logo

trugen jacn

DÜNYA’NIN ÇAĞDIŞI KABADAYISI ÇİN, SON 25 YILDA BİN 500 KİŞİYİ ÇİN’E ZORLA GÖTÜRDÜ

Doğu Türkistanlı aktivist İdris Hasan’in Fas’in Kazablanka Hava limanında İşgalci Çin yönetiminin talebi üzerine tutuklaması  ve sonrasında olanlar Doğu Türkistan sorunun küresel düzeyde  bir kez daha gündeme  gelmesi sonucunu doğurdu.ÇKP diktatoryasının Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik baskı,zulüm ve  soykırım cinayetleri ile yetinmeyeyen Çinli işgalcılar diasporada yaşayan ve ÇKP Faşizminin insanlık dışı cinayetlerini dünya kamu oyuna duyurmak isteyen Uygur  aydın ve Aktivistleri de  dünya çapında hedef alırken, demokrasi değerlerine sahip ve insan haklarını önceleyen ülkelerin ÇKP işgal yönetiminin  Interpol’u  suistimalinin önlenmesi istendi. Oxsos İnsan Hakları Örgütü uzmanlarının  yayınladığı bir rapora  göre  Çin,1997-2020 yılları arasında  İnterpolu alet ederek 28 ülkeden toplam bin 546 Uygur Türkünü zorla Çin’e götürdüğünü,bu durumun ise, diasporada yaşayan Uygur Türklerini ciddi şekilde tedirgin ettiğini insan haklarına bağlı demokratik ülkelerin bu duruma ciddi olarak bakması gerektiğini bildirdi.

 
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

19 Temmuz 2021’dE  Uygur aktivist  İdris Hasan(Yidiresi Aishan) adındaki bir Uygur TÜrkü aktivist, Çin hükümetinin talebi üzerine Fas’ta gözaltına alındı ve halen Tiflet Gözaltı Merkezinde  tutuklu durumda. O,Çin’in talebi üzerine  kaçtığı Çin işgalindeki ülkesi Doğu Türkistan’a geri gönderilirse    derhal Çin tipi Nazi/Toplama kampına konulacak veya   Çin Komünist Partisinin  sıkı denetimindeki her hangi bir cezaevine kapatılarak bir dizi baski,zulüm ve Çin işkencelerinden geçirileceği kesindir.

Uygur Türkü aktivist Hasan  194 ülkenin üye olduğu ve  polis güçlerini bir araya getiren Interpol örgütü tarafından  Çin’in hakkında çıkardığı Kırmızı Bültene dayanılarak tutuklandı  . Kırmızı Bülten, Interpol tarafından bir üye devletin talebi üzerine yayınlanan ve dünya çapında kolluk kuvvetleri arasında dolaşan elektronik bir uyarıdır. Teknolojideki gelişmeler, son yıllarda Kırmızı Bültenlerde  büyük bir artışa neden oldu.

1998’de Interpol yalnızca 737 Kırmızı Bülten yayınladı, ancak  bu sayı 2019’da bu tür 13.377   rakamına ulaştı.  Demokratik ve anayasal  düzenin hakim olduğu ülkelerde  İnterpol  aracılığı hakkında kırmızı bülten  ülkelerin siyasi rakipleri takip etmek, otokratlar yine muhalefet bastırma avantaj ve kullanılan bir baskı aracı

olarak kullanıyor.

Çin dünya çapında Uygurları hedef alırken, demokrasiler Interpol'ün suistimalini önlemeli

 Çin ve İnterpol

Çin işgal yönetimi , 1999 yılında Uygur Dünya Kongresi Dolkun Isa  hakkında  Kırmızı  Bülten yayınladı.  Çin,Interpol’ü rakiplerini, özellikle de Uygurlara karşı kullanmakta  çok aktif. Çin hükümetinin bu kırmızı bülteni    Güney Kore, Hindistan, Türkiye ve İtalya’da gözaltılara yol açtı. Bu durum, küresel olarak Çin’deki Müslüman azınlıkları hedef alan daha geniş bir kampanyanın parçası gibi görünüyor. Oxus Orta Asya İşleri Derneği ve Uygur İnsan Hakları Projesi tarafından yakın tarihli bir   raporda  , 1997’den bu yana 28 ülkeden 1.546 Uygur’un gözaltına alındığını veya sınır dışı edildiğini belgeledi.  Çin’in bu tutumu  yurtdışında yaşayan Uygurları  hedef alıyor ve bu durum ise, özellikle savunmasız  Uygur sığınmacı aktivistleri çaresiz,endişe ve korku içinde bırakıyor.

Ancak Interpol’ü kötüye kullanan sadece Çin değil. Rusya’dan İran’a ve Venezuela’ya kadar otoriter rejimler,  yurtdışındaki rakiplerini takip etmek için Interpol’ü kullandı . Gülen Hareketi’nin 2016’da Türkiye’de gerçekleştirdiği  darbe girişiminin ardından, Türk hükümeti 60.000’den fazla tutuklama talebini Interpol’ün veri tabanlarına yüklemeye çalıştı  . Türkiye sonbaharda örgütün bir sonraki Genel Kuruluna ev sahipliği yapacak.

