logo

trugen jacn

JAPONYA’NIN UYGUR KÖKENLİ DIŞİŞLERİ BAKAN YRD.CISI ERİ : JAPONYA TDT.’NA KATILABİLİR

🇯🇵Japonya'nın Uygur Türkü Dışişleri Bakan Yardımcısı ...

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Japonya’nın Doğu Türkistan kökenli ve  Uygur asıllı Dışişleri Bakanı Yrd.cısı Arfiye Eri Japonya’nın Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT)’na katılabileceğini ve bunun için  çeşitli kapasitelerde  katılımın mümkün olduğuna inandığını açıkladı

Japonya’nın Uygur Türkü kökenli Dışişleri Bakan Yardımcısı  Eri bu ifadeleri  olarak  sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında dile getirdiği  belirtildi.

Japon Dışişleri Bakan Yardımcısı Eri sosyal medya hesabından şunları  açıkladı : ” Japonya, Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT)’na katılabilecktir.  Ayrıca,  Japonya  ileride bu katılımın  çeşitli kapasitelerde  mümkün olabileceğine  inanmaktadır. Japonya’nın  tarihten beri Türk dünyası ile derin kültürel bağları bulunmaktadır. Ben  özellikle  etnik Uygur asıllı  bir Japon vatandaşı olarak  Uygur Türklerini temsil ediyorum. Bizler de  Türk dünyasının bir parçasıyız. Bu bağlamda,  Japonya’nın Orta Asya’daki Türkistan  ülkeleriyle kurduğu  yeni format   Türk dünyası ile ilişkiler konusunda tarihi bir adımdır. Japonya olarak, bizler  gelecekte diğer Türk devletleriyle  karşılıklı anlayış ve milli çıkarlar çerçevesinde  de daha kapsamlı ilişkiler kurulmasını  faydalı buluyoruz.” şeklinde konuştu.

