve Kur’an Kursu öğretmeni olan oğlu Taşdemir Veli Bey’in Babasının 90 yaşında yaşlı ve hasta olmasına rağmen 20 yıl önceki Kuran Eğitimi faaliyetlerindensorumlu tutularak cezalandırılmasının haksız ve hukuksuz olduğunu belirtti ve Çin’in bu uygulamasının hukukta hiç te yerinin bulunmadığını açıkladı. Babasının son durumu ile ilgili olarak Merkezimize bilgi veren Taşdemir Hoca şöyle konuştu, ” şimdiye kadar Aksu Hapishanesinde tutulan Babamın  yargılanma aşamasında Aileden hiç kimsenin Mahkemeyei takip etmesine izin verilmedi, Sadece 70 yaşındaki Halama  izin verdi. Babam geçtiğimiz Temmuz ayında başkent Urumçi’deki 1 No.lu Hapishaneye nakledildi. Çin hükümeti  ailemizden  hiç kimse ile Babamla görüştürmüyor.  ve bu görüşme yasağının  ne kadar süreceğini  de bilemiyoruz. “şeklinde konuiştu.

Babasının çok yaşlı ve hasta olduğunu anlatan Taşdekir Veli bey, sağlığının günden güne kötüye gittiğini ve hayatından ciddi şekilde endişe ettiklerini bildirdi. Babası’nın bir gözünün tamamen görmediğini,diğer gözünün ise,%50 mertebesinde görme yeteneği bulunduğunu ifade etti. Babası Abdussamet karı Hacımın aynı zamanda tansiyon,astım ve şeker hastası olduğunu ve yürüme güçlüğü çektiğini belirterek,” Babamın bir an önce serbest kalması için  Türkiye Cumhuriyeti devletimiz başta İslam ülkeleri,İslam İşbirliği Teşkilatı başta olmak üzere Türk Sivil Toplum Kuruluşları ile Uluslar arası İnsan hakları ve Hukuk kuruluşlarının devreye girmesini  özellikle talep ediyorum.” şeklinde konuştu.

IMG-20160918-WA0004.jpg görüntüleniyor

Babamın Hayatı Kur’an’a  Hizmet Etmek  ile Geçmiştir 
Teşdemir Veli Bey,babasının hayatı boyunca talebe yetiştirmeye çok önem verdiğini anlatarak “Biz çocuklarının birer din alimi olarak yetişmemizi çok arzu ederdi.Bu sebeple beni de Medine-i Münevvere’deki İslam Üniversitesi’ne gönderek burada din adamı olmamı sağladı. Ben bu Üniversiteyi bitirdikten sonra Türkiye’ye gelerek İstanbul’a yerleştim.Halen İstanbul’da Doğu Türkistanlı Kardeşlerimizin kurduğu bir Kur’an Kursun’da öğretmen olarak hizmet ediyorum.” dedi.
Babasının hayatı hakkındaki sorularımızı cevaplandıran Taşdemir  Bey,şunları söyledi : Babam 1926 yılında Aksu’nun Kelpin İlçesi Yurçi Köyü’nde dünya’ya gelmiştir. İlk eğitimini Aksu’da daha sonra Aksu ve Kaşgar medreselerinde sürdürmüştür. Babam Abdussamet karı Hacım Aksu ve civarında tanınan bir din bilgini idi. Hayatı boyunca halkımıza İslam dinimizi öğretmek için çabalamıştır.Kur’an Kerim hizmetlerine büyük bir aşk ile bağlı idi.
Babam,Aksu’daki Medreselerde bir süre öğrenim görmüştür. Daha sonra Aksu’nun ileri gelen din bilginlerinden Müderris Mahmut Hasan Mevlevi’den tefsir ve kelam dersleri almıştır. Daha sonra Yarkent şehrinin Hangdı İlçesinde bulunan ve aynı zamanda Nakşibendi Tarikatının bir dergah ve  ocağı olan Eyup Karı Ahunum Medresesinde kelam bilgisini ilerletmiş  ve tasavvufi bilimler de almıştır.  Daha sonra Kaşgar’a giderek Hanlık (Karahanlı Hükümdarlarının kurduğu bin yıllık tarihi medrese) Medresesine devam etmiştir.Buradan aldığı icazet ile memeleketi Kelpin’e dönerek medreselerde ders vermiş  ve diğer yandan bir cami’de imam hatip olarak görev yapmıştır. Komünist Çini işgalindan sonra, 1958 yılında Medrese ve dini okulların tamamen kapatılıp yasaklanması üzerine Çiftçilikle uğraşmaya başlamıştır.  Tarihin en büyük kara felaketi ve insanlık yüz karası olan Kültür ihtilalinde büyük eza ve cefalara karuz kalmıştır.  Yıllarca çalışma kamplarında baskı,zulüm ve işkenceler altında  ve ağır işlerde zorla çalıştırılmıştır.

Uzmanlar ; Çin İşgal yönetiminin 90 yaşındaki  Abdussamet  Karı Hacım’ı 20 yıl gibi ağır hapse mahkum etmesi ve ailesi ile görüşme yasağı getirmesinin  hiçbir insanı düşünce ile asla bağdaşmayacağını  ve bunun açık bir hak ve hukuk ihlalı olduğunu ifade ediyorlar. Ayrıca, hukukta bu ve benzeri suçların  geriye dönük  soruşturulması ve cezalandırılmasının  asgari norm ve  üniversal hukuk kaidelerine de tamamın  aykırı  bir uygulama olduğunu  bildiriyorlar.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
2878 Kez Görüntülendi.