Yeni hükümetin tutum değişikliği, Genelkurmay’ın Pekin ziyareti

2018 Pakistan Genel Seçimleri sonucunda başbakan olan Khan’ın programında Çin ile yapılan ekonomik anlaşmaları sorgulayan, ABD ve Hindistan ile daha güçlü diplomatik ilişkiler kurmayı hedefleyen söylemler vardı. Seçim öncesinde Çin Pakistan Ekonomik Koridoru’nun (ÇPEK) şartlarının gözden geçirileceği de vaat edilmişti. Seçimden sonra işbaşı yapan hükümetin Ekonomi Bakanı Abdul Razzak Dawood da, eski Navaz Şerif hükümetini Çin ile görüşmelerde Pakistan çıkarlarını savunmamakla suçladı. Yeni Başbakan Khan “ÇPEK Anlaşmaları tekrar gözden geçirilecek” açıklaması yaptı.

Bu açıklamaların ardından ilginç bir gelişme yaşandı. Pakistan Genelkurmay Başkanı General Qamar Jawed Bajwa, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in “özel” davetiyle Pekin’e gitti. Bajwa, Şi ile görüşmesi sonrası “Pakistan Ordusu ÇPEK’in güvenliğini ne pahasına olursa olsun sağlayacak” dedi.

https://www.ispr.gov.pk/press-release-detail.php?id=4940

Genelkurmay Başkanı’nı özel davetle çağıran Pekin yönetimi, Başbakan Khan’ın planlı Çin ziyaretini ise 6 hafta erteledi.

Pakistan Genelkurmay Başkanı’nın Çin yatırımlarının güvenliğine dair Pekin’de verdiği “teminat” sonrası yeni hükümetin de Çin konusundaki tutumu eski hükümeti aratmadı.

Çin Pakistan Ekonomik Koridoru Yönetimi adıyla ayrı özel bir birim kuruldu. Başına emekli general Asim Saleem Bajwa getirildi.

http://cpecinfo.com/lt-gen-retd-asim-bajwa-to-take-charge-as-chairman-cpec-authority/

Başbakan Khan, Çin ile Keşmir bölgesinde iki hidro elektrik santral ve Güney Asya bölgesindeki demiryollarının yenilenmesine dair Kuşak-Yol kapsamında yeni projelere imza attı.

Çin böylece uzun bir darbeler tarihi olan Pakistan’da, doğrudan devlet başkanı düzeyinde Pakistan Genelkurmay Başkanı ile muhatap olarak Başbakan İmran Khan’a mesaj vermiş oldu.

Sessizlikten Khan’ın da bu mesajı aldığı anlaşılıyor.

Geçtiğimiz sene Suudi Arabistan ve  Pakistan arasında yaşanan gerginliğe de Çin müdahil oldu. 2020 Ağustos’unda Pakistan İslam İşbirliği Teşkilatı’nda, Riyad’ın olumsuz tavrına karşın, Müslüman kamuoyunu yakından ilgilendiren Keşmir için olağanüstü toplanma çağrısı yaptı. İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi’ni Keşmir için özel toplanmaya çağıran davet Riyad yönetiminin tutumuyla reddedildi.

Gerginlik sonrası Riyad yönetimi, Pakistan’a verdiği krediden 3.2 milyar dolarlık petrol kredisini iptal ederek, ödeme talep etti. Çin, Pakistan ile arasında olan Döviz Takas Antlaşması’nda Pakistan’a verilecek tutarı 1.5 milyar dolar arttırarak borcunu ödemesini sağladı.

İmran Khan ve Şi Cinping.

Riyad yönetimi 2018’de Pakistan’a 3,2 milyar doları petrol kredisi olmak üzere toplam 6,2 milyar dolarlık kredi desteği vermişti.

Suudi Arabistan’ın Pakistan’a yönelik tutumunda İslamabad yönetiminin Türkiye, İran, Malezya hükümetleri ile Çin tarafından da desteklenen yeni bir İslami blok oluşumunda yer alabileceğinin de etkili olduğu öne sürülmüştü.

Kaynak :  https://serbestiyet.com/ozel-haber/cin-pakistan-basbakanini-nasil-susturdu-64494/?fbclid=I(Analiz : Onur Erkan)