logo

trugen jacn

ÇİN,UYGUR AKADEMİSYEN EMET’İN TÜM AKRABALARINI ÇİN TOPLAMA KAMPLARINA HAPSETTİ

Özgür Asya Radyosu'nun Ankara serbest muhabiri Erkin Tarım'ın kardeşi Anwar Amit (soldan sağa) 11 yıl, Nurella Amet 14 yıl hapis, Nurnisa Amet ise 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Bir süre önce Ankara Üniversitesi DTC.Fakültesi Çağdaş Türk Lihçeleri bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Erkin Emet’in İşgal yönetimince terörist ilan edildiği ve hakkında tutuklama emri çıkarıldığı basına yansımıştı. Ayrıca,onun Çin işgalindeki Doğu Türkistan’ın Kaşgar iline bağlı Yopurga ilçesinde yaşayan kardeşleri ve yakınlarının kendisi yüzünden suçlu ilan edilerek tutuklandıkları ve Çin tipi toplama kamplarına kapatıldığı bilgisi kendisi tarafından açıklanmış ve basında yer almıştı.

Emet’in 4 Kardeşinin Tutuklandığı Haberi Doğulandı

Özgün Asya radyosu muhabirleri Çin işgal yönetiminin Yopurga’daki ilgili birimleri ile tanıklarının ifadelerine ulaştı ve Dr.Emet’in Kardeşlerinin tutuklandıkları ve uzun yııllık hapis cezalarına çarptırıldığı bilgisini teyit ettiler.

Radyonun bildirdiğine göre ; Çin işgal yönetimi adına adıgeçen 4 tardeş hakkında suç dosyası hazırlayan Savcıların birinın adının Yarkın Abdulahat(Ablet) olduğu ve bu İşgalcı Çin yönetiminin Kaşgar Başsavcılığına bağlı olarak çalıştığı ve 40’li yaşlarda olduğu bilgisine ulaştı. savcı Yarkın’ın Dr. Erkin Emet’in kız kardeşi Nurnisa Emet gözaltına alarak tutukladığı ve Yarkent’teki Peylu Cezaevi Kompleksine gönderdiği ve daha sonra kendisini memleketi olan Kaşgar’ın Yopurga ilçesine naklettiği bilgisine ulaşıldı.

Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Erkin Emet’in kardeşlerine yönelik hazırlanan iddianamenin sözde Uygur Özerk Bölgesi Başsavcılığına bağlı Kaşgar şubesi olduğu de belirtildi.  İddianamenin doğruluğunu teyit etmek için Kaşgar Bölge Savcılığını aradıklarını ve Kaşgar Adliyesinde Yarkın Ablek isimli bir Savcının var olduğunu ancak,geçen haftadan beri karantina sebebi ile evinde çalıştığı bilgisine ulaştıklarını açıkladılar. Dr.Emet’in diğer Kardeşleri hakkındaki soruları ise cevaplamaktan kaçındıklarını bildirdi.

Ona dört erkek kardeşi Erkin Amit’in davadaki erkek kardeşleri ile nasıl ilgilenildiğini sorduk. Yetkili, önde gelen kadroların izni olmadan dava hakkında yorum yapamayacağını söyledi. Sonunda dört kardeşin şu anda hapishanede görev yapmakta olduklarını sorduğumuzda, yaklaşık 10 dakika sonra tekrar aramamızı önerdiler. Ancak o sırada aradığımızda sorularımız tamamen cevapsızdı.

Doç.Dr.Emet : Kardeşlerimin Hayatından Endişe Ediyorum

Dr.Erkin Amet, Çin işgal yönetiminve tutuklanan kardeşlerinden Nurnisa Emet ile Enver Emet’in sağlık durumlarının iyi olmadığı ve bu nedenle de Yarkent / Peylu Cezaevinden Yopurga Cezaevine nakledildiğine dair bilgi aldığını ve kardeşlerinin mevcut sağlık durumundan endişe duyduğunu söyledi.  Yopurga İlçesindeki bir siyasi-hukuk Bürosuna bağlı Müvekkillerin Avukatının ise, kardeşlerinin 11 yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıklarken, Kızkardeşi Nurnisa Emet’in durumunun kritik olduğunu söylediğini aktardı. Ayrıca, Avukat Nurnisa Emet’in üç ay önce Yarkent Peylu Hapishanesinden tedavi için bir Hastaneyi yatıdıldığı söyledi. Çinvirüsü sebebiyle Doğu Türkistan’daki sert ve acımasız tecrit uygulamaları sebebiyle tedavi sürecinden emin olmadığını ve Kardeşlerinin hayatından çok endişe ettiğini de bildirdi.

Dr. Emet Çin işgal makamlarının Kardeşlerinin tutuklaması ve uzun süreli hapisle cezalandırmalarının sebebinin kendisi ziyaret etmeleri ve hediye getirmeleri olduğunu da açıkladı. Geçtiğimiz yıllarda Ankara’ya gelerek kendisini ziyaret eden Kızkardeşi Nurnisa Emet ile eniştesi Kadir Emet’e ayrıca kendisini ziyaret ettiği ve hediyeler verdiğinin suç delili olarak kabul edildiğini hapis cezasının yanı sıra kendisine 2 milyon Yuan(300 bin dolar) para cezası verdiği ve onların tüm mal varlıklarına İşgalcılarca el konulduğunu de açıkladı.

Share
308 Kez Görüntülendi.