logo

trugen jacn

DÜNYA UYGUR KURULTAYI, JAPONYA’DA”ULUSLARARASI UYGUR FORMU” DÜZENLEDİ

Japonya'da düzenlenen Uluslararası Uygur Forumu başladı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Dünya Uygur Kurultayı, Japonya Uygur Derneği ve Japonya Parlamentosu Uygur Dostluk Gurubu tarafından ortaklaşa düzenlenen   “Uluslararası Uygur Forumu” konferansı  29-30 Ekim 2023 tarihleri arasında başkent Tokyo’da  gerçekleştirildi.  Foruma, Japonya’nın üst düzey yöneticileri  ile 30’dan fazla  Japon  Milletvekilleri ile Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerinin “İnsanlık ve Etnik Soykırım” suçu olarak tanıyan batılı 10 ülkeden toplam 60 civarında  parlamento üyeleri ile  çok sayıda basın mensubu katılarak Doğu Türkistan sorununa destek ve katkılarını orta koydukları görüldü.

DUK Başkanı  İsa’nın  Açış Konuşmasını İle Çalışmalarına Başladı

Uluslararası  Uygur Formu, Dünya Uygur Kurultayı  Başkanı Dolkun İsa’nın açılış konuşması ile çalışmalarına başladı : DUK Başkanı İsa  Japonya yönetimine bu formun  düzenlenmesi için verdiği  destek ve  katkıları  ve katılımcılara de iştirakleri  için  teşekkür ederek başladığı  konuşmasında şöyle konuştu : ” Bu kez Japonya’da düzenlediğimiz bu Uluslararası Uygur Forumu” konferansından en ivedi ve öncelikli olarak en az iki acil beklenti ve hedefimiz vardır.

“Hepimizin bildiği gibi, işgalci Çin’in Uygur soykırımını resmi olarak başlattığı 20117’den beri , dünyada  sadece  10  batılı ülkenin hükümetleri ve parlamentoları, Çin’in  Uygurlara yönelik baskı zulüm ve insan hakları ihlallerini “İnsanlığa Karşı işlenen suç ve etnik soykırım” olarak tanıdı. Bütün bunlara rağmen   Çin’in bu insanlık ve soykırım cinayetlerini sürdürmeye devam etmektedir.  Çünkü, Uluslararası toplum ve özgür  dünya da Çin’i bu katliamdan vazgeçirecek ve engelleyecek  pratik bir önlem almadı. Dolayısıyla  biz bu kez  Uygur Soykırımı’nı daha geniş bir ölçekte gündeme getirerek  sorunu sadece Batı’da değil, Asya’nın en önemli demokratik ülkesi  olan Japonya’da da gündeme getirmek istedik.  Böylece hem Batı ülkelerinin yanında  de Doğu’da bulunan ülkeleri de  bilgilendirerek    Avrupa-Amerika ve Asya ve tüm dünyanın  Çin’in Uygur soykırımına karşı harekete geçirmeyi amaçladık.

Japonya’da düzenlenen bu konferansın  yapılmaması için uzun süredir Çin yönetiminin  güçlü  şekilde bir baskı oluşturduğunu  yakından biliyoruz. Ayrıca, bu toplantıya katılmak isteyen bazı Batılı ülkelerin,  özellikle  Doğu Avrupa ülkelerinin parlamenterlerine bu toplantıya katılmalarını engellemek için ayrı mektuplar gönderdiklerini ve bu forma katılmamalarını talep ettikleri de bir vakadır. Ancak Çin’in tüm engelleme girişimlerine rağmen bu  konferans planlandığı gibi  zamanında ve başarıyla  gerçekleştirilmiştir.  Çin yönetiminin tüm engelleme girişimleri ve baskılarına rağmen bu konferansın düzenlenmesine izin veren, Japonya yönetimine ve bu konferansa katılarak bizlere güç ve destek veren tüm katılımcılarımıza minnet ve şükranlarımı bir kez daha ifade ediyorum.” şeklinde konuştu.

