logo

trugen jacn

BANGLADEŞ’TE ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’İN İŞGALİNİN 74.YIL DÖNÜMÜ PROTESTO EDİLDİ

Bangladeş’te 1 Ekim 1949’da Doğu Türkistan’ın işgali protesto edildi

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olan olan Bengladeş’lı Müslüman Dindaşlarımız Çin Komünist yönetiminin  Doğu Türkistan’ı işgalinin 74.yıl dönümünü protesto ettiler ve işgalci Çin’in  Müslüman Uygurlara yönelik baskı, zulüm ve  soykırım uygulamalarını  lanetlediler.

1 Ekim 2023  günü  Doğu Türkistan’ın işgalinin 74.yılı nedeniyle   başkent Dakka ve  Narayanganj kentlerinde  binlerce kişinin katıldığı protesto eylemleri düzenleyen Müslümanlar  Uygur Müslümanları için adalet talep eden   ve Çin soykırımını kınayan pankartlar taşıdılar ve sloganlarla İşgalci Çin’e  tepki göstererek protesto ettiler.

Bangladeş’teki Ulusal Ulema Mashaikh Parishad -NUMP) (Bengaladeş Milli Meşayihler Konseyi)  önderliğinde toplanan halk 01 Ekim  Pazar günü  Dakka’daki Baitul Mukarram Ulusal Camii’nin (Beytulmükerrem Camisinin )Kuzey Kapısı’nda bir protesto mitingi düzenlerken, Narayanganj kentinde ise   Sachetan Nagrik Samaj  bayrağı altında bir  etkinlik gerçekleştirdiler.

Dakka’daki Protesto  gösterilerinde  NUMP Başkanı Belayet Hossain Al-Firozi, ile Genel Sekreter Müftü Asadullah Zakir ve Avukat Khairul Ahsan da hazır bulundu.

Yapılan konuşmalarda dünyanın  soykırım tehdidi altındaki Müslüman Uygur  toplumuna sahip çıkmasını  ve  BM. başta küresel güçlerin ve uluslararası toplumun   Çin’in Uygur Müslümanların karşı vahşet uygulamalarına karşı seslerini yükseltmeye çağırdılar.

Narayanganj’ kentindeki protesto gösterilerine  ise, yaklaşık 300 kişi katıldığı ve     göstericilerin Uygur Müslümanlarının    dramını anlatan pankartlar  ve  Çin zulmünü yansıtan resimler taşıdıkları  ve Çun zulmünü sloganlarla  kınadıkları bildirildi.

Uluslararası İnsan hakları savunucuları Çin’i Uygurları hedef alan toplu bir tutuklama kampanyası yürütmekle suçluyor.

ABD başta olmak üzere 10   batılı ülke  Çin’in Doğu Türkistan’daki İnsan hakları ihlallerini “İnsanlığa Karşı İşlenmiş Suç ve Etnik Soykırım Cinayeti ” olarak kabul etmiştir.

Ayrıca, BM.başta  uluslararası insan hakları kuruluşları   Çin’in  etnik soykırım  suçlarını  şöyle tanımlıyorlar

  • Uygur kadınlarını  zorla kısırlaştırılması ve zorla kürtaj
  • Uygur Çocuklarını  toplama kamplarında etnik  Çinliye dönüştürmesi
  • Dini ve Kültürel  ritüel ve törenlerin engellenerek yasaklanması
  • Diğer her türlü baskılar, yasaklar  diğer  uygulamalar   gibi suiistimaller yayınlanan raporlarda yer alıyor.

Kaynak : Habernida.com

Share
3387 Kez Görüntülendi.