Unutulmuş bir şehzadenin trajik hikâyesi: Abdülkerim Efendi ...
Japonya,  İleriye Dönük,  Stratejik   Türkistan Politikasının  Sürdürüyor. 
​Japonya’nin  Dışişleri Bakan Yardımcısı Doğu Türkistan kökenli  ve Uygur asıllı Arfiya Eri, Japonya  siyasi tarihinde Japonya parlamentosuna seçilen ilk Uygur kökenli milletvekili  olup, yeni  dönemde Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak tekrar atanması ve son J+ 5C,zirvesinde  çok önemli görevler   üstlenmesi  Japonya’nın tarihi, stratejik   ve ileriye dönük  politikasının günümüze  bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Bilindiği üzere Japonya’nın Çin ve Sovyetler Birliğini (Rusya’yı)Türkistan coğrafyası üzerinden  Türkistan Türkleri ile işbirliği yaparak çevreleme stratejisi 1930’lu yıllarda  fiili  olarak  ortaya konulmuştur. Japonya 1930’lı yolların başında ABD’de  yaşayan Osmanlı Sultanı 2.Abdulhamit Han’in torunlarından Şehzade Abdulkerim Efendi’yi Doğu Türkistan’da kuracağı  Türkistan Emirliğini  Hükümdar yapmak için  girişimlerde bulunduğu bilinmektedir.  Bunun yanında Sovyet-Çin işbirliği ile yıkılan Doğu Türkistan İslam Cumhuriyetinin Genel Kurmay Başkanı   General Mahmut Muhiti ve Turfan Bağımsızlık  Hareketinin Önderi Maksut Muhiti Japonya’ya giderek  1937 yılında  Japonya’ya  giderek  yönetim nezdinde bir takım  girişimlerde de bulunmuştu.   Geçtiğimiz haftalar Japonya’nın 5 Türkistan ülkesi ile  J+5C olarak tanımlanan zirve toplantısında Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirzayev’ı hava alanında karşılaması ve  karşılıklı konuşmalarını  tıpkısının  olan Uygur ve Özbek Türkçesi ile  yapması büyük ilgi ile karşılanmış sosyal medyada viral olmuştu.  Uygur Türkü  Dışişleri Bakan Yardımcısı Arfiya Eri’nin daha sonra Tokyo’ya gelen Kazakistan, Kırgizistan, Türkmenistan ve Tacikistan  Cumhurbaşkanlarını da  aynı şekilde  Hava alanında karşılaması ve kendi Türkçe dilleri ile karşılaması kendisinin Japon siyasetindeki  konumu ve etkisini öne çıkarmış ve ayni zamanda  diplomatik olarak  Türk dünyası ile Japonya arasındaki ilişkilerde  stratejik bir öneme vurgu yapan yorumlara yol açmıştı.   
Orta Asya liderleri "Orta Asya-Japonya Diyaloğu İş Forumu"na ...
Japonya’nın  Stratejik  Türkistan Açılımı ve Arfiya Eri
Doğu Türkistan asıllı bir Uygur Türkü olan Arfiye Eri’nin Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı  olarak atanması Japonya’nin  Türkistan Politikasında stratejik bir dönüm noktası olarak  değerlendirilmektedir.  Arfiya Eri (Arife Abdulahat ) açıklamalarında  Japonya’nın Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) çeşitli statülerde katılabileceğini  açıklaması diplomatik  olarak tarihi bir çıkış şeklinde yorumlanmıştır. Bu gelişme, hem Japonya’nın  TDT. üzerinden Türk dünyasına yönelik  bu yeni politikası  stratejik bir düzeye taşımaktadır. Japonya bu yeni Türkistan ülkeleri girişimi ile Rusya ve Çin’in çok etkili olduğu  bu ülkelerde, Japonya “üçüncü bir yol” ve güvenilir bir teknoloji ortağı olmak istemektedir.  Japonya aynı zamanda  Türkistan Cumhuriyetleri ile karşılıklı anlayış ve ekonomik iş birliğini geliştirerek ,Japonya’nın enerji ve hammadde  ihtiyacını  bu ülkelerden  karşılamak  ve  kendi güvenliğini bu şekilde sağlamayı  hedeflemektedir.
Sonuç olarak ; Arfiya Eri’nin   Japon siyasetindeki konumu, Japonya için sadece bir liyakat  simgesi  değil, aynı zamanda Türk dünyasına  verilen önemin bir göstergesi ve Türk dünyasına açılan stratejik bir kapının aralanması olarak değerlendirilmektedir. Japonya’nın  TDT ile olan son  stratejik   yolculuğu, Türkistan coğrafyasındaki Rus ve Çin etkisini en azından dengeleyecek ve hatta bu  dengeleri ileride değiştirebilecek  girişim olarak  görülebilir.  Bölge uzmanları Japonya’nın bu son diplomatik  girişimi  ve Türk devletleri ile  Japonya başta Uzak Doğu arasındaki bağları hiç olmadığı kadar güçlendirebilecek bir potansiyel yaratabileceği şeklinde değerlendirmektedir.
Arfiya Eri’nin Açıklamaları ve TDT Vizyonu
Arfiye Eri’nin   önemli ve yetkili bir Japon diplomat olarak  resmi açıklamaları ile sosyal medya  üzerinden yaptığı  paylaşımlar   Japonya’nın TDT  üzerinden Türk dünyası bünyesinde gözlemci – ortaklık veya  benzeri  farklı  alanlarda yer alabileceğinin   bir işaret olarak  görülmektedir.  Ayrıca, Japonya’nın  Türk dünyası ile tarihi ve Kültürel  bağlarına vurgu yapılması Japonya’nın Türk dünyası ile  ilişkilerinde köklü bir geçmişe sahip olduğu  gerçeğini yansıtmaktadır.
Arfiya Eri,  açıklamalarında kendisini “etnik Uygur asıllı bir Japon vatandaşı” olarak tanımlayarak,  kendisini bu Uygur   kimliğinin köprü görevi gördüğünü ifade etmektedir. Ayrıca,  J+5C (Japonya + 5 Orta Asya Ülkesi) zirvesinde Arfiya Eri’nin üstlendiği rol  ve  etkili konumu dikkat çekicidir.  Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’i  karşılarken, protokol kurallarının tersine kendi ana dili Uygur/Özbek  Türkçesi ile  konuşmaları diplomatik protokolün ötesinde  ilişkilerde  içtenlik   ve kültürel derinliğe  yapılan önemli bir vurgu olarak değerlendirilmektedir.
 Arfiye Eri  Kimdir? 
Japonya tarihinde Milletvekili olarak seçilen İlk  Uygur asıllı Türk olan  Arfiye Eri (Arife Abdulahat)’ın  kökenleri Doğu Türkistan’in kadim başkenti ve kültür merkezi  Azizane Kaşgar (Azizlerin yaşadığı şehir anlamında) kentine yaşayan  Saidi ailesine  dayanmaktadır.   Saidi Ailesinin Kaşgar’dan  kendilerini  tanıyanların anlattıkları şöyle ;    Saidi ailesi Kaşgar’ın köklü ailelerinden olup, Büyük dedeleri Kaşgar’ın  Halı ticareti ile uğraşan  önde gelen halı tüccarlarındandır.  Bu aileden bir çok  tanınmış  aydın yetişmiştir. Bu aileden Abdurrahim Saidi 1990’lı yıllarda Urumçi  Belediye Başkanlığı de yapmıştır. Arfiye Eri’nin babası  Abdulahat  1983’te Yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra  Şanghay’da  bir Japon Firmasının Temsilciliği yapmıştır. Daha sonra eşi ve ailesini Şanghay’a  daha sonra   Japonya’ya  göç ederek yerleşmiştir. Abdulahat ‘in eşinin  Türkiye’yi ziyareti esnasında   Uygur yakınlarına  “Sizler Cennette Yaşıyormuşsunuz.” sözleri ile Türkiye’ye olan sevgisi ve hayranlığını ifade etmişti.  Abdulahat ve Ailesi Kızları Arfiye  Eri’nin  Japonya’da  çok iyi öğrenim görmesi ve yetişmesi için çaba göstermiştir.  Eri Japonya’daki yüksek öğreniminden sonra Daha sonra  ABD’nin en ünlü Üniversitelerinde Y. Lisans ve Doktora eğitimi  almış ve ülkesine dönerek  bir süre Japonya Merkez Bankasında  görevlendirilmiştir.  Daha sonra BM.lerin New York’taki merkezinde  Japon hükümetinin bir  diplomat/ üst düzey Memuru  olarak çalışmıştır. Daha sonra Japonya Liberal  Demokrat Partisi kendisini Milletvekili  adayı  göstermiş ve girdiği genel seçimlerde   Shiba bölgesi Milletvekili olarak  seçilmiştir. Parlamento’da geçtiğimiz dönem Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak atanmıştır. Bir Doğu Türkistan asıllı  Uygur Türkü  Arfiye Eri Japonya tarihinde  Milletvekili ve Dışişleri Bakan Yardımcılığı gibi üst düzey ve önemli konuma  yükselen ilk Uygur Türkü  tarihe geçmiştir.
Share
1693 Kez Görüntülendi.

Yeni Yorumlar Kapalı.