logo

trugen jacn

İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ YOKUŞ,ÇİN’İN İNSANLIKDIŞI SUÇLARINI TBMM’NE GETİRECEĞİZ !

تۈركىيەدىكى «ئىيى» (ياخشى) پارتىيەسىنىڭ پارلامېنت ئەزاسى فاھرەتتىن يوقۇش ئەپەندى ئۇيغۇر دىيارىدىكى جازا لاگېرلىرى مەسىلىسىدە تۈركىيە پارلامېنتىدا مۇخبىرلارغا بايانات بېرىش يىغىنى چاقىردى. 2018-يىلى 14-دېكابىر، ئەنقەرە.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Doğu Türkistan duyarlığı ile tanınan ve TBMM.’de Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklerin insan hakları ihlalleri ile Çin’in bu ülkede işlediği insanlık dışı cinayetlerini sık sık gündeme getiren İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş,Çin’in Doğu Türkistan’da insanlığa karşı suç niteliği taşıyan ve insanlık suçu olan soykırım cinayetlerini bir kez daha TBMM.’de gündeme getireceklerini açıkladı.

Özgür Asya radyosuna açıklamalarda bulunan İYİ Parti Konya Milletvekili Sayın Fahrettin Yokuş, Kanada Parlamentosu Uluslararası İnsan Hakları alt Komitesinın 21 Ekim’de Çin’e yönelik aldığı Soykırım kararını değerlendirdi.

İYİ Parti Milletvekili Yokuş, Çin’in işgali altında Doğu Türkistan’da yaşayan Türkler ile diğer Çinli olmayan etnik halklara yönelik baskı,zulüm ve soykırım cinayetlerinin “soykırım” olarak kabul edildiğini ve bu soykırım suçunun emrini veren ve uygulayan Çinli işgal yetkililere uluslararası Magnetsky Uluslararası Ceza yasalarının uygulanmasını öngören yasanın kabul edilmesinin Doğu Türkistan’daki insani krizin çözümü noktasında olumlu bir gelişme olarak gördüğünü açıkladı.

Kanada Parlamentosunun Soykırım Kararı İyi Bir Gelişme

İYİ Parti Milletvekili Sayın Fahrettin Yokuş,Kanada Parlamentosunun Çin’in karşı aldığı soykırım kararının çok iyi bir gelişme olduğunu belirterek şöyle konuştu : ” İYİ Parti Meclis gurubu olarak Aralık 2019’de Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerininAraştırılmasını öngören bir yasa teklifi sunmuştuk.Bu tasarı AK Parti’nin red oyu vermesi ve MHP’nin çekimser oy kullanması nedeniyle reddedilmişti.Kanada Parlamentosunun Soykırım kararı bizim için bir ilham ve örnek oldu. Biz yine önümüzdeki günlerde bu konuyu TBMM.gündemine yine bir yasa teklifi ile gündeme getireceğiz. Bunun için bizim için hiç bir engel ve kayıt yoktur.Doğu Türkistan’da Çin’in yaptığı bir insanlık suçu olan etnik soykırımdır.

Uygur Türkleri Konusundaki Olumsuz Tutum Bizi Gerçekten Üzmektedir

AKP hükümetinin Çin’in Müslüman Uygur Türklerine yönelik soykırım cinayetlerine karşı olumsuz tavrı bizi ve vicdan sahibi her hangi bir Türk insanını gerçekten üzmektedir. Türkiye’nin sırf ekonomik ve ticari çıkarları düşünürek sessiz kalması en azından bir insanlık ayıbıdır.Türkiye BM.genel kurul çalışmalarında 39 ülkenin ortak mektubuna imza atmayarak Türk Milletini hayal kırıklığına uğratmıştır. Aslında Türkiye olarak bu ortak mektubu imzalamalı idik.” şeklinde konuştu.

TBMM.İnsan Hakları Komisyonu Soruları Cevaplamadı

Özgün Asya muhabiri Erkin Tarım Kanada Parlamentosunun Çin’in Doğu Türkistan’daki uygulamalarını Soykırım olarak tanıması ile ilgili olarak görüş ve yorumlarını almak için TBMM.İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu’nun makamına başvurduğunu ama kendisinin bu yöndeki talebinin ileride değerlendirileceğini belirterek talebini cevaplamadığını de açıkladı.

Share
498 Kez Görüntülendi.