logo

trugen jacn
28 Temmuz 2015

ABD, JAPONYA ,ÇİN VE RUSYA ASKERİ GÜCÜ DENGESİ VE ORTA ASYA – 3.BÖLÜM

Mehmet Emin Hazret

Mehmet Emin HAZRET

 

YENİ  DÜNYA SAVAŞI ODAĞINDA ORTA ASYA – 3. BÖLÜM 

1.Pasifikte Olası Çıkabilecek Savaşa Karşı Kamuoyu Ve Hassasiyetler

The Wall Street Journal köşe yazarı Andrew Browne  Washington merkezli düşünce kuruluşu Pew tarafından Mart-Haziran 2014 ayları arasında  44 ülkede  84643 kişi ile başa baş görüşerek yapılan kamuoyu araştırması sonucunu yayınladı.Araştırmada, Çin merkezli Asya-Pasifik  bölgesinde toprak anlaşmazlıklarından dolayı askeri çatışma çıkabileceği kaygısı baskın olduğu net bir şekilde anlaşıldığını ortaya koyuyor.

Silahlı çatışma çıkacağı korkusu en çok Çin ile sorun yaşayan ülkelerde mevcuttur. Filipinler de ankete katılanların yüzde 93’ü düşmanlıkların başlayabileceğini düşünüyor. Japonya’da Çin ile çatışma çıkacağı endişesi taşıyanların oranı yüzde 85,  bu rakam Vietnam’da yüzde 84.  Güney Kore’de ankete katılanların yüzde 83’ü bir savaş olabileceğini düşünürken, savaşın çıkabileceğine inananların sayısı Çin’de ise yüzde 62. Ankette yer alan 11 Asya ülkesinde endişelerin en yüksek olduğu ilk 9 ülkede silahlı çatışma riskinin yüksek olduğu düşünülüyor. Çin’in gerginlik politikaları kullanmasından gittikçe daha fazla endişe duyulan ABD’de ankete katılanların yüzde 67’sinin savaş konusunda endişeli olduğunu göstermektedir.

2.Japonya’nın Askeri Gücü

25 Mart 2015.tarihinde Japonlar  “Izumo” markalı uçak gemisini deniz kuvvetlerinin hizmetine teslim etti.Bu gemiden Çin çok rahatsız.Çince “出云”(Çu yün )Bulut delen Anlamına gelen uçak gemisi 1937.tarihinde Çin denizinden Huangpu nehrine girerek Şanghay’ı bombalamış ve Şanghay başta olmak üzere Çinin bir çok sahil kentinin Japon ordusunun eline geçmesini sağlamıştı.Amerikan ordusu tarafından 24 temmuz 1945.tarihinde bombalanarak denize batırılan bu gemi 1896.yılı Çin’den aldığı savaş tazminatı ödemeleri ile İngiltere’ye yaptırmış ve 1900.yılından başlayarak Çin denizinde dolaşmak sureti ilen sayısız Çin savaş gemilerini ve Çine yardıma gelen Rus savaş gemilerini denize batırarak Çinin korkulu  kabusu haline gelmişti.Bugün ayni “Izumu” ismi ile uzunluğu 248 metre,genişliği 38 metre,ağırlığı 19 bin 500 ton olan uçak gemisinin tekrar Çin denizine inmesi,Çinin “utanç tarihi”ni hatırlamasına ve tekrar öfkelenmesine neden olmuştur.

Japoya’nın 18 deniz altı,120 savaş gemisi ve 1 adet uçak gemisi olmak üzere 139 savaş gemisi ve 339 adet savaş uçağı bulunmaktadır. Japonya her sene 18 milyon ton savaş gemisi yapabilme kapasitesi sahiptir. Japonya büyük ve orta tipteki savaş gemisi sayısında dünyada 3.sırada yer almaktadır.

