logo

trugen jacn
20 Ağustos 2026

Yeni kitap “Sincan Süreci”, Çin’in Uygurlardan organ kaçakçılığı yapmasını ifşa ediyor.
Tahir İzgil
Tanınmış insan hakları araştırmacısı ve yazar Ethan Gutmann’ın yeni yayımlanan kitabı “Sincan Prosedürü”, Çin’in Doğu Türkistan’daki kamplarda Uygurlara karşı sistematik vahşetini ve endüstriyel ölçekte zorla organ toplama suçunu ortaya koyuyor.
Kitap, “Sincan Prosedürü” olarak bilinen bu işlemin, Çinli cerrahların Uygur tutukluların kalpleri hâlâ atarken organlarını almasını içerdiğini iddia ediyor. Kurbanların ortalama yaşı 28 civarında ve organları talep üzerine uluslararası “organ turistlerine” satılıyor. Kitaba göre, genç bir Uygur kadının organlarının değeri 900.000 dolara kadar çıkabiliyor ve sözde “onurlu organ ticareti” yoluyla zengin Arap ülkelerine yüksek fiyatlarla satılıyor.
Bu suçları araştırmak için Ethan Gutman, Çin’in elektronik gözetim ağından kaçarak Almanya’dan Kazakistan sınırına gitti ve burada hayatta kalanlarla gizlice röportaj yaptı. Kitap, Çin’in 2015’ten beri 12 yaş üstü tüm Uygurlara yaptığı 10 milyondan fazla kan ve DNA testinin aslında bu devasa canlı organ bankasının oluşturulmasının bir parçası olduğunu ortaya koyuyor.
Kitap, Batı tıp camiasının bu sistematik katliama verdiği desteği ve yüzlerce Çinli doktorun Amerikan tıp okullarında eğitim görmüş olmasını eleştiriyor. ABD Temsilciler Meclisi yakın zamanda “Zorla Organ Toplama Yasasını Durdurma Yasası”nı kabul etti ve Senato onayını bekliyor. 
Share
48 Kez Görüntülendi.