logo

trugen jacn

CEVHER İLHAM : ÇİN DOĞU TÜRKİSTAN’DA REJİM DESTEKLİ SİSTEMATİK SOYKIRIM YAPIYOR

jewherilham

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin anayasası ve sözde Özerk Bölge yasalarının  tanıdığı   temel insanı hakların Doğu Türkistan Türklerine  de etnik Han Çinlileri gibi  tanınması   için yasal ve barışçıl yollarla  yaptığı çalışmaları nedeniyle 2014’de tutuklanan  ÇKP rejiminin emrindeki Çin Mahkemesi tarafından  ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ve halen cezasını Urumçi’deki bir Çin Hapishanesinde çekmekte olan Uygurların vicdanı Doç.Dr.İlham Tohti’nin ABD’de yaşayan kızı Cevher İlham Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da  rejim destekli sistematik soykırım uyguladığını açıkladı.

Cevher İlham, bu sözleri  ABD Parlamontosuna bağlı  Uluslararası Din Özgürlüğü Komitesi’nin (USCIRF)daveti üzerine  tanık olarak katıldığı  05 Mayıs 2026’de yaptığı konuşmasında dile getirdi.

Toplantıya  tanık  olarak katılan Uygur aktivist Cevher İlham, ” Çin rejiminin  Müslüman Türklere  Yönelik Nefretinin   Arttırması ”  başlıklı özel oturumunda   yaptığı konuşması ana başlıklar halinde şöyle;

  • Çin hükümetinin Uygurlara yönelik baskı ve zulümleri  sistematik,  resmi ve süreklidir.
  • Uygurların bin an önce soykırımla yok edilmesi için Uygur gençlerini ucuz işçi  olarak merkezi Çin bölgelerine zorla göç ettirmektedir.
  • Uygurların temel insani haklarından olan soylarının devam ettirmesi engelleniyor.
  • Uygur kadınları zorla kürtaja tabi  tutulmaktadır.
  • Uygur kadınları şantaj ve tehditle zorla kısırlaştırılmaktadır.
  • Uygurların dini ve milli bayramları, örf adetleri gelenek ve görenekleri yasaklanmıştır.
  • Uygur  etnik kimliğinin yok edilmesi için Uygur kızlarının Çinli erkeklerle zorla evlenmeye zorlamaktadır.
  • Xi Jingping’in İslamın Çinlileştirilmesi talimatı gereğince islam  dinini aksettiren  söylem ve  ritüeller  zorla değiştirilmektedir.
  • Dini eğitiminin yasaklanması ve Uygurların kendi evlatlarına dini eğitim vermesi suç olarak tanımlanmıştır.
  •  Uygurların Köle/İşçi olarak  zorla çalıştırılma  sistemi  küresel tedarik zincirindeki en az 17 sektörde üretim yapmaktadır.
  • Dünyada kullanılan  her beş pamuklu giysiden birinin ham maddesi Doğu Türkistan’da zorla çalıştırma ile üretilmektedir.
  •  Çin Komünist yönetimi Uygurların  dini inançlarını  komünist ideolojiye tabi kılmak amacıyla  baskı ve şantaj politikası uygulamaktadır. yürüttüğü baskı politikalarını ayrıntılı şekilde anlattı.
  • Kültürel ve Fiziksel soykırım amacı  ile Doğu Türkistan’in yüzlerce yıllık tarihi ve doğal yer adları  Çince olarak değiştirilmektedir.

Uygurların  Zorla  Çalıştırılmasının Önlenmesi Yasası  daha sıkı Şekilde Uygulanmalıdır 

Cevher İlham, konuşmasının sonunda  ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komitesinin  2026 raporuna vurgu yaptı ve  göre, Çin’in Uygurlara yönelik politikaları hâlâ dünyadaki en ağır din özgürlüğü ihlallerinden biri olarak değerlendirildiğini  belirterek konuşmasını şu  talep sözlerle sonlandırdı :

  1. Geçtiğimiz yıllarda kabul edilen Çarla Çalıştırmanın Önlenmesi (UFLPA) yasasını daha sıkı uygulaması
  2. Çin’in  Uygurlara yönelik  insan hakları  ihlalleri,etnik soykırım başta olmak üzere diğer sorunlarının  Çin ile yapılan resmi görüşmelerde öncelikli gündem maddesi haline getirilmesi çağrısında da  bulundu.
Share
39 Kez Görüntülendi.