logo

trugen jacn

ÇİN’İN GULCA KATLİAMININ 26.YILDÖNÜMÜNDE ŞEHİTLERİMİZE RAHMET,KATİLLERE LANET !

Doğu Türkistan'da dinmeyen acı: Gulca katliamının 22. yılı - QHA - Kırım Haber Ajansı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Bugün  05 Şubat  2023. 

İşgalci Çin’in 5 Şubat 1997 tarihinde Doğu Türkistan’ın Gulca şehrinde  gerçekleştirdiği ve tarihe Gulca katliamı olarak geçen  Türk soykırımın 26.yoldunümüdür.

Olayların  çeşitli kaynaklara göre  04 Şubat  Kadir gecesi  günü akşamı  bir evde toplanarak ibadet eden Uygur Hanımlara yönelik  Çin hükumetinin baskın yaparak tutuklaması  üzerine  patlak vermiştir.  Evlere düzenlenen baskınlardan sonra Doğu Türkistanlılar,  başta Gulca kenti olmak üzere  diğer kentlerde de sokaklarda ellerinde çeşitli dini içerikli slogan ve pankart olduğu   halde tutuklanan Uygur Hanımların serbest bırakılması ve din ve ibadet yasaklarına yönelik engellerin kaldırılması talebi ile  barışçıl yürüyüşler düzenlenmıştir.   Ancak Çin İşgal  Polisinin barışçıl gösteriler yapan protestoculara sert müdahale etmsi ve toplum tutuklamalar yapması sonucu  gerginlik yaşanmış ve daha sonra bu karşılıklı çatışmalara dönüşmüştür.  İşgal güçlerinin silah kullanması ve  sinsi provakasyonları sonucu  gösterilen kontrolden çıkmıştır. Zorla  şiddet olaylarına itilen Doğu Türkistanlılar günah keçisi ilan edilerek olayların akşamı ve ertesi gününden itibaren kent genelinde büyük bir gözaltı ve infaz kampanyası başlatıldı. Olaylardan sonra çok sayıda Doğu Türkistanlı çeşitli  yöntemlerle  katledilirken yüzlerce masum halk  topluca tutuklanmıştır. Bunun yanında Çin işgal güçlerince tutuklanan Uygurlardan bir daha haber alınamamış  kayıp olarak kayıtlara geçmiştir.

Doğu Türkistan’ın Ürümçi’den sonra ikinci büyük şehri olan ve 1944’de kurulan Doğu Türkistan Cumhuriyetine başkentlik yapan Gulca kenti Doğu Türkistan’in batıya açılan en önemli geçiş noktası olarak tarih boyunca önemini sürdürmüştür.  Ayrıca,  Kazakistan sınırında bulunan Gulca’da Uygurlar ile beraber diğer Türk  halklarından Kazak, Özbek ve Tatarlar  de yaşamaktadır. Doğu Türkistan’ın sanayisi ve ekonomisi gelişmiş kuzey kuşağında bulunan şehri ayrıca Altay dağları ile Tanrı dağlarının kesişim noktasında bulunan hayli eski bir yerleşim  bölgesi olarak dikkat çekiyor. Şehrin güneyinden geçerek Kazakistan üzerinden Baykal gölüne dökülen  İli nehri de bölgeyi tarım açısından elverişli hale getiriyor.

Gulca Katliamı – Türkiye Son Habercilikte Son

BİR DÖNÜM NOKTASI OLARAK GULCA KATLİAMI

Gulca’daki  Çin’e yönelik protesto eylemleri  Doğu Türkistan’da ilk defa  bir kent  merkezinde  meydana gelmiş ve geniş halk kitlerinin bizzat katılarak işgalcılara karşı  çıkmış olması  açısından önem taşıyor. Daha önce ülkenin daha az gelişmiş, merkezden çok daha  uzakta   olan Kaşgar ve Hoten gibi bölgelerin çeşitli kasaba ve ilçelerinde çıkan  benzer karşılık hareketleri  ilk defa uluslararası basının da  dikkatini  çektiği ve  ilgi ile takip etmeye çalıştığı  bir karşılık hareketidir.

