logo

trugen jacn

TÜRK-İSLAM ÜLKELERİ DOĞU TÜRKİSTAN KONUSUNDAKİ SESSİZLİĞİNE DERHAL SON VERMELİ !

5 Nisan'da Ankara'da düzenlenen Barin Şehitleri anma töreninden bir kare. 5 Nisan 2024, Ankara

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İYİ  Parti Konya eski Milletvekili Fahrettin Yokuş : ” Çin’in Doğu Türkistan’da  yaşayan Türklere yönelik insan hakları ihlallerinin  insanlığına karşı  ve etnik soykırım suçları  işlediği  BM.İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin  açıkladığı   31.08.2022 tarihli Uygur raporu ile kanıtlanmıştır. Buna göre Türk-İslam ülkeleri Doğu Türkistan konusunda sürdürdüğü  sessizliğine derhal son vermelidir.”  dedi.

Özgür Asya(rfa.org) Ankara temsilcisi  E.Tarım’in haberine göre İYİ Parti Konya Eski milletvekili Sayın Fahrettin Yokuş  bu ifadeleri   Dünya Uygur Kurultayı Vakfı(DUKV) ile Uygur Akademisi Vakfı  ile birlikte ortaklaşa düzenledikleri işgalci Çin’in 05 Nisan 1990 tarihinde Kaşgar’in  Aktu (Aktağ)İlçesi Barın kasabasında masum sivil halka karşı Çin işgal Ordusunu kullanarak  gerçekleştirdiği  Barın Katliamının 34. yıl dönümünde düzenlediği anma toplantısında yaptığı konuşmasında  dile getirdiği bildirildi.

Parlament-eza-Fahrettin-Yakuş-1024

İYİ Parti Konya eski Milletvekili Fahrettin Yokuş konuşmasında şunları söyledi :

“Doğu Türkistan meselesi 100 yıllık bir meseledir. Bu sorun   bir milletin  toptan soykırımla yok edilmesi meselesidir.   Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz  günümüzde öksüz ve yetim artık yetim  durumdadır.  Bugün Barın katliamının 34. yıl dönümünü anıyor olsak da bunlardan başka 05 Şubat 1997 Gulca  ve 05 Temmuz 2009 Urumçi katlıamlarını  da unutmamalıyız.  Çin’in Doğu Türkistanlı Soydaşlarımıza yönelik bu katliamları  çok üzücü  trajedilerdir.

Doğu Türkistan Trajedisine Sessiz Kalan Batı Nihayet   Dile geldi  ve Eyleme  Geçti  

Sayın  Fahrettin Yokuş İşgalci Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm ve etnik soykırım uygulamalarına  uzun süre sessiz kalan  batılı bir çok  en sonunda dile geldiğini ve bu konuda eyleme geçtiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü : ”  Çin yönetimin 2017’de başlattığı “Terörcülerle ve  Aşırıcılarla  Savaş –  Toplu Tutuklamalar- Çin  Tipi Toplama Kampları ” kampanyasından sonra  uluslararası toplumun  Çin’e karşı baskıları  her geçen gün artıyor.  2017 yılında  kurulan toplama kamplarına  milyonlarca   masum Uygur  hiç bir  sebep olmadan topluca göz altına alınarak  hapsedildi. Doğu Türkistan’in kadim tarihi, kültürü ve medeniyet eserleri ,Camiler, Medreseler ve diğer   tarihi yerler  yıkılarak  yok edildi. Doğu Türkistanlı Kardeşlerimizin namaz, oruç  başta tüm ve dini  ritüelleri  ve inançları kısıtlandı ve yasaklandı.  Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği  31.Ağustos 2022’de  açıkladığı Uygur Raporu ile  Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik ağır insan hakları ihlallerinin “İnsanlık – ve Etnik Soykırım Suçu olduğunu” bildirdi.  Bir çok batılı ülke  de bu yönde kararlar alarak ilan etti.  Bunlardan sonra Çin’in  işgalindeki Doğu Türkistan’daki insanlık ve etnik soykırım cinayetleri  dünyanın gündeminde yer almaya başladı.