Bu arada, dünya nüfusunun yalnızca yüzde 0,12’sini oluşturmasına rağmen, Sovyet sonrası Orta Asya’da otokratik bir Cumhuriyet olan Tacikistan, 2017 yılına kadar Interpol aracılığıyla  2.528 Kırmızı Bültene sahipti . Bunların içinde Tacikistan yönetimi için en önemli  hedef o sırada Ülkenin ana muhalefet partisinin lideri Muhiddin Kabiri  olmuştur.

Otokrat ve Baskıcı rejimler  ayrıca  bu organizasyonda nüfuz satın almaya çalıştılar. Örneğin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE),  Interpol Foundation for a Safeer World adlı bir hayır kurumu aracılığıyla 54 milyon dolar  bağışladı  ve diğer 194 üyenin tamamının yasal katkılarına eşit. Artan etkisinin bir işareti olarak BAE, 2018 Genel Kuruluna ev sahipliği yaptı ve COVID-19 salgını ertelemeye neden olmadan önce 2020’deki dönem  versiyonuna ev sahipliği yapması planlandı.

Otokratlar ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’ne ulaşmak için Interpol’ü kullandılar. Adalet Bakanlığı’nın Kırmızı Bültenleri birini tutuklamak için yeterli gerekçe olarak tanımamasına rağmen, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE),  hükümetlerinin Kırmızı Bültenlerine dayanarak Rusya, Kazakistan ve diğer otoriter devletler tarafından aranan birkaç kişiyi  göz altına aldı.  Bu tutuklular  daha sonra serbest bırakılsa da, bazıları göçmen gözaltı merkezlerinde aylarca göz altında kaldı ve özgürlükleri kısıtandı.

İnterpol  Ülkelerin Kötü Amaçlarına Açık 

Interpol neden kötüye kullanıma bu kadar açık? Sorunun bir kısmı, üye devletler arasında eşitlik temelinde faaliyet göstermesidir. Başka bir deyişle, Çin tarafından yayınlanan bir tutuklama talebini ABD’ninkiyle eşit görüyor. Bir de kapasite meselesi var. Kırmızı Bültenler çoğaldıkça, Interpol’ün küçük personeli, hepsine ihtiyaç duydukları incelemeyi yapamıyor. Kontrolleri güçlendirmek ve mülteci statüsüne sahip olanların Kırmızı Bültenlerini silmelerine izin vermek için ilerleme kaydedilmiş olsa da, Interpol şeffaf değil, gizli kalıyor ve hesap verebilirlikten yoksundur.

Otokratik istismarı geri püskürtmek için uluslararası toplum, Interpol içinde demokratik bir grup oluşturmak için çalışmalıdır. Demokrasiler, kuruluşun en iyi 15  fon sağlayıcısından 14’ünü oluşturuyor  . Bu demokrasiler, önemli genel kurul oylarında bir araya gelebilir, kilit pozisyonlar için ortak adayları destekleyebilir ve örgütün kendi kurallarının izin verdiği şekilde, kötüye kullanan devletlerin Interpol’ün veritabanına erişimini yasaklamak da dahil olmak üzere, Interpol’ü suistimale karşı yalıtmak için politikalar benimseyebilir.

ABD’nin yapmaya çalıştığı gibi, demokrasiler de kendi kurumlarını kullanarak savaşabilirler. Mevzuat Mayıs ayında Kongre’nin her iki kanadına da   sunulmuş bulunuyor.  Uluslararası icraat ve   Baskılarda  Hesap Verebilirlik ve Önleme (TRAP) Yasası, Interpol’ün anayasasına bağlı kalmasını, Interpol’ün korkunç ihlalleri için ülkelere ceza vermesini ve ABD devlet kurumlarının insanları yalnızca Kırmızı Bültenlere dayanarak tutuklamamasını sağlamak için tasarlanmıştır.

Uluslararası toplum harekete geçmezse,  Çin gibi diğer otokratlar, güçlerini pekiştirmek ve demokrasilerde güvenli sığınak arayanlar da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki muhalefeti bastırmak için Interpol’ü bir araç olarak kullanmaya devam edecekler.

RAPORTÖRLER :

1- Edward Lemon , Ph.D., Texas A&M Üniversitesi, Washington, DC’deki Bush Devlet ve Kamu Hizmeti Okulu’nda araştırma görevlisidir. 

2-Bradley Jardine , Çin’in eski Sovyetler Birliği ülkelerinde artan ekonomik ve siyasi varlığını belgelemek için çalışan Wilson Center’da çalışan bir siyasi analist ve gazetecidir.

Share
285 Kez Görüntülendi.