logo

trugen jacn
19 Şubat 2016

ÇİN ZİNDANLARINDAKİ UYGURLARIN VİCDANI Dr.TOHTI EŞİ VE ÇOCUKLARI İLE GÖRÜŞTÜ.

Tohtı-KarlukUygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
İşgalcı Çin tarafından “Devleti Parçalamak” suçlaması ile haksız ve hukuksuz olarak tutuklanan ve yapılan dümece Çin mahkemesi tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırılar Doç.Dr.İlham Tohtı ailesi ile 3.kez görüştüğü bildirildi.

  Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi öğretim üyesi,Uygur Demokrasi ve Hukuk Hareketi Lideri ve Uygurların vicdanı Doç.Dr.İlham Tohtı, 2014 yılı Ocak ayından beri   Çin zindanlarında çile dolduruyor ve ömür tüketiyor.
Özgür Asya radayosuna konuşan Dr.Tohtı’nın eşi Güzelnur Hanım, Çin yasalarına göre mahkumların her 3 ayda bir kez ailesi ile görüşebildiğini beliriterek şunları söyledi ,” Çin yönetiminin eşimin bizler ile görüşmesi için uyguladığı kısıtlamalar ve yasaklamalar çok ağır. Eşim  tutulduğu Urumçi 1 No.lu Hapishane’de hücrede tek başına tutuluyor. Bizim kendisi ile  30 dakikadan fazla görüşmemize izin vermiyor. Kendisi hücreden çıkarılmıyor ve diğer mahkumlar gibi her hangi bir iş ile meşgul olması  veya Cezaevi iş kurumlarında çalışmasına izin veriilmiyor. Mahkumiyetini çektiği Şartlar çok ağır. Bizler, bir yandan kendisini görebildiğimize seviniirken,diğer yandan içinde bulunduğu cezaevi şartlarını görünce kahroluyor, çok üzülüyor ve istirap çekiyoruz. Kendisinini en azından diğer mahkumlara tanınan bazı küçük iyi  ortam ve şartlardan yararalandırılmasını istiyoruz.” Şeklinde ekonuştu.

uyghur-tohti-02182016.jpg
İnsan Hakları Aktivisti  Ho Ciya , Tohtı  Ailesini  Ziyaret  Etti.
Doç.Dr.İlham Tohtı’nın kadim dostlarından, Çinli aydın ve  insan hakları aktivisti Ho Ciya’nın  Pekin’de yaşayan Dr.Tohtı’nin eşi ve çocuklarını ziyaret ettiği bildirildi. Av.Ho, ziyaret sonrası yaptığı açıklama’da Bizler, Dr.Tohtı dostları olarak onun ailesi ve çocuklarına her bakımdan yardım etmeliyiz.O bir onurlu insan hakları savunucusu.Biz insanların temel haklarını savunan bir aktiviste yardımcı olmak ve ailesini ve çocuklarını teselli etmek bizim için bir insanlık  borcu  olduğunu düşünüyorum. Dr.Tohtı’nın eşi ve çocukları yakınlarına,toplumuna ve biz dostlarına bir kutsal emanettir.Dr.Tohtı ailesine ve çocuklarına çok önem verirdi.Onuun için öncelik ailesi ve çocuklarının ilk etapta güvenliği daha sonra ise,çocuklarının iyi eğitim alması ve iyi yetişmeleri idi. Bunu bize sürekli ifade ederdi.” şeklinde konuştu.

Tohtı-Ailesi

Dr.Tohtı’nin Eşi ve Çocukları Zor Durumda
Dr.Tohtı eşi ve çocukları Pekin’de yaşıyorlar.Eşi Güzelnur Hanım ise Üniversite’de kütüphane memuru olarak çalışıyor.Şimdiye kadar çocuklarına babasının sosyal haklarından verilen 2 bir Yen aylık te kesilmiş durumda.Güzelnur hanım’ın aldığı 3 bin 500 Yen maaş hayat şartlarının pahalı olduğu Pekin’de ailenin normal hayatlarını devam ettirebilmeleri için kafi değil.Küçük oğlu ana okuluna büyük oğlu ise ilk Okul 3.sınıf öğrencisi.Çocuklar ailenin maddi imkanları kafi gelmediğinden, takviye kurslarına gönderilemiyor.Dr.Tohtı’nın Çin banakalarında bulunan birikimine tutuklanmasından sonra el konulmuş ve müsadere edilmişti.Güzelnur Hanımın ifadesine göre çocukları normal aile çocukları gibi beslenme ve diğer ihtiyaçları yeterli derecede giderilemediği için normal gelişimlerini tamamlayamadıklarını ifade ediyor.

Etiketler: » » » » » »
Share
2248 Kez Görüntülendi.