logo

trugen jacn
11 Şubat 2014

ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN’DA YENİ KISITLAMA VE BASKILARI YÜRÜRLÜĞE KOYDU.

Hamit Göktürk

Çin’in geçen yıl işbaşına gelen yeni yöneticileri geçtiğimiz günlerde Pekin’de Doğu Türkistan’da İstikrarın korunması ve güçlendirilmesi konulu üst düzey toplantıdan sonra Doğu Türkistan’daki şiddet,bakı ve asimilasyon uygulamalarına yenilerini ekledi.

ABD.merkezli Hür Asya radyosuna telefonla ulaşan ve tarımla uğraştığını belirten bir Müslüman Uygur Kaşgar’a bağlı Maralbaşı İlçesinde Cuma namazına gelen insanların Çin İşgal güçlerine bağlı askerlerce kimlik kontrolü yapılarak Camii’ye girmelerine izin verildiğini bildirdi.

Çin’in yeni uygulamaya koyduğu bu yeni yasaklama ve kısıtlamalarla ilgili olarak son günlerde bütün camii ve mescitlerin kapılarına “Bölge dışından gelenlerin dini faaliyete katılmaları yasa dışı dini eylemdir ve cezayi gerektirir.”ilanının asıldığını bildiriliyor. Bu da kendi yaşadığı bölgeden başka bir yere seyahat edenlerin,bulunduğu yerdeki camilerde ibadet edemeyeceği anlamına gelmektedir.

Çin yönetimi sürekli olarak dini inançlara saygılı olduklarını ve dini özgürlükleri ve faaliyetler için uygun ortam hazırlandığını her vesile ile iddia ede gelmektedir. Çin yönetiminin ülkedeki dini baskıları kamu oyunun dikkatinden kaçırmak ve gizlemek için bir takım göz boyamaya yönelik uygulamalar yaptığı bilinen bir gerçek. Nitekim, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’in Nisan 2012’deki Urumçi ziyaretinden önce Urumçi’deki tüm camilere ses tesisatsı kurdukları, camilerin ziyaret süresince 24 saat açık bırakıldığı,görevli din görevlilerin dini kiyafetleri ile camii’de bulunmalarının istendiği ve emekli devlet memurlarının milli ve dini kıyafetler giyerek sokaklarda ve camilerde olmalarınin istendiği ziyaret esnasında basına yansımıştı.

Çin’in dini ve kültürel sahalarda sergilediği baskıcı ve yasaklayıcı uygulamaları ,uluslar arası toplumun,sürekli gündeminde kalmasına devam ediyor. ABD.başkanı Obama 06 Şubat’ta yaptığı bir konuşmada Çin’in dini özgürlüklere karşı yürüttüğü politikasını siyasetini eleştirmiş ve Pekin’in ülkede yaşayan Çinli olmayan milletlerin ve dini toplulukların haklarına saygı göstermesini istemiş ve özellikle Uygurların de bu konuda mağduriyetlerinden söz

Etiketler:
Share
1068 Kez Görüntülendi.