logo

trugen jacn
13 Eylül 2016

DOĞU TÜRKİSTAN’DA KURBAN BAYRAMI İŞGALCI ÇİN’İN TEHDİT VE YASAKLARI İLE BAŞLADI .

namaz-hitay-polisi Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türkleri 2016 yılı Kurban bayramını Çin’in yeni model baskılar,zulümler ve yeni şantaj ve yeni tehditleri içinde kutlamaya çalışıyor.
Etnik Han Çinlilerinin geleneksel Karpuz Bayramı ile aynı günlere rastlayan Kurban bayramı’nda Çin işgal yönetimi 7 günlük uzun bir tatil açıkladı.Bu yılki kurban bayramı arafesinde Çin yönetiminin geçmiş yıllarda uyguladığı sert ve acımasız güvenlik ve istikrar tedbirlerini daha de arttırdığı bildirildi.
Urumçi İslam Cemiyeti 08 Eylul tarihli ibir genelge ile Bayram namazanın 12 Eylul tarihinde kılınacağını ancak,bayram namazı kılma süresinin 30 dakika ile sınırlandırıldığını bildirdi.

İdgah Camii resimleri ile ilgili görsel sonucu

UYGUR DEVLET MEMURLARI CAMİLERDE GÖREVLENDİRİLDİ.
Müslüman Uygur asıllı devlet Memurlarına bayram süresince çalıştırıldıkları ve onlara mesai yaptırıldığı belirtildi. Uygur asıllı Devlet memurları görev yaptıkları bölgedeki Mescit ve Merkezi Cami’lerde namaz kılan Müslümanlara nezaret etme ve bilgi toplam ve gerektiğinde müdahale etme ile görevlendirildikleri açıklandı. Ayrıca,bu Memurların bir bölümünün çalıştıkları devlet dairelerinde Nöbekçi olarak bırakıldıkları de bildirildi.
Özgür Asya Radyosu muhabirlerinin telefonla ulaştıkları bazı bölge sakinleri Çin’in uygulamaları ile ilgili önemli bilgiler verdi.Radyo’ya konuşan Uygurların ifadeleri şöyle ;

Urumçi’de Bayram’da görevlendirilen bir Müslüman Uygur : Hükümetin emri ile Kurban Bayramı namazında bir cami’de görevlendirildim.Vazifem,Bayram namazı kılan Camaatı izlemek,gözetmek ve hakkında bilgi toplamaktır.Ayrıca,gerektiğinde madahale etme yetkim de vardır. Bayram namazından sonra Uygur Türklerinin geleneksel olarak yerine getirdikleri kabir ziyaretlerini öğleden sonraya aldım. Namaz çıkışı toplu şekilde kabir ziyaretlerine izin verilmedi.Benim durumumda olan ve Urumçi’de görevli bütün devlet Memurları Bayram namazı için camilerde güvenlik ve istikrar Temini için görevlendirilmiştir.Camilerde camaat çok sıkı bir şekilde kontrol ve nezaret edilmektedir.

Hitay Cami

Gulca kenti’nde görevli bir Uygur Memur : Gulca dini işler idaresi Kurban Bayramının Çinlilerin geleneksel Karpuz bayramı ile birlikte kutlanacağını açıkladı. 09 Eylul Cuma günü İmam Cuma hutbesinde bu durumu özellikle açıkladı ve 7 günlük çifte bayram tatilinde Camaatın çok dikkatlı olmalarını güvenlik ve istikrarın korunması ve Milletlerin birlik ve beraberliğine yönelik olumsuz tutum,tavır ve eylemlerden uzak durmalarını,bu hususlara çok dikkat etmelerini de özellikle tembihledi.
Adını açıklamayan bir diğer Uygur : Hükümet Çinlilerin Karpuz Festivalı ile Müslüman Uygurların kurban bayramı kutlamaları için geçmiş yıllara göre daha sıkı ve ek güvenlik tedbirleri almış bulunur Biz Uygurlar için öncelikli ve önemli mesele güvenli ve huzur içinde bir hayat sürmektir. Olağanüstü ve sıkı güvenlik önlemleri altında yaşamaya artık,alıştık.Başkaca yapacak bir şeyimiz yok ve kalmadı zaten.
Bir diğer Devlet Memuru Uygur : Memurlar ile Öğrencilerin bayram namazı kılmalarının yasaklandığına dair özel bir resmi belge yoktur.Yalnız,devlet Memurları ile öğrencilerin Cuma namazlarına gitmeleri yasaktır.Bu yasak, elbette ki Bayram namazlarını da kapsamaktadır.

cami-aldida-hitay

Karakaş’ta İşgal Askerleri Korkutma Amaçlı Gövde Gösterisi  Yaptı : Heteen Vilayeti’nin bir milyon nüfuslu Karakaş İlçesinde Bayram namazından sonra Çin İşgal Asker ve polisleri tam teçhizatlı ve savaş kıyafetleri giyerek İlçe merkezi’ndeki Bayram namazının kılındığı en büyük meydan’da resmi geçit yaptırıldığı bildirildi.Çin’in Nur sitesinde yer alan haberlerde  namazdan sonra Müslüman Uygurların Bayram seması  icra ettikleri aynı  zaman’da  İlçe’de konuşlu  işgal asker ve polislerinin de  savaş kıyafetleri içinde reasmi geçit yaptıkları bilgisi yer aldı.
Uzmanlar, İşgalcı Çin yönetiminin 21,yüzyılda Müslüman Uygur Türklerine uyguladığı bu akıl almaz baskı,zulüm ve inanılmaz yasaklamaların Hitiler Almanyası’nın Yahudilere yaptığı etnik temelli ve ayırımcı uygulamalarının kat kat geçtiğini belirtiyorlar.Ayrıca, antisemitizmin yasaklandığı gibi uluslar arası toplumun harekete geçerek Çin’in bu faşist temelli uygulamalarını de Çin Semitizmi olarak kabuil etmelerini ve bu insanlık dışı uygulamaları de yasaklamaları gerektiğini ifade ediyorlar.

Eyidgah cami resimleri ile ilgili görsel sonucu

BİR ZAMANLAR ; DOĞU TÜRKİSTAN’İN KADİM İSLAMİ VE  KÜLTÜR  BAŞKENTİ AZİZANE KAŞGAR’IN  EYİDGAH CAMİ”NDE  BAYRAM NAMAZI  BÖYLE ÇOŞKULU ŞEKİLDE EDA EDİLİYORDU.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1429 Kez Görüntülendi.