Barın Katliamının Sorumluları  Yargılanmalı ve Suçlular Cezalandırılmalı

Doğu Türkistan  sorunu sadece Türk alemi ve İslam dünyasının sorunu değil, aynı zamanda insanlık dünyasının da sorunudur. Maalesef Türkiye başta Türkistan Cumhuriyetleri  ve diğer Müslüman ülkeler bu rapordan yeterince  yararlanamadı. Türk hükümeti ve diğer Müslüman ülkeler, BM’nin bu raporuna dayanarak Çin’e  daha sert tepki verebilirdi. Türkiye son zamanlarda  bu konudaki sessizliğini bozmuş olsa da bunu  yeterli  olarak görmüyoruz.  Çin’in  Barın Katliamında masum sivilleri ve özellikle çocukları katleden ÇKP Ordusunun sorumluları ile diğer yetkili işgal rejimi yetkileri hakkında soruşturma açılmalı ve  bu  sorumluluklardan hesap sorumlular ve suçlular cezalandırılmalıdır. ” şeklinde konuştu.

Çin’in Doğu Türkistan’daki İnsanlık Suçları Daha Etkin Şekilde Anlatılmalı

Daha sonra Kürsüye davet edilen Türk Ocakları Genel Başkan  Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Filiz Yavuz  Doğu Türkistan trajedisi  başta  Türk dünyasının  bu tür trajedilerin artık farklı yöntemlerle kayıt altına alınması  ve duyurulması gerektiğini  belirterek başladığı konuşmasında  şunları söyledi  : ”  Doğu Türkistan konusunda uzun yıllardır çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Benim bu konuda bir önerim var, o da şu : Çin’in Doğu Türkistan’daki insanlık ve etnik Soykırım suçlarını  anlatan videolar yaparak sosyal medya üzerinden tüm dünyaya yayalım. Ayrıca bu videoları  Türkiye’nin büyük şehirlerinin meydan ve sokaklarında  gösterelim.  Günümüzdeki  modern bilgi çağında teknolojinin tüm imkanlarını aktif olarak kullanalım  ve Türk Milletini  bu konuda bilgilendirerek  onları harekete geçirelim.  Ben Türk halkını harekete  geçirmek suraetiyle hükümeti büyük ölçüde etkileyebileceğimizi düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

5 Nisan'da Ankara'da düzenlenen Barin Şehitleri anma töreninden bir kare. 5 Nisan 2024, Ankara
İşgalci Çin’in 05 Nisan 1990’de Doğu Türkistan’in Kaşgar’a bağlı  Aktu(Aktağ) ilçesi Barın Kasabasında gerçekleştirdiği ve tarihe Barın Katliamı olarak geçen  kanlı soykırımın  o 34’üncü yıl dönümünü anmak amacı ile   5 Nisan 2024’te   Ankara’da  düzenlenen bu  toplantı  Uygur Akademisi Vakfı, Dünya Uygur Kurultayı Vakfı ve Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı tarafından  ortaklaşa gerçekleştirildi.   Toplantıya  İYİ Parti Konya eski Milletvekili Fahrettin Yokuş, Siyasi Parti Temsilcileri  ve Türkiye’nin en eski ve köklü STK.larından Türk Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Ayşe  Filiz Yavuz Hanım’ın yanı sıra  Ankara’da faaliyet gösteren Kırım Tatar ve Afganistan  Özbek STK.larının  temsilcileri de katıldı.

Ankara’da düzenlenen etkinliğe Türkiye’nin ulusal Anadolu haber Ajansı (AA.), Kırım Haber Ajansı (QHA)  muhabirleri ile bazı televizyon ve gazete muhabirleri katıldı. Toplantı bitiminde katılımcılara iftar yemeği ikramı de yapıldı.

Ayrıca Barın Katliamının 34 yılı dolayisiyle  Barın katliamı başta  Çin’in Doğu Türkistan’da devam eden insanlık ve etnik soykırım  cinayetleri ile  ilgili haberler Türk basınında ve sosyal medyada yeniden yer aldığı görüldü.

Share
1649 Kez Görüntülendi.