logo

trugen jacn

ABD. “DOĞU TÜRKİSTAN İSLAMI HAREKETİNİ” TERÖR LİSTESİNDEN CIKARDIĞINI AÇIKLADI

Çin Küresel Televizyonu'ndaki bir video Doğu Türkistan İslami Hareketi'ni Uygur Özerk Bölgesi'nde ayrılıkçı bir saldırı planlayan bir terörist grup olarak tanımladı.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

ABD.yönetimi Çinli işgalcıların Uygur Türklerini terörle bağlınıtılı olarak göstermek ve onlara iftıra amacıyla 2002 yılında ortaya attığı “Doğu Türkistan İslami Hareketi = Eastern Turkıstan İslamic Moment-ETİM” örgütünü terör listesinden çıkardığını açıkladı.

ABD Dışişleri bakanı Mike Pompeo, 5 Kasım’da ABD federal hükümetinin resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada

Doğu Türkistan İslami Hareketi’ni 20 Ekim 2020’den itibaren “terör örgütü listesinden” resmen kaldırdığını bildirdi.

ABD.yönetiminin bi kararı Çin yönetiminin işgalı altındaki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklere yönelik soykırım uygulamalarının şiddetiinin zirve yaptığı bir süreçte açıklamasının çok önemli bir karar olduğu de belirtildi.

Dr.Roberts : Bu Karar Zaten Yanlış Bir Karardı

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki George Washington Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan ve Uygurların mevcut sorunları ile araştırma ve çalışmaları ile tanınan Dr. Sean Robets bu kararla ilgili şöyle konuştu ; “Ben bu karara pek şaşırmadım.Çünkü yanlış bir karardı. Ancak,yanlışların düzeltilmesi açısından doğu ve önemli bir karar olduğunu düşünüyorum. Doğu Türkistan İslami Hareketi, liderinin öldürülmesinden sonra dağıldı ve hiç bir zaman gerçek bir örgüt olarak var olmadı

Bazı AB.ülkeleri ile BM.örgütü Çin’in baskı ve dayatması ile bu örgütü yanlışlıkla “terör örgütü” olarak tescil kabul ettiler. Aslında Çin,bu örgütün adını stratejik bir araç olarak kullandı. Çin yönetimi son 3 yıldır bu ve benzeri ergümanları kullanıyor ve Uygurları terörle mücadele bahanesiyle bastırıyor ve soykırım yapıyor. ” şeklinde konuştu.

DUK Başkanı İsa : Çin’in Bu Örgüt İle İlgili İddialarının Zaten Dayanağı Yoktu

ABD.yönetiminin Doğu Türkistan İslamı Hareketini terör Listesinden çıkarması ile ilgili olarak konuşan Almanya merkezli Dünya Uygur Kurultayı şunları ifade etti ; ” Çin’in 18 yıldır “Doğu Türkistan İslami Hareketi” bahanesiyle Uygurları “teröristlikle suçlayarak ” acımasızca bastırıyor. Çin’in hile ve kandırma ile BM.’ye dayatması ile bu örgütü terör Listesine dahil ettirmişti. Zaten Çin’in Uygurlara yönelik bu iftırasının hiç bir hukuki dayanağı yoktu.Bu karar bir gerçeğin geç de olsa teslim edilmesi olarak görüyorum.” şeklinde konuştu.

Kaynak : Özgür Asya radyosu (rfa.org/Uygurca) https://www.rfa.org/uyghur/xewerler/pompeo-11052020185620.html/sherqiy-tu

Share
390 Kez Görüntülendi.