Mitsubishi, Kawasaki, Fuji, Toyota, Toshiba, Sony…gibi 20 den fazla elektronik ve otomotiv devleri aynı zamanda silah endüstri fabrikalarıdır. ondan başka yene 2500  Japon şirketi  Orduyla anlaşmalı silah üretici firmalar ordusunda yer almaktadır. Sessiz ve mülayim Japonya aynı zamanda dünyanın gözden ırak silah imparatorluğu konumundadır. Kawasaki son 10 yıl içinde tek başına ürettiği tank sayısı 10 binlerin üzerindedir.Ürettiği orta ve uzun menzilli Roketlerin sayısı da 10 binin üstündedir. Mitsubishi ürettiği  havadan havaya fırlatılacak roket sayısı 7000 adet.Roketi havada yakalayıp vurabilme kapasitesine sahip roket sayısı da 10 binden fazladır. Japonya kendi uydusunu kendi fırlatabilen az sayıdaki ülkelerden biridir. Japonya’nın denize mayın dökücü gemileri ve sessiz ve görünmez hayalet deniz altıları sahip olan teknoloji, ABD ordusunun bile erişmeye arzuladığı teknolojilerdir. 40 den fazla nükleer santral sahibi olan Japonya gerekirse 4 ay içinde atom bombası yapma kapasitesine sahip olduğu biliniyor.

3.Doğu ve Güney Pasifik Denizinde Konuşlanan Amerikan Askeri Üsleri

  Japonya’da Amerika’nın 124  askeri üssü bulunmaktadır. Bu üslerde ABD 2012.verilerine göre 36 bin Amerikan askeri konuşlandırılmakta dır.

Güney Kore’de 87 üssü var. Güney Kore’de 19 bin 755 ABD askeri görev yapıyor.

Avustralya ve Cocos Adalarında askeri üsler oluşturan ABD, Endonezya, Malezya ve Brunei’de de yeni askeri üsler kurmaya çalışıyor. ABD’nin bu üslerle birlikte Çin’e yakın yaklaşık 200 noktada askeri varlığıyla ön plana çıkıyor.

19 Adet uçak gemisine sahip olan ABD’nin George Washington uçak gemisi Japonya’nın Yokosuka limanında,Benhomme Rechard uçak gemisi Japonya’nın Sasebo limanında konuşlanmakta dır. Bu 2 uçak gemisi pasifik denizinden sorumludur. (dünya’nın diğer ülkelerinde var olan uçak gemsisi toplamı12 adettir) ve bu uçak gemilerinde nükleer füzeler konuşlandırılmıştır. Dünya savunma harcamasının %40 nı tek başına yapan ABD,2020.yılına kadar deniz kuvvetlerinin büyük bir kısmını pasifik denizine kaydırmayı tamamlayacağını açıklamıştır.Pasifikte sürekli hareket halinde olan ABD deniz altıların her birinde 336 adet nükleer başlık,24 Triden 2 D-5 balistik füze,4 MK48 torpido bulunmaktadır.

ABD 2015.Yılı sonuna kadar pasifike 350 civarında savaş gemisi kaydırma planını hayata geçirme aşamasındadır.

ABD’nın B-2 Görünmez bombardıman uçağı yakıt ikmali yapmadan 6000 deniz mili uçabilme kapasitesine sahiptir.Her uçak 20 ton nükleer  silah taşıyabilmekte ve delici mühimmatı patlatmadan önce 200  fit (30.48cm) kalınlığındaki katı betonu delebiliyor.Pasifikte sık sık görünen 20 adet bu hayalet bombardıman uçakları 2058.tarihine kadar kullanılmak üzere modernizasyonu yapılmıştır.

Yüksek manevra kabiliyeti olan,çift motorlu,görünmez ve süpersonik hıza sahip olan F-22 rapor uçakları da Pasifik denizinde görev yapacak  savaş aygıtları içinde yer almaktadır.Bu uçaklar,havadan havaya,havadan karaya muharip yapabilme kabiliyetine sahip olmakla beraber,istihbarat,gözetleme,keşif,elektronik savaş kabiliyetine de sahiptir.

ABD deniz kuvvetleri 3700 adet savaş uçağı ile en modern ve caydırıcı hava gücüne sahiptir.

ABD’nın Güney Kore ile bu ülkeye füze savunma sistemi konuşlandırma anlaşması Çini telaşlandıran diğer bir gelişmedir. Alıcılar ile düşman füzelerini önceden tespit ederek havada imha etme kapasitesine sahip olan bu sistem tek Kore değil,Japonya,Tayvan,Filipinler ve diğer ülkeleri de,Çin saldırısından koruyacaktır.

4.Çin,Güney Pasifik denizinde İşi En Zayıf Ülke Filipinleri Tahrik etmekle Başlamıştır.

