logo

trugen jacn

ALMANYA BAŞBAKANI, BM.GENEL KURULUNDA UYGUR SORUNUNU GÜNDEME GETİRDİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un  BM’in 77.  Genel Kurulundaki Konuşmasında  Çin’in   işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur,Kazak ve diğer Türklere karşı  Soykırımını gündeme getirmesi  ” Çin’i can evinden vurması”  olarak  değerlendirildi ve Uygurlarca memnuniyet ile karşılandı 

 Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un BM konferansında Uygur meselesine değinmesi Çin'in ruhuna dokunduAlmanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD’nin New York kentinde toplanan BM Genel Kurulu’nda Uygur meselesi hakkında konuşuyor. 20 Eylül 2022.
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ABD’nin New York kentinde toplanan BM’in 77.  Genel Kurulu’nda  konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz konuşmasında   ilk kez Uygur meselesini gündeme getirerek Uygur bölgesindeki  insan hakları ihlalleri  nedeniyle   Çin’i eleştirdiği açıklandı. Alman Başbakan’ın bu konuşmasının ” Çin’in Can Evinden Vurulması” olarak yorumlandı. Bu konuşmanın hem Almanya ve hem de Uygurlar açısından  bir  yenilik  ve ilk olduğu bildirildi. Başbakan Schultz, BM.İnsan Hakları Yüksek  Komiseri’ne de  Uygurların daha iyi muamele görmesi için  gerekli girişimlerin başlatılması ” tavsiyesinde de bulundu. Başbakan  Olaf Scholz Uygurların iyi yaşam şartlarına kavuşturulmasının ” Çin’in  egemenlik ve gücün bir işareti ve daha iyiye doğru bir  değişimin garantisidir.” ifadesini kullandı.

Alman medyası ayrıca, BM İnsan Hakları Konseyi’nce açıklanan Uygur raporunda  Çin’in  Uygurlara yönelik baskı,zulüm ve insan hakları ihlallerinin ” Uluslararası ve  insanlığa karşı bir suç teşkil edebileceğini”  ifadelerini içeriyor.  Raporda Uygurların uzun yıllardır Çin tarafından sistemli bir baskıya maruz kaldığını kaydediliyor  ve  Çin’in 1949 yılında  bağımsız Doğu Türkistan Cumhuriyeti’ni  ortadan kaldırarak bu ülkeyi işgal ettiği özellikle  vurgulanıyor.

Alman Medyası Konuşmaya Geniş Yer Verdi 

Alman  Başbakanının BM.genel kurulundaki konuşması Alman  basınında geniş yer buldu ve   çokça yorumlar yapıldı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 21 Eylül’de yaptığı bu konuşma ” Scholz’un  Çin’e yönelik Uygurlara iyi davranması talebinini  açığa Vurulması ” olduğu   bildirildi.

Almanya’nın ulusal radyo ve televizyon kanalı ARD, bugün 21 Eylül’de yayınladığı haber yorumunda Başbakan’in konuşmasını ”  Schultz, Çin’i Uygurlara  Baskı yapmakla suçladı. Ancak, Çin, Scholz’un  suçlamalarını  reddetti.”  başlığı ile duyurdu.

ARD.ayrıca Almanya’nın Çin ile mevcut  ilişkileriyle ilgili olarak, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un BM Genel Kurulu’nda  Çin’i Uygurlara yönelik baskı ve zulmü için  suçlamasının “Almanya’nın siyasi gerçekliğine göre büyük bir olay” olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Almanya’nın her zaman Çin’e olumlu baktığını  ancak,  BM.lerde  Uygur meselesini gündeme getirerek  olağanüstü bir cesaret gösterdiğini  de bildirdi.

Ancak bu, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Uygur meselesinden ilk kez bahsetmesi değil. 26 Haziran’da Bavyera’da düzenlenen G7 toplantısında, “Çin’deki insan hakları ihlallerini görmezden gelemeyiz” diyerek dolaylı olarak Uygur sorunundan endişe duyduğunun sinyalini vermişti.

DUK Başkanı İsa  : Almanya Çin’in Uygur Sorunu  Konusunda Öncü Rol Oynayabilir

Özgür Asya radyosuna açıklamalarda bulunan DUK Başkanı Dolkun İsa, Alman başbakanı Olaf Scholz’un 150’den fazla ülkenin liderlerinin katıldığı BM Genel Kurulu’nda Uygur meselesine değinmesini “Geç kalınmış bir olgu olsa da alkışlanmayı hak eden tarihi bir gelişme ” sözleri ile değerlendirdi.

DUK Başkanı isa, ayrıca, Almanya’nın  Avrupa Birliği’nin itici gücü ve lideri   olarak Uygurların Köle/İşçi olarak çalıştırmasının önlenmesi  ve durdurulması konusunda  öncü rol oynaması gerektiğini  de kaydetti.

Çin, Uygur Sorunu Batılılar  İçin Çin’i Aşağılamak İçin Siyasi Araç 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, 21 Eylül’de Pekin’de düzenlediği basın toplantısında  kendisine Alman Başbakanının BM.deki konuşması ile ilgili sorulan bir soruyu  şu sözlerle Cevapladı : “31 Ağustas’da açıklananBM İnsan Hakları Konseyi  Uygur raporunun “yanlış bilgilerin bir  karışımı olduğunu  ve batılı ülkelerin bu raporu Çin’i aşağılamak için siyasi bir araç kullandığını” iddia etti ve batılı ülkeleri  suçladı.

Share
7070 Kez Görüntülendi.