logo

trugen jacn
13 Kasım 2014

DOĞU TÜRKİSTAN’İN LOP-NOR BÖLGESİNDE 6 YENİ TARİHİ ŞEHİR HARABESİ BULUNDU

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

 Uluslar arası Çin Radyo’sunun uygurca internet portalında yer alan bir habere göre; Tarım nehrinin döküldüğü Lopnor gölünün eski yatağı ile civarında 20 gün devam eden arkeolojik ve bilimsel çalışmaların tamamlandığı yaklaşık 1600 yıl önce kumlara gömülen kadim Kiroren şehri yakınlarındaki bir bölgede 6 yerleşim yerinin kalıntılarının tesbit edildiği ve keşfedildiği bildirildi.
Lop-Nor gölü Doğu Türkistan’in Tarım bölgesinde yer alan en büyük birinci ve Çin genelinde ise, 2.büyük gölü olarak kabul edilmektedir.
Tarihi ipek yolunun güney güzergahı üzerinde bulunan Kıroren şehri, 4. yüzyılda Doğu Türkistan’da Kıroren Medeniyetinin merkezi olarak biliniyor ve Tarım nehrinin bol ve bereketli suları ile hayat buluyordu. 4. yüzyılda nedeni bilinmeyen bir doğal felaket sonucu Tarım nehrinin yatağını değiştirmesi ve Lop Nor gölünün aniden kuruması burada yaşayan insanların kuraklık nedeniyle bu şehirden göç etmesine yol açmış ve bu kadim Medeniyet merkezi zamanla kendi kaderine terk edilerek harabeye dönmüştü.
20 asrın başlarına kadar çok geniş bir alan üzerinde ve bol su ile kaplı olan Lop Nor gölü kendisini besleyen Tarım nehrinin zamanla debisinin azalması sonucunda alanı daralmıştır. Daha sonraları ise, zamanla kurumuş ve çöle dönüşmüştü. Bu durum ise Çinli ve yabancı bilim adamları için merak konusu olmuş ve bilimsel araştırma yapmalarına sebep olmuştur. Son yapılan araştırmalar ise, Arkeologlar ve Metroloji bilginlerinin ortak çalışmaları ile yürütülmüştür.
Araştırma Ekbinin açıklamalarına göre; en son yapılan bu araştırmalarda kuruyan Tarım Nehrinin eski yatağının 20 mt. enindeki nehir yatağı keşfedilmiştir. Bu nehir yatağının ise, civarda bulunan 6 şehir harabesini besleyen ve onlara hayat veren su kayanakları olduğu sonucuna varılmıştır.
Bulunan 6 Yerleşim Kalıntılarından, 2’sinin büyük bir köy veya küçük bir şehir kalıntısı olduğu tahmin edilmiş ve buradan elde edilen buluntuların Kiroren Kültürü ile aynı özellikleri taşıdığı bildirilmiştir.

       Bu araştırmalar Kıroren kadim şehrine Tarım Nehrinin hayat verdiği tezini bir kez  daha güçlendirmiş   oluyor.

Kaynak : https://www.facebook.com/uyghur.uchur?fref=ts

                Doğu Türkistan Enformasyon Merkezi(ETİC.) Almanya(İnternet Sitesi)

Etiketler: » » »
Share
1112 Kez Görüntülendi.