Japon Parlamenter, Uygurlar Çok Daha Fazla Desteklenmeli 

DUK Başkanı İsa’dan sonra kürsüye ev sahibi Japonya adına açış konuşmasını yapan  Milletvekili ve Çin’deki İnsan Hakları İhlallerinin araştırılması ve  Önlemler Alınması Konseyi(JPCHC)  İcra Direktörü ve Hirofumi Shimomura Çin’in toptan soykırımla yok etmek istediği  Uygurlara  tüm  dünyanın çok daha fazla destek vermesi gerektiğini belirterek şunları ifade etti : ” Asya’nın en önemli demokratik ülkesi olan Japonya’nın, son birkaç yıldır Çin’in Uygur bölgesi başta olmak üzere dünyanın diğer bölgelerindeki  insan hakları ihlallerine yakından ilgi gösterdiğini, ancak son zamanlarda bu ilginin biraz gerilediğini gözlemliyoruz.  Çin’in Uygurlara karşı acımasız baskı politikasına ve insanlık karşıtı uygulamalara dikkat etmemiz gerekmektedir. Japonya’nın demokratik değerlere sahip bir ülke olarak Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin Uygur meselesine ilişkin tutumuna olumlu yanıt verdiğini, Uygurlara yönelik baskıcı politikaları kınadığını  ancak, Çin’in Uygur bölgesindeki hak hukuk ihlallerinin İnsanlık Suçu ve Etnik Soykırım” olarak resmen kabul etmediğini belirerek ” Ancak, Japonya bu konuda duruşundan asla sapmamış  ve bundan  sonra  asla sapmamıştır. Uygur soykırımı konusunda daha fazla  çaba göstereceğini ve bu konuda daha ileri derecede ve kesin olarak tavır sergileme ihtimalinin çok daha güçlü olduğunun altını çizmek istiyorum. “şeklinde konuştu.

Bir 7 kişi, haber odası ve yazı görseli olabilir

Uygur  Parlamenter : Uygur Türkü Olmaktan Gururluyum  Uluslararası  Uygur Formunda bir konuşma yapan geçtiğimiz yıl Japon Parlamentosu üyesi olarak seçilen ilk Uygur Türkü Parlamenter Arifiye Eri  kendisinin bir Uygur Türkü olmaktan  gurur duyduğunu belirterek başladığı  konuşmasında şunları ifade etti :Japon Parlamentosu üyesi Arfiya Eri, 29 Ekim 2023, Japonya saatiyle 29 Ekim akşamı Tokyo Metropolitan Otel'de düzenlenen "Uluslararası Uygur Forumu: Dünya Parlamento Konseyi" toplantısının açılış töreninde konuşuyor.” Beni bu Forma  Şeref misafiri olarak davet eden tertip komitesine çok teşekkür ediyorum. Ben bir Japon vatandaşı ve parlamenteri olmanın yanında  ülkem için çalışmalarımın yanında ana vatanım Doğu Türkistan’ı da asla unutmayacağım. Soydaşlarımın dert ve  istırapları elbette de beni yakından ilgilendirir ve yüreğimi titretir ve daima yakar.  Japonya’da  büyüyen Uygur asıllı bir kadın siyasetçi  olarak ülkemin ve kardeşlerimin sorunlarını ve Çin’in işgalindeki ülkemde yürüttüğü insanlık ve etnik soykırım uygulamalarını  her platformda dile getirmeye devam edeceğim.” şeklinde duygu dolu bir konuşma yaptı.Uygur Parlamenten Arifiye Eli konuşmasını Doğu Türkistanlı şair-Yazar ve eğitimci Prof.Dr.Abbdulkadır Celaleddin’in Çin zindanlarında yazdığı “Yanarım Yok= Dönüşüm Yok” şiirini okuyarak katılımcılardan  büyük alkış aldı ve onların  takdir ve beğenisi kazanmış oldu.
Japonya saatiyle 29 Ekim akşamı Tokyo Metropolitan Otel'de düzenlenen "Uluslararası Uygur Forumu: Dünya Parlamento Konseyi" toplantısının açılış töreninin görüntüleri, 29 Ekim 2023, Tokyo

Uluslararası Form, Uygur Sanatçıların Konseri İle Son buldu
Japonya’nin başkenti  Tokyo’da bulunan Metropolitian Otelinde  29 Ekim 2023 günü   başlayan  “Uluslararası Uygur Forumu” 30 Ekim günü yapılan çalışmalar sonunda Avustralya’dan gelen Uygur Mukam Sanatçısı Şöhret Tursun ve ekibinin verdiği Uygur makam ve şarkılarından oluşan konseri  ile sona erdi.

Japonya saatiyle 29 Ekim akşamı Tokyo Metropolitan Otel'de düzenlenen "Uluslararası Uygur Forumu: Dünya Parlamento Konseyi" toplantısının açılış töreninin görüntüleri, 29 Ekim 2023, Tokyo

https://www.rfa.org/uyghur/video

 Tokyo’da 2 gün süren  “Uluslararası Uygur Forumu ”  çalışmaları  Özgür Asya(rfa.org/Uyghur) radyosu tarafından canlı olarak  yayınlandı. Formun video filmini youtube  kanalından izleyebilirsiniz.
Share
398 Kez Görüntülendi.