logo

trugen jacn

NATO ZİRVESİNDE İLK KEZ ÇİN’İN DÜNYA BARIŞI İÇİN YARATTIĞI TEHLİKE MÜZAKERE EDİLDİ

Çin tehdidi ilk kez NATO zirvesinde tartışılacak

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

28 Haziran 2022’de İspanya’nın başkenti Madrid’te başlayan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) zirvesinde  Çin’in dünya barışı için yarattığı tehdit ve tehlikeler ilk kez  gündeme getirilerek müzareke edildi ve  önümüzdeki on yıl için  Çin tehdit ve tehlikesine yönelik strateji belirlenerek açıklanacağı  bildirildi.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantıyı “bir öncekinden farklı” olarak nitelendirdi ve 27 Mayıs’ta düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü Devlet Başkanlarının Madrid’deki toplantısı çok önemli kararların alındığı çok farklı bir toplantı olacak. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) belirlenmesinde ve savunmasında temel bir değişikliği yansıtan yeni bir güvenlik gerçekliğine ilişkin yeni bir stratejik kavramı içermektedir.  Yeni konseptimiz, mevcut stratejik rekabet çağında bize rehberlik ederken, cek” dedi. Bu toplantıda Müttefiklerin Rusya’nın güvenliğimiz için en önemli ve doğrudan tehdit olduğunu daha da netleştireceklerini umuyorum. Toplantıda ayrıca, güvenliğimize, çıkarlarımıza ve değerlerimize karşı oluşturduğu zorlukları ilk kez tartıştığımız Çin’i de ilk kez tartışacağız.”

Medyayla konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD’de tanınmış Çinli araştırmacı Bay Gordon Chang, “Batı nihayet uyanıyor” dedi. “Sadece o zaman dikkatimize geldi.

“Sadece o zaman dikkatimize geldi. Şimdiye kadar bu ülkeler Çin ile kapsamlı ilişkilerden yana oldular ve NATO’nun tutumu aynı olsa da Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, tıpkı Rusya’nın yaptığı gibi Çin’e karşı tutumlarını değiştirdi.”

Bazı NATO yetkilileri El Cezire’ye, ABD ve İngiltere’nin NATO müttefiklerine güçlü terimler kullanmaları için daha fazla baskı uyguladığını ve Çin’e “sistematik bir rakip” mi yoksa daha da kötüsü olarak mı adlandırılacağı konusunda daha fazla tartışma olacağını söyledi.

Ancak Beyaz Saray yaptığı açıklamada, NATO üyelerinin güçlü adımlar atacağından “kendinden emin” olduğunu söyledi. Reuters’e göre, bir Beyaz Saray yetkilisi Reuters’e “ABD, NATO’nun yeni bir NATO stratejik belgesinde güçlü terimlerle anılacağına inandığını” söyledi. Söz konusu. ABD liderlerinin ziyaretinin ana konusunun Çin olacağını söyledi.

tehdidini ilk tartışacak olan NATO zirvesine Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Güney Kore’ye NATO üyesi olmayan devlet başkanlarının davet edilmesi özellikle Çin açısından önemlidir.

Bay Gordon Chang, konuşmasında, NATO Çin’i “sistemik bir rakip” olarak adlandırsa da, Çin’e yönelik algısının büyük ölçüde değiştiğini söyledi.

Sonuç olarak, NATO ülkeleri Çin’e sistemik bir rakip diyebilir” dedi. Çünkü Almanya ve Fransa hala Çin’e karşı daha olumlu bir tavır sergiliyor. Bu yüzden daha güçlü bir tonla gelmeyebilirler. Ancak Çin’in zarar görmeye devam edeceği açık. “Sadece o zaman dikkatimize geldi.

ABD’nin Çin’in dünya ticaretine verdiği kayıplara ortak tepkisine de odaklanan NATO zirvesi öncesinde Almanya’da G7 liderlerinin bir toplantısı yapıldı.

Beyaz Saray’dan 28 Haziran’da yapılan özel açıklamada, “ABD, Çin’in oluşturduğu tehdide karşı G7 ülkeleriyle işbirliğini artıracak” denildi.

Açıklamada şunlar söylendi:

“Bugün Başkan Biden, Çin’in işçilerimize, şirketlerimize ve ulusal güvenlik zorluklarımıza yönelik meydan okuması da dahil olmak üzere 21. yüzyılda ekonomik meseleler, siber güvenlik ve kuantum konularında işbirliğini güçlendirmek için G7 liderleriyle görüşmelerde bulundu.” Dünya ekonomisinin %50’den fazlasını oluşturan G7 ülkeleri, bugün dünyanın en güçlü kurumlarından biri olduklarını ve sorunları birlikte çözebileceklerini göstermiştir.”

Açıklamada ayrıca G7 ülkelerinin Uygur zorla çalıştırmayla mücadele için ortak hareket edecekleri belirtildi. Belirtir:

“G7, Çin’in yasadışı ekonomik faaliyetlerini engelleme sözü verdi. G7, bugüne kadar kolektif ve benzeri görülmemiş ifadeler kullanarak Çin Halk Cumhuriyeti’nin neden olduğu zararı ve piyasa çarpıklığını tanır ve kınar. . . G7 ülkeleri sorumlu, sürdürülebilir ve açık tedarik zincirleri oluşturmaya kararlıdır. G7 ülkeleri zorla çalıştırmayla mücadele ve insan haklarını koruma sözü veriyor. G7 ülkeleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Çin’in Sincan ve Tibet’teki baskısı, Myanmar’ın askeri darbesi ve devam eden baskı dahil olmak üzere dünya çapında bir dizi insan hakları ihlallerini kınadı.

Bay Gordon Chang yaptığı açıklamalarda bunun büyük bir trend olduğunu söyledi. “Sadece o zaman dikkatimize geldi.

“Sadece o zaman dikkatimize geldi. ABD ve G7, tedarik zincirlerini Uygur zorla çalıştırmadan muaf tutarsa, Çin’in dünyanın en büyük tedarikçisi konumuna son verecek. Bu, Çin için büyük bir zorluk. Yani yapılacak en iyi şey bu ve burada bitmeli.”

El Cezire’ye göre, Çin Dışişleri Bakanlığı NATO ve G7 zirvelerine verdiği yanıtta, “Batı’nın Çin tehdidine yönelik girişiminin tek amacının Çin’in gelişimini kısıtlamak ve bastırmak ve ABD hegemonyasını korumak olduğunu” söyledi.

Almanya’da G7 zirvesinin tamamlanmasının ardından 28 Haziran’da İspanya’ya gelen liderler, 29 ve 30 Haziran’daki NATO Zirvesi’nde önemli görüşmeler gerçekleştirecek. Toplantının tam içeriğinin önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

Share
1408 Kez Görüntülendi.