logo

trugen jacn

DOĞU TÜRKİSTAN İNSİYATİFİ’NDAN, ” 12 KASIM DOĞU TÜRKİSTAN GÜNÜ ” İMZA KAMPANYASI

AL_GÖK

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Ankara merkezli “Doğu Türkistan İnsiyatıfı ” 12 Kasım tarihinin  Türkiye’de her yıl “DOĞU TÜRKİSTAN GÜNÜ” olarak kabul edilmesi ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilerek  kutlanması için TBMM.Başkanlığına verilmek üzere bir imza kampanyası başlattı.

Alihan Töre

Doğu Türkistan İnsiyatıfı  Koordinatörü ve Sözcüsü Aytekin Çetin imza kampanyası ile ilgili olarak yaptığı açıkılama’da  şunları söyledi, ” Doğu Türkistan Türkleri büyük mücadeleler vererek kazandıkları bağımsızlık ve özgürlüklerini 12 Kasım 1933’te Azizane Kaşgar’da Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti ve yine 12 Kasım 1944’de  Kahraman Gulca’da ilan ettikleri Doğu Türkistan Cumhuriyeti ile taçlandırmışlar ve tarihteki onurlu  yerlerini almışlardır.  Batılı devletlerin  zülme ve işgale göz yumması ve lakıyıt  bir tutum almaları sonucu  Sovyet-Çin işbirliği sonucunda bu Milli Türk Cumhuriyetleri ortadan kaldırılmıştır.

Türk Milletinin neşvünema bulduğu,dünya’ya yayıldığı ,kültür ve emedeniyetimizin şekillenip geliştiği ve günümüze  bizlere kadar gelmesini sağlayan kahraman ecdatlarımızı unutmamak ve hatırlamak açısından bu tarihin milli gün olarak kabul edilmesi tarihimize  ve ecdatlarımıza saygı bakımından çok önemli olduğunu düşünüyoruz.Ayrıca  Tarihi ata topraklarımızda kurulan bu Cumuhuriyetlerimizin genç nesilleremize hatırlatılıması,anlatılması ve  unutulmaması   için  bu  Cumuhuriyetlerimizin kuruluşlarının yıl dönümleri olan  her yılın 12 Kasım tarihinin  Ükemizde ” 12 Kasım Doğu Türkistan Milli Günü ”  olarak  çıkarılacak bir yasa ile kabul edilmesini ve yapılacak etkinlikler ile bu Cumhuriyetelerimizin yıldönümlerinin kutlanmasının   çok önemli  olduğunu  düşünüyoruruz.  . İmza kampanayamız sonucunda milyonlarca  sayıya varmasını  tahmin ve umut ettiğimiz  imzaları bir dilekçe ekinde Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM.)Başkanlığına yasalaşması talebi ile arz edeceğiz. Bütün Vatandaşlarımızın bu kampanya’ya  sosyal medya ortamında atacakları bir imza ile destek olmalarını diliyor ve bekliyoruz” şeklinde konuştu.

DTİC.Kabine

İmza dilekçesinin metni şöyle ;

                                            TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

                                           BAŞKANLIĞINA

                                          TBMM.- ANKARA

Konu : Her yılın 12 Kasım tarihinin ”  DOĞU TÜRKİSTAN GÜNÜ” olarak kutlanması

       Büyük Türkistan coğrafyasının Doğu’sundaki topraklar,  1949’da komşusu olan Çin Halk Cumhuriyeti Orduları tarafından 01 Ekim 1949 tarihinde cebri olarak işgal edilmiş ve mevcut Doğu Türkistan Cumhuriyeti  ortadan kaldırılmıştır.

    Doğu Türkistan Türkleri 20.yüzyılda iki  ülkelerini   işgalcı yabancı güçlerden temizlemişler ve 12 Kasım  1933 ve 1944 yıllarında  iki kez bağımsız  Cumuhuriyetlerini kurmuşlardır. Bu kutlu gün Türkiyemizde ,ve dünyanın çeşitli ülkelerinde çeşitli etkinlikler ile kutlanagelmektedir.

Günümüzde baskı,zulum ve çeşitli assimilasyon uygulamaları sonucu toptan soykırım tehdidi ile karşı karşıya bulunan ve 30 miliyon olarak tahmin edilen Doğu Türkistan Türklerinin Türkiye’miz ve dolayisiyle uluslara arası  toplum tarafından hatırlanması, unutulmaması çok önem arz etmektedir. Bu kardeşlerimizin  genç nesillerimize anlatılıp öğretilmesi ve bu ata topraklarımızın ve üzerinde yaşayan Kardeşlerimizin geniş kesimlerce bilinmesi,  tanınması ve Türk halkının benimsenmesi için bir   Doğu Türkistan Milli Günü’nün  çok elzem  ve acil bir      ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.

Bu Milili günü’ün kabul edilmesi ile   tarihi vatanlarında  temel insani haklarından  yoksun  olarak yaşamaya terkedilen Kardeşlerimizin kendilerini ifade etmesi ve zorunlarının kamu oyuna duyurulup ulaştırılmasında  önemli bir adım atılmış olacaktır.

Ayrıca Doğu Türkistan Cumhuriyetlerinin kurulmasında rol alan ve mücadele eden devlet adamlarımız,Komutanlarımız  ve  abide şahsiyetlerimizin  ve onların mücadelelerininin  gençlerimiz başta olmak üzere tüm milletimize anlatmak için bir fırsat da   tanınmış olacaktır.

        Yukarıda nedenleri ve gerekçelerini arz ettiğimiz hususların dikkate alınması ve her yıl 12 kasım tarihinin “Doğu Türkistan Günü” olarak kabul edilmesi için TBMM.den bir yasa olarak kabul edilmesi için  teklif olarak sunuyoruz.

        Gereği hususunu  tensiplerinize saygılarımızla arz ederiz.

 

T.C.Kimlik No. :………………………………

Adı,Soyadı        :………………………………..

İmza                   : ……………………………,,,..

NOT : Bu dilekçe, sosyal medya ortamında(Facebook’ta)  change.org üzerinden imzalanacaktır.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1599 Kez Görüntülendi.