logo

trugen jacn

HOLLANDA,ÇİN’İN UYGURLARA YÖNELİK TEHDİTLERİNİ ÖNLEMEK İÇİN ÖZEL YASA ÇIKARDI

ئۇيغۇرلارنى ئاساس قىلغان كۆچمەنلەرنىڭ تەھدىتكە ئۇچرىشىنىڭ ئالدىنى ئېلىش تەكلىپ لايىھەسى گوللاندىيە پارلامېنتىنىڭ قارارىدىن ئۆتكەن

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Hollanda Parlamentosu  Çin yönetiminin ülkesinde yaşayan Uygur sığınmacılara yönelik  tehdit ve şantajlarını önlemeye yönelik bir yasa tasarısını kabul ettiği açıklandı.

Özgür Asya radyosunun konu ile ilgili haberine göre Hollandalı  Parlamenter  Ruben Brackelman’ın Hollanda’da yaşayan ve bu ülke vatandaşları olan Uygur göçmenlere  yönelik ” Yabancı Hükümetlerin  Tehditlerine Karşı   önleyici  tedbirler Kanunu” başlıklı yasa tasarısının  daha önce Parlamentonun ilgili komisyonlarında görüşülerek 12 Ekim’de Hollanda parlamentosundaki oylamada oy çokluğu ile  kabul edildiği belirtildi.

Parlamento’da kabul edilen ” Yabancı Hükümetlerin  Tehditlerine Karşı   önleyici  tedbirler Kanunu” ile  uygulanması ile ilgili  hususlar Hollanda Parlamentosu’nun kurumsal internet sitesinde yayınlanarak yürürlüğe girdiği belirtildi. Bu yasa ile  Hollanda’da yaşayan Uygurların ve diğer göçmenlerin Çin’in ve diğer diktatörlüklerle  yöneltilen ülke yönetimlerinin in baskı ve tehditlerinden korunmasını ön görüyor.

Hollanda’nın yayınladığı  yıllık insan hakları raporunda da  ülkenin insan hakları politikasına uygun olarak  bu ülkeye sığınan Uygurlar  ve diğer ülkelere mensup  sığınmacı  göçmenlerin tehdidi konusunda da önemli  özel  belgeler yer alıyor.

Hollanda’daki Uygur örgütlerinden Hollanda Uygur İnsan Hakları Vakfı’nın, Çin hükümetinin çeşitli tehditleri altındaki Hollanda’daki Uygurların durumunu görüşmek üzere Hollanda hükümetinin liderleri ve bazı siyasi partilerle bir araya geldiği bildirildi.

Uygur Sivil Toplumu ve Aktivistler :  Bu Önleyici  Tedbirler yasası  ile  Çin’in  Uygurlara yönelik Tehditleri Büyük Ölçüde Önlenecek

Hollanda’da yaşayan Uygur STK.ların yetkilileri ile Aktivistler Hollanda’nın ” Yabancı Hükümetlerin  Tehditlerine Karşı   önleyici  tedbirler Kanunu” yürürlüğe konması ile görüşlerini şöyle ifade ettiler :

Ahmetcan Kasım Hollanda Uygur İnsan Hakları Vakfı Başkanı : Bu   Göçmenleri koruma yasa tasarısını  hazırlayan ve Parlamentoya sunan  Milletvekili Ruben Brackelman daha önceleri Hollanda Dışişleri Bakanlığı Çin ve Asya  işlerinden sorumlu bir yetkili idi.   Vakfımız ve Hollanda’ya yaşayan Uygur Türkleri ile yakından ilgilenen ve insan haklarına duyarlılığı ile  tanınan   bir Uygurların dostu idi.  Bu yasa ile Çin’in Hollanda’da ki Uygur aktivistler ile onların ülkelerindeki ailelerine yönelik tehditlerini büyük ölçüde önleneceğini tahmin ediyorum.

Asiye Uygur Uygur Araştırmacı ve İnsan hakları Aktivisti  :  Parlamenetoda kabul edilen bu “Yabancı Tehditlere Karşı Önleyici  yasası” ile Bu  Önleyici yasa tasarısı  da Hollanda’da yaşayan  biz Uygurların kişisel güvenlik ve huzurunu  sağlayacağını  umut ediyorum.  ve   Bu yasa Hollanda’daki Uygurların, özellikle Uygur siyasi aktivistlerine yönelik  Çin hükümetinin   çeşitli saldırıları karşısında Hollanda hükümetinin  bu saldırılara müdahale edeceği anlamına gelmektedir. Hollanda yönetimine  özellikle bu yasayı çıkardığı için teşekkür ediyorum.” sözleri ile değerlendirdi.

Kaynak :  https://www.rfa.org/uyghur/xewerler/gollandiyede-uyghur-mesilisi-10142021170722.html

Share
292 Kez Görüntülendi.