logo

trugen jacn

ALMAN MATAİS’İN, UYGUR SOYKIRIMINI ANLATAN”BİR MİLLET YOK EDİLİYOR” KİTABI ÇIKTI

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Alman gazeteci Philip Matais’in Uygurların trajedisinden yola çıkarak kaleme onlara  İşgalcı Çin’in  baskı,zulüm ve soykırım uygulamaları ile insanlık suçlarını anlatan  hikayelerinin yer aldığı “Bir Halk Yok Yok Ediliyor” kitabı geçtiğimiz günlerde  Almanca olarak yayınladığı bildirildi.

Frankfurt merkezli No Internal Issues gazetesinde 5 Nisan’da yayınlanan bir makaleye göre, bir süredir Çin’i inceleyen ve haber yapan Almanya doğumlu Alman gazeteci Philip Matais, 2022 tarihli Bir Halk Kayıp adlı kitabını yeni bitirdi ve yakın zamanda yayınlandı..

Makaleye göre yazar  Çin’in 2014 yılından beri Uygur bölgesinde uyguladığı toplama kampı ve diğer  baskıcı uygulardan yurt dışına sığınabilenbir çok tanık ve mağdurur ifadelerine yer veriyor.  “Bir Millet Yok Ediliyor” adlı kitap kampın tanıklarından Zümüt  Davut, Abdulsalam Muhammed, Mihrigul Tursun, Kalbinur Siddık, Gülbahar Jelilova ve Gülbahar Hatwaji’nin yanı sıra Adrian Zeniziletz, Kirjeljet Hojerjeljet gibi  uzman ve Araştırmacı- gazetecilerin  yorum ve  deneyimlerine dayanıyor ve resmi  Verilerinden örnekler  veriliyor.

Yazar, “Bir Ulus Yok Edildi” kitabının başlığının altına “Çin’in Uygurlara Karşı Soykırımına Nasıl Bakıyoruz?” başlığını ekliyor. Manşetteki “5 Temmuz  2009 Urumçi olayına ait çarpıcı bir resmi   kapak fotoğrafı  yapması ile dikkat çekiyor.

Üst düzey bir Uygur siyasetçisi olan Erkin Alptekin, Alman basınında çıkan “Bir Millet Yok Edildi” başlıklı makalelerin, Xi Jinping’in “Nüfusu Optimize Edin” sloganı altında Uygurlara karşı “soykırım yaptığını” iddia ettiğini söyledi. Berlin Ofisi Müdürü Bay Ghair Qurban da kitabın etkisi hakkında yorum yaptı.

Kitapta, “İç sorun yok” başlıklı yazıya göre, toplama kamplarının inşası, yüzbinlerce Uygur’un gözaltına alınması, anne ve babası kamplara gönderilen bir milyondan fazla Uygur çocuğunun öldürüldüğü belirtiliyor. Xi Jinping’in “Uygur İpek Yolu”nun stratejik öneme sahip olduğu ve Çin’in Çinliler gibi toplanıp eğitim gördüğü, büyükelçinin Hüseyin’le yaptığı telefon görüşmesi sırasında Hüseyin’e bilgi verdiği iddia ediliyor.

Makaleye göre kitap, Uygur Yargısı tarafından sağlanan belgeleri, toplama kamplarına ilişkin bilgileri ve tutuklulara ilişkin bilgileri listeliyor ve “Uygur soykırımı”nı ve Uygurların mevcut durumunu anlamak için önemli bir veri tabanı işlevi görüyor.

Share
5168 Kez Görüntülendi.