logo

trugen jacn
20 Haziran 2016

İŞGALCI ÇİN,90 YAŞINDAKİ DİNİ ALİM ABDUSSELAM KARI’YI 20 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRDI

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

İşgal Çin yönetimi’nın ,Doğu Türkistan’da bir sıra ve  insanlık  dışı bir cinayete daha imza attı.Görme özürlü 90 yaşındaki dini Alim Abdusselam Karı Hacım’ı tutukladı ve 20 yıl hapis cezasına çarptırdığı bildirildi.
Din Bilgini Abdusselam Karı Hacım’ın İstanbul’da yaşayan yakınlarının bildirdiklerine göre , Aksu İli’nin Kelpin ilçesinde yaşayan,bir gözü tamamen ,diğer gözü ise,%50 mertebesinde özürlü ve aynı zamanda tansiyon,astım  ve şeker hastası  da olan ve yürüme güçlüğü çeken Kelpin’li Abdusselam Karı Hacım’ı 25 yıl önce yasadışı Kur’an Kursu açmak ve bu kursta küçük çocuklara Kur’ani kerim öğretmek suçlaması ile 23 Mayıs 2016’de evinde gözaltına alındığı ve hemen akabinde yapılan  hukuk dışı ve düzmece yargılama  sonucunda 20 yıl ağır hapis cezasına çarptırdığını  açıkladı.
Tutuklanan  Abdusselam Karı Hacım’ın yakınlarının ifadesine göre ;  Sözde “Halk Kurtuluş Ordusu” olarak anılan Çin İşgal,istila ve Sömürge Ordusunun Mayıs 2014’de Doğu Türkistan genelinde “Terörle Savaş ve Aşırılıklarla Mücadele” adı altında başlattığı operasyonlar çerçevesinde,  din adamları  başta olmak üzere her  Vatandaşın 15-20 yıl geriye dönük dini,sosyal ve siyasi düşünce ve faaliyetlerinin mercek altına alındığı ve yapılan araştırmalar sonucunda İşgal Ordusu Komutanlığı’nın emri ile gözaltına alınarak tutuklandığı belirtildi.  Aksu Kelpin’de yürütülen operasyonlar sonucunda başka din adamları ve Uygur aydınlarının de tutuklandığı verilen bilgiler arasında bulunuyor.
Uzmanlar ; Çin İşgal yönetiminin Abdusselam Karı Hacım’ın 90 yaşında olması ve ayrıca bir çok hastalık ve rahatsızlıklardan müstarip bulunmasına rağmen, hiçbir insanı düşünceye riayet etmeden  faşist ve Nazi yöntemleri kullanarak tutuklamasının kabul edilemez bir cinayet olduğunu belirtiyorlar.Ayrıca, hukukta bu ve benzeri suçların  geriye dönük  soruşturulması ve cezalandırılmasının  asgari norm ve  üniversal hukuk kaidelerine de tamamın  aykırı  bir uygulama olduğunu ifade ediyorlar.

Abdusselam Karı Hacım kimdir ?
1926 yılında Aksu Vilayetinin Kelpin İlçesinde dünya’ya geldi.İlk öğretimden sonra Kelpin Medresesinde Müderris Mahmut Hasan Mevlevi’den tefsir ve kelam derslerı aldı. Bir süre de Aksu’da bulunan Medreselerde eğitim gördü. Daha sonra Yarkent şehrinin Hangdı İlçesinde bulunan ve aynı zamanda Nakşibendi Tarikatının(tasavvufi) bir dergahı  ve bir ocağı  olan Eyup Karı Ahunum Medresesinde kelam bilgisini ilerletti ve tasavvufi bilimler de aldı. Daha sonra Kaşgar’a giderek Hanlık (Padişahlık) Medresesine devam etti.Buradan aldığı icazet ile memeleketi Kelpin’e dönerek medreselerde ders verdi ve diğer yandan bir cami’de imam hatip olarak görev  yaptı.  Komünist Çini işgalından sonra en son 1958 yılında Medrese ve dini okulların tamamen kapatılıp yasaklanması üzerine Çiftçilikle uğraşmaya baxşladı. Tarihin en büyük kara felaketi ve insanlık yüz karası olan Kültür ihtilalinde büyük eza ve cefalara karuz kaldı. Yıllarca çalışma kamplarında zorla çalıştırıldı.


Çin’in Komünist Diktatörü Mao’nun ölümünden sonra başlayan kısmı özgürlükler ortamından yararlanarak Hac farizasını eda etti.Dönüşte daha önce ders verdiği Medreseyı ihya ederek faaliyete geçirdi.Bir çok din aliminin yetişmesini sağladı. 1990’lı yılların sonlarına doğru,  sağlığının bozulması üzerine  ders ve imam hatiplik görevini bırakmak zorunda kaldı. Mayıs 2014’da Ana Karargahı Hoten merkezli olarak başlatılan  ve halen sürdürülmekte olan Terör ve Radikalızim ile  savaş operasyonlarında 20 yıl önceki  Medrese’de ders verme olayı öne çıkarılıp suçlanarak tutuklandı ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.Halen Kelpin Hapishanesinde zor şartlar altında  çile dolduruyor.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1321 Kez Görüntülendi.