logo

trugen jacn

TÜRKİYE’DE DE ULUSLARARASI SAVAŞ SUÇLARI ARAŞTIRMA MAHKEMESİ KURULUYOR

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MEERKEZİ(UYHAM)

Dünyanın çeşitli bölgelerinde işlenen savaş suçlarının araştırılması ve suçluların yargılanması ve  cezalandırılması amacı ile bir süredir  yürütülen  çalışmalar  olumlu sonuçlandı ve Türkiye’de de  ULUSLARARASI SAVAŞ SUÇLARINI ARAŞTIRMA MAHKEMESİ’nin kurulmasına karar verildiği bildirildi.

Bir kaç yıldır  Karabağ Savaşı Suçlularını Araştırma (KASSAK) Komisyonu bünyesinde  faaliyet gösteren bir grup  insan hakları uzmanları, bilim insanlları ile hukukçu ve askeri yetkililerin birlikte  üzerinde çalıştığı ve kısa adı USSAM Mahkemeleri olan Uluslararası Savaş Suçları Araştırma Mahkemelerinin kurulması için İstanbul 2 Nolu Baro Başkanı Av. Yasin Şamlı’nın  başkanlığındaki bir grup hukukçu ile birlikte yürütülen  çalışmaları Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.  Sunulan dosyayı inceleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan yapılan çalışmaların çok kıymetli bulduğunu ifade ve takdir ettiğini belirterek Türkiye’de de bir Uluslararası Savaş Suçlularını  Araştırma Mahkemesi(USSAM) kurulması  için gerekli çalışmaların yapılması talimatını verdiği bildirildi.

Türkiye’de kurulmak üzere Uluslararası Savaş Suçları Araştırma Mahkemesi için tescil alındı

KASSAK Başkanı Kurt :  Amaç, Gazze’de ve Diğer Yerlerde  İşlenen Savaş Suçlarını  Araştırmak ve Suçluların Yargılanmasını Sağlamak

KASSAK  Komisyonu Başkanı Salih Kurt  Uluslararası Savaş Suçlarını Araştırma Mahkemesinin(USSAM’ın)  kurulması ile ilgili olarak  yapılan çalışmalar hakkında şunları  söyledi : ” KASSAM olarak bir süredir Türkiye’de  de bir  Savaş Suçlarını Araştırma Mahkemesi kurulması yolundaki çalışmalarımızı tamamlayarak Sayın  Cumhurbaşkanımızın  tensiplerine  arz ettik. Sayın Cumhurbaşkanımız Uluslararası Savaş Suçları Araştırma Mahkemeleri’nin kurulması hususunda yapılan çalışmalardan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek Mahkemelerin kurulması için çalışmalara başlanması  talimatını verdi. Amacımız uluslararası toplumun  huzur ve barışına Türkiye olarak katkı sağlamaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayları  ile  bu konudaki çalışmalarımız hız kazanmıştır. 200 günden  aşkın bir süredir, dünyanın  filim seyredercesine sessiz kaldığı İsrail’in Gazze  soykırımına dur demek için var gücümüzle gece gündüz  demeden ve uykudan fedakarlık yaparak azimle  çalışıyoruz.

KASSAK Komisyonu’nun kurulum aşamasında bazı devlet büyükleri Yetkililerimizin bu yöndeki tavsiyeleri   üzerine, gerekli prosedürleri yerine getirmiş ve   yaptığımız kları başvuru neticesinde, Uluslararası Savaş Suçları Araştırma Mahkemesi (USSAM)  2022/163207  dosya numarası ile tescil edilmişti. Bu bağlamda Anayasa Hukuk Bilimcisi Av. Süleyman Akdemir Hocamızın üzerinde titizlikle çalıştığı Türkiye’nin ilk evrensel insan hakları beyannamesi, yeni yapılacak anayasa çalışmalarının zeminini oluşturacaktır.

Bu  konudaki çalışmalarımızda  bizlere destek veren STK’larımıza, konuya öncülük eden İstanbul 2 Nolu Baro Başkanlığımıza,  Ankara Baromuza, üniversitelerimize, Uluslararası Ehli Beyt Derneği’ne, Diyanet İşleri Başkanlığı’na, TSK mensuplarına şükranlarımızı sunuyoruz. Çalışmalarımızı yakından takip etmekte olan Sayın Cumhurbaşkanımıza,  üstün  gayretleriyle bizlere çalışma şevki veren Kıymetli Hocamız, Hukuk Kurulu Başkanımız Sayın Av. Mustafa Kuran Beyefendi’ye ve özellikle konuyu Sayın Cumhurbaşkanımızın tensiplerine sunan İstanbul 2 No.lu Baro Başkanımız Sayın Av. Yasin Şamlı’ya teşekkürlerimizi  sunmayı bir borç biliyoruz.” Şeklinde konuştu.

