logo

trugen jacn
17 Nisan 2020

ABD.ÇİN’İN UYGUR BÖLGESİNDE YAPTIĞI NÜKLEER SİLAH DENEMELERİNDEN ENDİŞELİYİZ

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

ABD. Dışişleri Bakanlığı Çin’in Doğu Türkistan’da gizli nükleer testler yapıyor olması ihtımalından büyük endişe duyuklarını açıkladı.

 ABD’nın önde gelen medya kuruluşlarından FOX NEWS Tv.muhabiri Nick Gıvas bir haber yorumunda 15 Nisan’da ABD Dışişlerii Bakanlığının bir açıklamasına yer verdi.Haberde ABD’nın Çin’in küçük de olsa Lop Nor Deneme Tesislerinde yaptığı bu nükleer denemelerin endişe verici olduğunu bildirdi. Haberde ayrıca Çin’in bu tür testleri yasaklayan uluslararası anlaşmayı gizlice ihlal etmesinin kabul edilemez olduğunu da yazdı.

Öte yandan  Wall Street Journal  gazetesi de elde ettiği bilgilere dayanarak Çin’in nükleer silahların kontrolü, yayılmasının önlenmesi ve silahsızlanma ile ilgili Dışişleri Bakanlığı’nın raporunu de yayınlamıştı.Raporda , Çin’in düşük patlayıcı güç kullanarak ülkenin kuzeybatı bölgesindeki ( Doğu Türkistan’in Lop Nor bölgesiindeki Nükleer Tesislerde) testleri yürüterek uluslararası hukuku ihlal edebileceğinin ihtımal dahilinde olabileceği uyarıında bulunmuştu.

Raporda,Çinlilerin bölge’de yaptıkları bu denemeler hakkında hiç bir açıklama yapmadıkları için bu haber konsunda herhangi bir yanlışlık kanıtlamamıştır. Bu konudaki endişelerimiz Kırmızı Çizgi noktasında devam ediyor. Denemelen konusunda bize ulaşan bazı bilgiler bizim kaygılarımızı güçlendiriyor .Bu konuda eriştiğimiz bazı bulgular Anlaşmaların ihlal edildiği noktasında ip uçları veriyor. ifadeleri yer aldı.

Ayrıca Çin’in patlayıcıların denenmesinde nükleer muhafaza odalarını kullanması, sahadaki kapsamlı hareketlilik ve tahliyeler bu konudaki şüpheleri güçlendirdiğini, Çin’in nükleer testler konusunda şeffaflıktan yoksun olduğu de belirtildi.

Çin’deki Cronavirüs Covid -19 Salgını De Raporda Yer alıyor

Raporda , “potansiyel çift kullanımlı uygulama ile biyolojik faaliyetlere” katılarak Çin’in Biyolojik Silahlar Sözleşmesi’ni (BWC) olası ihlali hakkında daha fazla endişe yaratmaya devam etti.

ABD hükümeti ayrıca Çin’in biyolojik savaş programını kapatıp kapatmadığını belirleyemediğini Çin’in bu konuda da açıklık ve şeffaflıktan kaçınmasından dolayı Pekin’in hala bu tür silahlara erişiminin olup olmadığını doğrulayamadıkları ifade edildi.

Fox News’te yer alan haber yorumda şu ifadelere de yer veriyor

Çin, yeni koronavirüs (COVID-19) salgını ile başa çıkma konusunda giderek daha fazla şüphe uyandırmakta ve bu konudaki incemeler ve yorumlar günden güne artmaktadır. COVID-19’un bir Wuhan laboratuvarında bir biyo silah olarak değil, Çin’in virüsleri tanımlama ve bunlarla mücadele etme çabalarının ABD’nin yeteneklerine eşit veya daha fazla olduğunu gösterme çabasının bir parçası olarak ortaya çıktığı konusunda artan bir şüphe olduğu ve Hükümetin konu ile ilgili daha fazla açıklama yapması gerektiği de belirtiliyor.

Kaynak : https://www.foxnews.com/politics/china-small-nuclear-tests-secret-state-department.amp?fbclid=IwAR2O


Etiketler: » » » » » »
Share
504 Kez Görüntülendi.