Çin,Pasifik denizinde Japonya,Kore,Tayvan,Vietnam’a karşı saldırgan tavır takınmakla beraber,en çok Çin tehdidi altında kalan ülke Filipinlerdir.Çin 2012.tarihinde Filipinlerin Scarborough Shoal adasını gasıp etti.

Çinin bir özelliği,İşgal ettiği topraklara hemen Çince bir isim takıyor ve hemen ardından Maaşlı saray tarihçileri bu toprağın kadimden Çine ait olduğu konusunda bir tarih uyduruyor.Ardından devlet propaganda mekanizması devreye giriyor.Ona paralel olarak Çin eğitim bakanlığı derslik kitaplara ekliyor….

Çin, Scarborough Shoal adası konusunda aynı yöntemi kullanmıştır. Çin bu adaya “黄岩岛 – Huang şi dao”  ismini taktı.Çin bununla kalmadı.Güney Çin denizinde denizi doldurmak sureti ile adalar yapmaya başladı.Filipinler,Malezya,Vietnam deniz sahaları yakınlarında yapılan bu yapay adalar en az 4 kilometre kara büyüklüğünde.Çin,çevre ülkeleri ve Amerika’nın uyarlarına rağmen güney pasifik denizinin kendine ait olmayan değişik noktalarında toplam 2000 metre kare ada yapımını bitirmiş durumda. Bu adalara Çin ileri karakolları,uçak pisti,liman yapımını sürdürmektedir.Bu adalara savaş uçakları inebiliyor,savaş gemileri yanaşabiliyor.Çin güney pasifik denizinin %90 kendi egemenlik alanı olduğunu açıkça ilan etmekte ve ona göre harita çizmektedir.Tayvan,Filipinler,Bruni,Malezya,Vietnam gibi ülkeler çok tedirgindir.Amerika ve Japonya’ya  ile sıkı iş birliği içinde bu bölgeye el atmaktadır.

5.Çin Deniz Kuvvetlerinin Gücü

Japon deniz kuvvetleri,deniz altı komutanı emekli subayı, Aoyama Gakuin Üniversitesi Öğretim görevlisi,Çin deniz kuvvetleri araştırma uzmanı Yamauchi Toshihide’nin yakında yayınladığı  “Çin Deniz kuvvetleri ve Manevra kabiliyeti” başlıklı kitabında,Çin deniz kuvvetleri envantere kayıtlı savaş gemilerinin çoğunun müzelere konacak yaşta ve durumda olduğunu,Çin kendi ürettiği yeni nesil savaş gemileri de çok kalitesiz olmakla beraber,motor ve bazı önemli yazılımların kendine ait olmadığını,düşük kaliteli savaş gemileri ile eğitimi yetersiz Çin deniz ordusu mensuplarının oyum sağlamada zorlandığını,Japonya’nın üstün teknolojiye sahip ve A dan Z ye kendi üretimi olan Savaş gemi ve yüksek teknolojik teçhizatlar ile  Çok iyi eğitim gören Japon deniz kuvvetlerinin uyum içinde olduğunu,eğer Japonya,Çin arasında savaş çıkarsa hala Japon deniz kuvvetlerinin caydırıcı üstünlükte olduğunu, yazmaktadır.2012.de Japonya,Çin arasında gerginlik hat safhaya çıktığında,Japonya eski deniz kuvvetleri komutanı,Eğer Çin Japon topraklarına saldırmaya kalkışırsa,iki hafta içinde Çin denizi ve açık okyanuslardaki Çin savaş gemilerinin bir tanesi bile sağ kalmayacağını,Japon halkının kendi deniz kuvvetlerine inanmaya devam etmesi gerektiği konusunda demeç vermişti.

Çin devlet dili olan Renmin ribao –(人民日报)  gazetesi 22 Ocak 2015.tarihinde Çin deniz kuvvetlerinin gücünü şöyle açıklamaktadır; “ Deniz kuvvetleri asker sayısı 235 bin.Deniz altı 56 adet,Savaş gemisi 970 adet,savaş uçakları 468 adet, 1 adet (Ukrayna’dan satın alındıktan sonra İstanbul boğazından geçirerek Çinin Çingdao limanına götürülen ve eğlence kompleksi yapılacağı iddia edilen) Liaoning markalı uçak gemisi ve bu uçak gemisinde kullanabilecek 200 adet “dungfing-41” (Doğu Rüzgarı) markalı nükleer başlıklı füze bulunmaktadır.

