logo

trugen jacn
30 Mayıs 2015

ÇİN’DEN YENİ ZULUM HAMLESİ : İNTERNET’TE GEZİNEN 3 UYGUR TUTUKLU,TARLA’DA NAMAZ KILAN İMAM VE KÖYLÜLER İSE HAPİS’TE

  İşgalcı Çin Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerine karşı günden güne artan bir şiddette ve enva-i çeşit baskı ve zülme ve işkencelere hız kesmeden  devam ediyor.

rayon-atlap-namaz-din.JPG

Namaz yasağına ait bir duvar ilanı  : Kendi bölgesi dışında namaz kılmak,yasadışı dini faaliyettir.

Bu yasağa uymayanların ihbar edileceği telefon Nu.sı de veriliyor. (Siyah el yazısı rakam ile)

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

İNTERNET’TE GEZİNEN 3 GENÇ TUTUKLU
Aksu Vilayeti’ne bağlı Toksu İlçesi Çilan kenti Güvenlik Müdürü (Amanlık Saklaş Müdiri)’nün ifşa ettiği bir bilgiye göre geçen yılın 22 Mayıs günü başkent Urumçi’de meydana gelen Sebze ve Meyva pazarına yönelik araçlı intihar saldırısında sonra Ülke genelinde başlatılan “Sert Darbeler vurma” operasayonları aralıksız sürdürülmektedir. Bu operasyonlar sırasında Çilan kenti’nde bir internet Kafe’de işgal yönetiminin yasa dışı olarak kabul ettiği siteleri ziyaret eden 3 Uygur genci tutukyanmış ve halen Kent Polis Merkezi’nde tutuklu bulunmakatadır.Gençler ifadelerinde bu yasak siteleri bilemedikleri için ziyaret ettiklerini ifade etmişlerse de serbest bırılmamış ve halen tutukluğu devam etmektedir.Gençlerin ne zaman yargı önüne çıkarılacakları hakkında de bilgi verilmemiştir.

TARLA’DA   CUMA NAMAZI KILDIRAN İMAM VE  5 KİŞİ   HAPİSTE
Çilan kenti Güvenlik Müdürü bir diğer açıklamasında ise şu bilgileri vermektedir, Çilan kenti’nde yaşayan 37 yaşındaki Mehmet Tohtı adlı bir çiftçı çalıştığı tarla’da diğer çiftçi komşuları ile birlikte(toplam 5 kişi) Cuma namazı kıldırdığı için tutuklanarak 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Cuma imamı Mehmet Tohtı izin belgesiz(Kinişkesiz) imamlık yaptığı ve Cuma namazı kıldırdığı için bu cezaya çarptırıldığını açıklamıştır. Adı geçen imamın arkasında izinsiz namaz kılan 5 Müslüman Uygur Çiftçi ise, çeşitli hapis cezalarına çarptırıldığı belirtilmektedir.

rabia-kadir
DUK BAŞKANI KADİR : ÇİN’İN UYGULAMALARI İNSANLIK VE YASA DIŞI
Özgür Asya radyosuna bu tutuklamalarla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir, Çin işgal yönetiminin bu ve benzer uygulamalarının insanlık dışı olduğunu ve hiçbir hak ve hukuk normuna uymadığı belirtti ve şiddetle protesto ettiğini bildirdi.
Çin yönetimi’nin geçen yıl başlatılan “Terörle Savaş ve Sert Darba Vurma” operasyonları kapsamında son bir yılda Doğu Türkistan genelinde 181 terör örgütünün ortaya çıkarılarak cezalandırdığı yolundaki açıklamalarına karşılık şunları ifade etti,” Terörle suçlanarak cezalandırılan kişilerin mutlak çoğunluğu iletişim ve haberleşme özgürlüğü çerçevesinde bu haklarını kullanan Uygur gençlerdir. Ayrıca,Tarla’da çalışırken Cuma namazı kıldırdığı için 7 yıl hapse mahkum edilen Mehmet Tohtı ve arkasında namaz kılanlara verilen cezalar dindar insanların bir hedef tahtası haline getirildiğinin ve mutlaka cezalandırılması gereken kişiler olarak kabul edilmesinin açık bir kanıtıdır. Çin yönetimi imzaladığı insan hakları evrensel sözleşmesine ve ilgili diğer anlaşmalara ve uluslar arası hukuk kurallarına bir an önce uymalıdır.” Şeklinde konuştu.
Çilan kenti Toksu İlçesine bağlı 19 bin kişinin yaşadığı Yultuzbağ Kasabasına(Yizasına = Pazarına : Haftalık Pazar Kurulan merkezi konumdaki bir yerleşim birimi) bağlı 17 kentten biri olup,bu kentin  nüfusu bin kişi civarındadır.

Etiketler: » » » »
Share
4070 Kez Görüntülendi.