logo

trugen jacn

ÖZBEK – UYGUR TÜRKLERİ VE ÇİN İLE YAPILAN SUÇLULARIN İADESİ ANLAŞMASI

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi

Dr. Zebiniso Husayn Kamalova (Zebunnisa Hüseyin Kemalova)

Istanbul’a yüksek öğrenim amacı ile geldiğim ilk zamanlardı.

Uluslararsı öğrencilerin kültürel bir etkinliğine katıldım. Her milletten kızlar kendi kültürü ve sanatını sergiliyordu. Özbekistan ve Türkiye arasında geçmişte yaşanan bazı problemlerden dolayı araya giren mesafe yavaş yavaş kalkmakta ve daha yeni yeni öğrenciler Türkiye’ye gelmeye başlamaktaydı. Bundan dolayı Özbekistanli öğrenciler bu etkinliğe katılmamıştı. Bu etkinliğe izleyici olarak katılan sanırım tek Özbek Türkü bendim.

Gösteri sırası Uygurlara geldi. Giyimi, kuşamı, endamı..

Benim bildiğim ve çok iyi tanıdığım şeylerle sahneden yer aldılar. Bir Uygur kızı sahnede dans etmeye başladı. Saz, müzik ahenk, ritüeller ve her hareket, tüm detaylar bir bir beni bana anlatıyordu. Uygur Gösterici kızların Atlas kumaşlı elbiseleri ve alaca yelekleri bizimkiyle aynıydı..

Vatanım Özbekistan’dan yeni gelmiş, ülkemi çok özlemiştim. Vatan hasreti çekmiş biri olarak Uygur Kardeşlerimin bu gösterilerini izleyince çok duygulandım ve göz yaşlarımı tutamadım.

Özbekistan’dayken hiç bir Uygur Türkü ile münasebetim olmamıştı. Sadece Uygur Lağmanı yemek için Uygur lokantalarına bir kaç kere gitmiştim.

Üniversite’de sevdiğimiz, saydığımız bir hocamız vardı, şivesi bizden biraz farklıydı. Sonradan öğrendim hocamızın bir Uygur Türkü olduğunu. (Allah rahmet eylesin).

O günden sonra bizler bir uymaklarız diye Uygur arkadaşlarımı hep kendimden biri bildim, onlarla beraber sevindim ve onlarla üzüldüm ve onlarla birlikte ağladım…

Türkistan’da yaşayan Türk boyları arasında kültür, ,Örf adet gelenek ve görenekler ve konuştuğumuz Türkçenin Özbek ve Uygur Şivesi çok yakın ve hatta aynıyız. Ev döşemelerimize varana kadar bir desek yeridir. Ayrıca, Sofra başta bir çok yemek kültürlerimiz hemen hemen bir ve aynı.

Uygur şarkısını çok dinlerim, beni çocukluğumda duyduğum o Kaşgar hikayelerine götürür.

Çin ile Türkiye arasında 2017’de yılında imzalanan “Suçluların İadesi Anlaşması”ni Çin onaylamış . Türkiye’de bu anlaşma TBMM gündemine gelmiş. Bu anlaşma yasalaşır ise, bu yasa kapsamında Uygur Türklerinin Çin’e iadesi gündemdeyken ben de bir Özbek/Uygur Türkü olarak da bu durumdan çok endişe ediyorum.

Tarihte mazlumlara olan şafkat ve Merhameti ile tanınan ve mazlumun dostu adıyla dünyaya nam salan Türkiye’nin bu konuda soydaşlarımızdan yana karar alacağından da çok eminim..

Uygur “Kök Meşrebi” üzerine bir değerlendirme – Uygur Akademisi

 

KAYNAK : Sayın yazarın sosyal medya paylaşımı

 

Share
4384 Kez Görüntülendi.