Çin hava kuvvetleri envanterinde 1321 adet savaş uçağı bulunmasına rağmen,819 adet uçak 1970.lerden kalma uçak görünümlü hurdadan oluşmaktadır.Çinin en modern uçak dediği J-10,Ruslardan satın aldığı Su-27’nın aynen taklididir.Ancak Su-27 de olan özellik ve fonksiyonları tam yakalayamamıştır.Çin deniz altı üretiminde de Rusya’dan aldığı deniz altıları kopyalamaya,teknolojide o noktaya ulaşmaya çaba harcıyor. Çinin geliştirmekte olan J-20,J-31,Y-20 savaş, bombardıman uçakların motorları Rus ve diğer ülke yapımlarıdır. Geçen sene Türkiye Kendi yapımı tankların motorunu Japonya’dan alma konusunda anlaşmaya varmıştı.Japon medyası bu anlaşmanın Japonya tarafından iptal edildiğini açıkladı.Gerekçe olarak,Türkiye bu tanklar için Pakistan’dan sipariş aldığını, Pakistan’nın eline geçen Tankın motoru Çinin eline geçebileceği endişesi olduğunu ileri sürdü.

Çin henüz kendine özgü tasarın ve dizayn ile dünya uçak teknolojisine katkıda bulabilecek teknik ve beceriye ulaşmış değildir.Çinin savaş araçları ve teknolojisi bazı birimlerde Rusya’yı yakalamış olsa da,genelde  ABD,den 50 yıl,Rusya’dan 30 ile 35 yıl gerilerdedir.

Çinin toplam asker sayısı 2.85 milyondur (1.6 milyonu aktif kara kuvvetlerine aittir). 3 milyon kişilik yedek askeri personel bulunmaktadır. Ama Bu Askeri personelin %95 ı kara kuvvetlerine aittir.Denizde bir işe yaramaz.

Çin 35 senedir askeri harcamayı her yıl ortalama %12 oranında artırmaktadır. Çinin 2014.askeri bütçesi 126 milyar olarak açıklamış olmasına rağmen, uzmanlar 170 milyar dolar olduğunu tahmin etmektedir.Ancak,Çin denizde ABD ve müttefikleri ile savaşabilecek güce erişmesi için çok uzun mesafe katletmesi gerekmektedir.

6.Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde Rus,ABD Askeri Varlıkları

Orta Asya’da Rusların ve ABD’nın gücü çok zayıftır; Rusya’nın, Tacikistan’ın Kurgantepe, Duşambe ve Kulab bölgelerinde 5 bin 500, Kırgızistan’ın Kant bölgesindeki hava üssünde de 700’e yakın askeri personelinin görev yapmaktadır.

ABD’nin ise Kazakistan’da 11, Kırgızistan’da 8, Türkmenistan ve Tacikistan’da 6 şer askeri sembolik halde bulunuyor.

7.Rus Ordusunun gücü,Orta Asya Türk Cumhuriyetlerini Korumak için Yetecek mi?

Çine sınırı bulunan 3 Türk cumhuriyeti ile Rusya arasında “ortak askeri müdafaa antlaşması” bulunmaktadır.Anlaşma gereği bu 3 ülke dış saldırıya maruz kalırsa,Rusya bu ülkeleri korumak sorumluluğunu üstlenmiştir.Ancak hangi güçle koruyacak?

Rusya,ABD den kalırsa en güçlü kara,deniz,hava askeri güce sahip ülkedir.Orta Asya Türk cumhuriyetleri kara ülkeleridir.Rus kara kuvvetlerinin T 72,T80,T90 tankları,RPG – 32 tank savarlar, Modern piyade savaş araçları vardır.Rus kara kuvvetlerinin elinde 15500 adet tank bulunmaktadır.Nükleer silah sayısı ABD den daha fazla.Ancak,Rus ordusuna ait aktif askeri personel sayısı 766 bin. Asker sayısı bakımından Çin’den 3 misli küçüktür.Yanı her 3 Çin askerine karşılık bir Rus asker düşmektedir .Nüfus bakımından Rusya, Çin’den 10 misli az nüfusa sahiptir. Rusya’nın koruması gereken toprağı Çin’den iki misli büyüktür.Rus askeri personeli,sayı bakımından kendi kara sınırlarını korumak için bile çok yetersizdir.

