logo

trugen jacn

ÇİN’İN D.TÜRKİSTAN’DAKİ SOYKIRIMI BELGELENDİ : “SOYLARINI VE KÖKLERİNİ KIRIN” TALİMATI

Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik  baskı,zulüm ve soykırımının  belgeleri dünya basınında bir kez daha ifşa edildi.  New Yorker ve AFP’de yayımlanan  belgelerde Çin Lideri Xi’nin Uygur Türkleri hakkındaki gizli  talimatında  “Onların(Uygurların)  Soylarını kırın, köklerini kırın, bağlantılarını koparın ve kökenlerini yok edin!” ifadeler yer alıyor.

Çin'in Uygur soykırımı belgelerde: Soylarını kırın

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin’in Doğu Türkistan’daki  Türklere  yönelik uyguladığı insanlık dışı politikalar tüm dünyanın gündeminde. Birçok ülke Çin’in bu politikalarını soykırım olarak tanıdı fakat Çin hala tüm  bu iddiaları reddediyor.

Foreign Policy’de Peter Mattis imzalı ve “Evet, Sincan’daki Vahşet soykırımı oluşturuyor” başlıklı yazıda da Çin’in soykırım uygulamalarına ve bu uygulamaların belgelerine değiniliyor.

Peter Mattis’in yazısı şöyle:

“19 Ocak’ta görevden ayrılırken, o zamanlar ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in “ağırlıklı olarak Müslüman Uygurlara ve Sincan’daki diğer etnik ve dini azınlık gruplarına karşı soykırım yaptığına” dair bir karar verdi. ABD politika camiasında hiç kimse, Sincan’da zulmün meydana geldiğine ciddi bir şekilde itiraz etmedi ancak bazı analistler “soykırım” terimine odaklandılar. Bazen, Çin’de olanlarla yüzleşmek ve politikayı buna göre yeniden düşünmek yerine, politikaları geçmişin başarısız angajmanına doğru zorlamaya çalışmanın bir yolu gibi görünüyor.

Terminoloji konusundaki bu tartışmanın önemi büyük. Bu sadece Washington’un Pekin’le nasıl ilişki kurduğu, rekabet ettiği ve iş birliği yaptığı değil, aynı zamanda ABD’nin Çin’in politikalarını ve niyetlerini nasıl anladığı ve bunların sahada nasıl tezahür ettiği ile ilgili. Ancak Amerika Birleşik Devletleri, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) hırs ve yöntemlerinin ve bunların sonucunda ortaya çıkan zulmün gerçekçi bir değerlendirmesine dayanmazsa başarılı bir Çin politikasına sahip olamaz.Çin'in Uygur soykırımı belgelerde: Soylarını kırın

SOYKIRIM İKİ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Soykırımın derhal toplu katliam gerektirdiği iddialarını reddedebiliriz. Hem Çin’in hem de ABD’nin imzacı olduğu Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme’ye göre soykırım iki bölümden oluşuyor. Birincisi: Aşağıdaki eylemlerden herhangi birinin gerçekleştirilmesidir:

  • Grup üyelerini öldürmek, grubun üyelerine ciddi bedensel veya zihinsel zarar vermek,
  • Kasten grubun tümünde veya içinde fiziksel yıkımına neden olacak şekilde grubun yaşam koşullarına müdahale etmek
  • Etnik  gurup  içinde doğumları önlemeye yönelik tedbirler uygulamak veya grubun çocuklarını zorla başka bir gruba nakletmek.”

KANITLARI KABUL EDİYORLAR AMA ÇİN’İN BU NİYETTE OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORLAR

İkinci kısım  ise niyettir ve şu başlıkları kapsamaktadır :

  • Ulusal, etnik, ırksal veya dini bir grubu tamamen veya kısmen yok etme niyetiyle işlenen” bu eylemlerden herhangi biri soykırım teşkil edecektir.
  • Soykırımı inkar eden pek çok kişi, hayatta kalanlardan, uydu görüntülerinden, medya haberlerinden ve Çin hükümeti politika belgelerinden hala toplanmaya devam eden büyük kanıtların potansiyel olarak soykırım eylemlerinin kanıtlarını gösterdiğini kabul ediyor.

Ancak, Çin hükümetinin ve ÇKP’nin Uygur halkını yok etme niyetinde olmadığını iddia ediyorlar.

Share
300 Kez Görüntülendi.