Çin’in 05 Temmuz 2009  Urumçı katliamından sonra  Gulca’da yaşananlar Doğu Türkistan’ın yakın siyasi tarihinin en kanlı olay olarak tarihe geçmiştir.

 Çin, Gulca’da onlarca Kişiyi katletti ve yüzlercesini de tutukladı ve   bazılarını Yok (kayıp)etmiştir  

Çin yönetiminin resmi açıklamalarına göre olayların ilk başladığı İlk aşamada 2 bin kişiyi tutuklanırken ölenlerin aşırı soğuklarda donarak hayatlarını kaybettiği yönündedir. Ancak, olayın görgü şahitlerinin anlattıklarına  Çin yönetimi tutukladıkları yüzlerce kişiyi   elbiselerini çıkarttırarak(soyarak) çıplak  durumda dışarıda bekletmiş ve  üzerlerine  tazyikli su  sıkarak  dondurarak katletmiştir. etkisiyle donarak öldü. Tutuklanan Uygurların zulüm,işkence, Çinlilerin çok eski bir öldürme yöntemi olan  tutukluları aç köpeklerin  önüne atarak onlara parçalattırarak   vahşi bir şekilde öldürmüşlerdir. 5 Şubat 1997  –  31 Aralık 1997 tarihleri arasında bütün Doğu Türkistan genelindeki toplu tutuklamalarda  en az  100 binden fazla  Türk tutuklanmış ağır baskı ve işkenceler uygulanmıştır.

Çin işgal yönetimi Gulca katliamı konusunda inandırıcı ve gerçek bilgileri asla açıklamamıştır.

Gulca  Katliamı  Çin’in  Etnik Ayırımcı Politikasının Başlangıcı 

05 Nisan 1990’lı yılların sonunda Sovyetler Birliğinin tarihe karışması ve Batı Türkistan Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarına kavuşması  Çin’deki politik değişimin Doğu Türkistan’a da olumsuz yansımasını beraberinde getirmişti. 1980’li yıllarda Deng Şiaoping ile başlayan Çin’deki  reformu  süreci 1989 Tiananmen Olayları ile siyasi alanda bitirilmişti. 1980’lerde Doğu Türkistan’da  kısmı   bir özgürlük ortamı  yaşanmış, kısa süreliğini de olsa dini, Kültürel ve sosyal alanlarda bir canlanama  imkanına sahip olmuştur.  Ancak,    Pekin’in Tienenmin meydanında  Çinli  Öğrencilerin daha fazla demokrasi ve özgürlük talepleri ile  başlayan  gösterileri Çin Ordusunun yüzlerce göstericiyi Tank paletleri altında ezerek katletmesi  sonucu Komünist  Çin yeniden totaliter bir politikaya dönüş yapmıştır. Bunun arkasında  ise Türkistan Cumhuriyetleri bağımsızlık rüzgarının Doğu Türkistan’a da ulaşmasını engellemek  için ülkeye daha çok  etnik Çinilileri göç ettirerek yerleştirmek   yanı  demografik asimilasyon uygulamalarına hız vermesine yol açmıştır. Ayrıca,Doğu Türkistan’da inşa edilen ağır sanayi için aranan iş gücünün Çin hükumeti tarafından Çin’in geri kalmış bölgelerindeki Han Çinlileri ile doldurulmaya başlamıştır.  Bu yıllar   bölgede Çin kolonizasyonunun zirve yaptığı yıllar olarak   tarihe geçmiştir.

Tüm bu olumsuz  gelişmelere rağmen,  05 Şubat 1997’deki Gulca  olayları Doğu Türkistan Türklerinin işgal ve sömürgeleştirmeyi  asla  kabul etmeyeceklerinin bir kanıtıdır.

İşgalci Çin’in 05 Temmuz  1997 Gulca Katiamında  katledilen  Şehitlerimizi   rahmet ve minnetle anıyoruz. O tarihteki toplu tutuklamalarda ağır hapis cezalarına çarptırılan   Kahraman Mücahitlerimize sağlık, dayanma gücü  bir an önce özgürlüklerine kovuşmalarını  diliyoruz.

Şanlı Gulca Direnişi Onurumuzdur !

Şehitlerimizi ve Gazilerimizi asla unutmayacağız !

Unutmak,yok olmaktır ! 

Share
4712 Kez Görüntülendi.