logo

trugen jacn

TÜRK DÜNYASI BELEDİYELER BİRLİĞİ’DEN, TARİH’E IŞIK TUTACAK “DOĞU TÜRKİSTAN” KİTABI

İstanbul merkezli Türk Dünyası Belediyeler Birliğ (TDBB) Doğu Türkistan tarihi’ne  ışık tutacak çok önemli bir  kültür hizmetine imza attı.  Türk – İslam coğrafyasının  en doğu sınırında yer alan Doğu Türkistan ile Türk-İslam aleminin Liderliği,Hamiliği  ve halifelik işlevini birlikte yüzlerce yıl  başarılı bir şekilde ifa eden Türk Cihan Devleti Osmanlı imparatorluğu arasındaki ilişkilerini anlatan temel ve kayanak  bir eser niteliğindeki   ” Osmanlı Belgeleri’nde Doğu Türkistan ” adlı kitabı yayınlayarak okuyucular ile buluşturdu.

Dogu Turkistan Kapak

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihte iz bırakan bir Türk-İslam yurdudur. Uygur Türklerinin ağırlıklı olarak yaşadığı Doğu Türkistan toprakları, konumu ve sahip olduğu yer altı ve yer üstü kaynakları sebebiyle tarih boyunca stratejik öneme sahip olmuştur. Tarihi ipek yolunun bölgeden geçmesi, günümüzde ise Çin petrolünün beşte ikisini üretmesi, zengin altın ve bakır yataklarına sahip olması gibi sebepler bölgeyi stratejik olarak da farklı kılmaktadır.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) tarafından yayınlanan, “Osmanlı Belgelerinde Doğu Türkistan” çalışmasında, Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde bulunan orijinal belgeler değerlendirilerek iki kardeş halk arasındaki tarihi ilişkiler okuyucuların dikkatine sunulmuştur. Kitapta 1796-1917 yılları arasına ait orijinal belge görüntüleri, transkripsiyon ve özet metinler yanında, Doğu Türkistan Tarihi’ne ilişkin uzun bir giriş yazısı ve kaynakça, Doğu Türkistan’da iz bırakan önemli şahsiyetlerin özet biyografileri ile ayrıntılı bir indeks de yer alıyor.

Prestij Kitabı (A4) boyutlarında 581 sayfadan oluşan bu hacimli kitap, Doğu Türkistan ve Uygur Tarihi üzerinde çalışan yerli ve yabancı araştırmacılara, her iki ülke entelektüellerine birinci dereceden kaynak sunması yanında, Osmanlı-Doğu Türkistan münasebetlerinin anlaşılmasında önemli bir boşluğu dolduracaktır.

Kaynak : tdbb.org

TÜRK DÜNYASI BELEDİYELER BİRLİĞİ

Merkez Efendi Mah, Merkez Efendi Cad. Merkez Efendi Konağı, No: 43   Zeytinburnu İSTANBUL / TÜRKİYE

Tel: +90 (212) 547 12 00 Fax: +90 (212) 547 12 04

www.tdbb.org.tr info@tdbb.org.tr

Etiketler: » » » » »
Share
2275 Kez Görüntülendi.