Rusya’nın Kırımı ilhak etmesi ve Ukrayna sınırında gerginliğin artması,Rus kara kuvvetlerinin gücünü büyük çapta batı bölgelerinde yığınak yapmasına neden olmuştur.NATO ordusu,Rus ordusunun Avrupa’ya odaklanmasını sağlamaktadır.Çin gelişmelerden çok memnun ve bu tarihi fırsatları değerlendirmek için elinden gelen her şeyi yapmaktadır.

8.Güç Dürtücü enerjidir. Güce Sahip Olan Yerinde Duramaz

Çin,Rusyayı örnek  alarak Tayvan’ı ilhak etme algısı yaratmış bulunursa da, bugünkü Çin, kendi etnik toplunun bir kısmı farklı ideolojiye sahip olduğu gerekçesi ile, onları kitlesel soy kırımdan geçirmeyecek kadar olgunluğa erişmiştir. Çinin  ilk askeri hedefi Orta Asya Türk cumhuriyetleridir.Bu hedef ve proje üzerinde sinsi ve ciddi çalışmaktadır.

Politikanın temeli güçtür. Devlet için güç kök, politika gövdeye benzer. Politikada kullanılmayan Güç  paslanmış kılıçtır. Güç aynı zamanda insanın da,devletin de  dürtücü enerji kaynağıdır.Güç hem yapıcı hem yıkıcı özelliğe sahiptir. Avrupayı kasıp kavrayan Atılla,Avrasyayı  ateş denizine çeviren Cengizhan,Sınırları içinde güneş batmaz topraklara sahip olan Büyük Britanya, Avrupayı yıkıma uğratan Nazi Almanya…hepsi birer güç sahibi idiler.

Sovyetler birliğinin dağılması, ABD’nın Afganistan ve Irakta güç kaybetme süreci,Çinin ortaya çıkmasında büyük bir tarihi fırsatı yaratmıştır.Kapitalizm ve komünizmin ortak özelliği,hayatta kalabilmek için insanlığın kan ve terinden beslenmeye muhtaç olmasıdır.Çin komünistleri ile batı kapitalistleri 35 sene Çin işçi sınıfının kan,terini sömürmüştür. Sıra mahsulü bölüşmeye gelince araları açılmıştır.Tarihte yeni kıta toprak parçalarında pay alma gücüne sahip olamayan Çin,bugün aciz ve savunmasız bölgeleri yutma hırsı içinde yanıp tutuşmaktadır.Afrikayı ham madde ve ucuz emek üssü olarak kullanabilir,ama ilhak edemez.Çinin askeri olarak yöneleceği tek aciz ve savunmasız toprak parçası  Orta Asya Türk cumhuriyetleridir.

Her ülke için kendi topraklarının güvenliği mutlak öncelik arz eder. Rusya içinde öyledir. Üstelik Rusya ordusunu iki cepheye dağıtabilecek  durumda değildir. Orta Asya Türk cumhuriyetleri, Uygurları Çine satıp paraya çevirmek tutkusundan bir an olsa da kendine gelip,bu durum üzerinde kapa yormak zorundadır. Çünkü düşünmenin zamanı gelip geçmiştir bile.

Güç yok olma sürecine girdiğinde, güçsüzleri beraberinde yok ederek yok olur.


Kaynakla:

1.日本《SAPIO》杂志3月号的报导则指出,最近日本国内相当担心的问题是一旦中日开战,日本能否战胜中国。
 2.Asian Nations' Fears of War Elevated as China Flexes Muscle, Study Finds- ANDREW BROWNE
3.日本可能蓄意对中国开战
4.美渲染中国威胁 日媒渲染“中日开战”
5.Dünyanın Üstü Amerikan Üssü!
6.Dünyanın dört bir yanı yabancı üs kaynıyor!
7.日本战后最大军舰“出云”号投入服役,接近于直升机航母
8.中国军队人数世界据首 可动员7.5亿人
9.日本可年造船1800万吨 大中型军舰世界第三
 10.中国在南沙规模填海造
11.中国海军实力今年超日本? 专家:对比方法很不专业
12.Dünya Orduları 2015.e Nasıl Girecek? Sait Yılmaz
13.中国海军舰艇编队南海巡视 展示力量?
Etiketler: » » » » » » »
Share
2449 Kez Görüntülendi.