logo

trugen jacn
04 Nisan 2014

ÇİN,ULUSLAR ARASI YAZARLAR BİRLİĞİ(PEN)’NİN Dr.TOHTI’YE VERDİĞİ ÖDÜLE TEPKİ GÖSTERDİ !

ilham-toxti-liksiyedin-burun.jpg

       Çin Yönetimi, Merkezi ABD.’de bulunan  Uluslar arası Dünya Gazeteciler Birliği(PEN)’nın  2014 yılı Barbara Goldsmith Onur ödülü’nü 15 Ocak’tan beri Çin’de tutuklu bulunan   Pekin Merkezi  Milletler Üniversitesi  öğretim üyesi, bağımsız Araştırmacı , İnsan Hakları Savunucusu  ve Uygur Demokrasi ve Hukuk Hareketi Lideri  Doç.Dr.İlham Tohtı’ ye vermesine tepki gösterdi.

        Çin Dış İşleri Bakanlığı Sözcüsü Huang Li Yİ başkent Pekin ‘de  düzenlediği basın toplantısında  Uluslar Arası Gazeteciler Birliği(PEN)’ın 2014 yılı Barbara Goldsmith  Özgürlük ödülünü Dr. İlham Tohtı’ye vermesini protesto ettiklerini açıkladı.

        Bakanlık Sözcüsü ;  Dr.Tohtı’nın “ bir Cinayet Ve Suç  Zanlısı Olduğunu”  iddia  etti. Çin adli makamlarının  mevcut Çin yasalarına göre, onun  işlediği suçları  ile ilgili  delilleri incelemekte olduğunu  belirterek “  gerek Özel ve  Tüzel kişiler ve gerekse Sivil Toplum Kuruluşları veya resmi makamlar; kim olursa olsun,Çin yasalarına,Çin adli makamlarının hak ve hukukuna  ve Çin  yargısının  bağımsızlığına ne sebeple olursa olsun,müdahale etmemesi gerektiğini” iddia etti.

         New York merkezli ve Türkiye dahil dünyanın bir çok  ülkesinde şubesi bulunan ve etkin ve prestij faaliyetleri ile tanınan  Uluslar Arası Gazeteciler Birliği(PEN) 31 Mart’ta 2014 yılı Barbara Goldsmith  adına verilen “ Bağımsızlık İçin Yazmak” ödülünün Dr.Tohtı’ya verilmesinin uygun  görüldüğünü açıklamıştı. Bu ödülün, Dr.Tohtı’nın bir an önce serbest bırakılması için bir dürtü ve Teşvik olmasını umduklarını ifade eden Pen,  ödülün 5 Mayıs tarihinde düzenlenecek özel bir törenle Dr.Tohtı’nin ABD’nin İndiana Üniveresitesinde öğrenim gören Kızı Gevher Tohtı’ye takdim edileceğini  bildirmişti.

      Dr.Tohtı’ye verilen bu ödül, PEN’in 2002’de yine hapiste bulunan Uygur Tarihçi Dr.Tohtı Muzat’tan verilen ödül’den sonra Uygur yazarlara verilen ikinci ödül olmaktadır.

Etiketler: »

Share
1897 Kez Görüntülendi.