Cihat Yaycı, Mavi Vatan'la New York Times'ta: Mavi Vatan'ı böyle şekillendirdik

Tümamiral Yaycı :  USSAM.Ülkemizin   Uluslararası Saygınlığını Daha Da Arttıracaktır 

USSAM’ın kurulması  ve  ilgili çalışmaları değerlendiren Müstafi  Tümamiral Cihat Yaycı Paşamız şunları ifade etti : ”  Uluslararası mekanizma ve mahkemelerin Karabağ’da, Arakan’da, Filistin’de ve dünyanın diğer bölgelerinde herkesin gözü önünde  işlenen soykırıma ve savaş suçlarına  sessiz ve etkisiz kalması,  Türk Milleti olarak bizleri çareler  ve alternatif mekanizmalar  arayışına  sevk etmiştir. KASSAK olarak işte böyle  bir ortamda Uluslararası Savaş Suçlarını Araştırma Mahkemesinin Türkiye’de, başta Azerbaycan olmak üzere, dost ve kardeş ülkelerde de  kurulması fikrini ortaya attık ve çalışmalara başladık. Oldukça önemli bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum.  Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın bu fikir ve çalışmalara destek vermesi ise artık bu mahkemenin ete kemiğe bürünüp teşkilini sağlayacaktır. Artık, Türk İslam alemi ile insanlığın  mazlumları  da kendilerinin çaresiz olmadıklarını alternatif mahkemesinin bulunduğunu görerek teselli bulacak ve umutlarının ve direnme azimlerinin  arttığı  görülecektir.
Mahkemenin yetkisini tanıyan devletlerin sayısı arttıkça,  USSAM’in etkisini   daha da artacaktır. Bu nedenle bu Uluslararası Savaş Suçlarını Araştırma Mahkemesi’nin çalışmalarının yanında  bu konuda diplomatik   alandaki  çabalar da çok önemlidir.” şeklinde konuştu.

Em. Tuğgeneral Yücel Karauz: 20 Ocak; Sovyetler Birliğinin ...

E.General Yücel Karauz  (Eski Askeri Ataşe) :  Türkiye’nin Tarihi Misyonunun  Günümüzde de sürdürülebilmesi  için USSAM. Çok Önemlidir
E. Tuğgeneral ve sabık  Askeri Ataşe Sayın Yücel Karauz  Paşamızın USSAM ile ilgili değerlendirilmesi şöyle :  “Dünyanın neresinde, dini, dili, ırkı, aidiyet duygusu ne olursa olsun insanlığa karşı işlenen suçların önlenmesinin sağlanması,  bu konuda ortak bilinç oluşturulmasının sağlanması, hukuku destekleyici anlamda bu tür suçların delillerinin toplanması ve toplumda  insan hakları ve küresel hukuk bilincinin oluşturulup geliştirilmesi  için bu tür  girişim ve faaliyetlerin önemli olduğunu ifade etmek isterim. Bu tür faaliyetlerin, sivil toplum kuruluşlarınca desteklenerek  savaş sırasında işlenen suçların kanıtlarının toplanması ve bu  bilgilerin bu Mahkemeye rapor edilmesi ve  USSAM. kararlarının  dünya kamuoyu  ve Birleşmiş Milletler ile paylaşılması  çok önemlidir. Ayrıca Türkiye’nin bölgemizde ve dünyada geçmişten geleceğe uzanan  mazlumların daima yanında olma misyonu çerçevesinde  bu tür faaliyetlere öncü olması çok  değerli  olup, Türkiye’nin günümüzde de bu tarihi misyonunu  sürdürebilmesi için  USSAM’nın bir  bir başlangıç olmasını ümit ediyorum.” sözleri ile değerlendirdi

Tüm Hukukçular Birliği Genel Başkanı Av. Mustafa Kuran'ın katılımıyla Adil Yargı -10- - (Adnan Oktar - Harun Yahya)

 Av. Mustafa Kuran Tüm Hukukçular Genel Başkanı : USSAM Tüm Mazlumların  Adalet Kapısı Olacaktır
“ Ülkemizde de Uluslararası Savaş Suçlarını Araştırma Mahkemelerin  kurulması tüm mazlum halkların  geleceklerinin güvence altına alınması bakımından  çok önemlidir.  Bu girişimin  baskıya, zulme ve haksızlığa uğrayan  tüm milletlerin umudu olduğu gibi, 2.5 milyar Müslümanın dünyadaki adalet kapısı olacaktır ve bu girişim Allah (cc) katında da   çok makbul  bir davranıştır.  Necip Türk Milletinin bir mensubu ve  bir evladı olarak da Gazze  başta dünyanın her yerinde baskı, zulüm ve etnik soykırımın sona erdirilmesi,  akan kanın durdurulması, masum çocukların gözyaşlarının sona erdirilmesine   kadar da çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Kaynak : yeniakit.com.tr

Share
1479 Kez Görüntülendi.