logo

trugen jacn

ÇİN’İN SIZDIRILAN “UYGUR SOYKIRIM GİZLİ BELGELERİ ” AVUSTRALYA’DA GENİŞ YANKI BULDU

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Çin Komünist Partisi’nin 403 sayfa tutan iç belgelerinin sızdırılması olayı Avustralya’da bomba etkisi yapmış bulunuyor. Bu belgede Çin’in Müslüman azınlık gruplarına yapılacak baskı ve zulme Başkan Xi Jinping’in “ Acımasız ve Merhametsizce” uygulanması kararının açığa çıkması ve diğer görülmemiş ayrıntılar büyük yankı uyandırdı ve sert tepkilere sebep oldu.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Çin’in kuzeybatındaki Sincan eyaletindeki acımasız ve gizli baskı ve zulüm kampanyasını “rahatsız edici” olarak nitelendirdi ve Avustralya’nın Pekin’in insan hakları siciliyle ilgili endişelerini ve baskısını artırmaya devam edeceğini söyledi. The New York Times’a sızan 400 sayfalık belge, Xi’nin ÇKP.diktatörlük organlarına verdiği “Uygurları bastırın-Onlara acı verin – Kesin sonuç alıcı ve müdahaleci muamele kullanın ve onlara (Uygurlara) kesinlikle acımayın- Asla merhamet göstermeyin” sözleri yeni bir mücadele ve mücadelesi çağrısı olarak kayıtlara geçmiş ve ÇKP yönetiminin Uygur bölgesinde Müslüman azınlıklara yönelik gerçek amaç ve düşüncesini ortaya koyuyor . ÇKP’nin bu eyaletteki en üst düzey yetkilisi ÇKP.bölgesel Sekreteri Çin yetkililere “Çökertici ve aşağılayıcı bir saldırıya hemen geçmelerini” emretti ve “ Gözaltına alınması gereken herkesin tutuklanarak Toplama Kamplarına kapıtılması” direktifini verdi.

Sızdırılan ÇKP. gizli Dokümanlarında Çin’de öğrenim gören Uygur öğrencilerden bölgedeki evlerine dönmeye cesaret edenlere aile ve akrabalarını bulmaları ve tutuklu aileleri hakkında nasıl enforme edileceklerine dair direktifler de yar almaktadır.+ kullanılacağına dair Yetkililere, öğrencilere yakınlarının herhangi bir suç işlememiş olduklarını kabul ederek, ” Kötü ve zararlı fikirlerden enfekte = zehirlenmiş oldukları” aşırılık yanlısı İslam’ın “virüsüne” maruz kaldıkları için onların “tedavi” gördüklerini söylemeleri öneriliyor. Öğrencilere aile ve yakınlarının davranışlarının onların gözaltında tutulma sürelerini etkileyebileceği konusunda uyarılmaları de isteniyor. New York Times’a göre, Çin Komünist Partisinin üst düzey siyasi elitlerinin içindeki anlaşmazlıları göz ününe seriyor.Ayrıca çok nadir rastlanan bu sızdırılma olayında ÇKP gizli belgelerini içeriden biri tarafından sızdırılmış olduğunun kesin olduğu de ifade ediliyor. Çin Lideri Bay Xi dahil olmak üzere ÇKP Üst düzey liderlerinin ifadesi ile Uygur bölgesinde bir milyon Müslüman’ın kitlesel olarak tutuklandığı ve onların ” işledikleri suçlardan dolayı kaçmasının önlemesi” amacı ile toplama kamplarına hapsedildikleri ÇKP Üst yönetiminin isteğinin bir sonucu olduğu belirtiliyor.

ÇKP’nin sızdırılan ” Gizli Uygur Soykırım Belgesi” hakkında görüşlerini açıklayan Senator Payne, geçtiğimiz Eylül ayında yayınlanan ve yüzlerce gözleri kapalı ve zincirlenmiş Uygur tutsakların nakledilmesini gösteren video görüntülerini izlediğini ve bu insanlık dışı görüntülerin “Çok rahatsız edici” olduğunu söyledi.

Avustralyalı Senotör Payne ayrıca “Daha önce Avustralya’nın, daha önceleri de UYgur bölgesinde yaşayan Uygurların kitlesel gözaltına alınması ile ilgili raporları hakkında Çin yönetimine güçlü ve net şekilde endişelerimi dile getirmiştim. Bugün açıklanan bu rahatsız edici gizli ÇKP raporlar, Avustralya’nın bu konudaki görüşünü pekiştiriyor.Biz buu kez de Çin yönetimine bu konudaki endişelerimizi tekrar iletiyoruz. Uygurların ve diğer grupların keyfi olarak tutuklanmasının durdurulması için Çin’e sürekli olarak çağrılar yaptık ve kaygılarımızı hem ikili hem de ilgili uluslararası toplantılarda dile getirdik. Bunlardan sonra da buu çağrı ve endişelerimizi sürekli ve yüksek seviyede dile getirmeye devam edeceğiz.”şeklinde konuştu.

ÇKP’nın sızdırılan “Gizli Uygur Soykırım Belgeleri ” konusunda dikkat çekici bir tepki de dışişleri sözcüsü Penny Wong,’tan geldi. Sözcü Wong, sızdırılan belgelerin içeriğinde yer alan hususların “çok rahatsız edici” olduğunu belirterek ” Çin’i insan haklarına saygı duymaya ve keyfi tutuklamaya son vermeye çağırıyorum. ” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ayrıca, ÇKP.’nin şimdiki genel sekreteri Xi’nin selefi Hu Jintao’nun Uygur politikalarını daha sert olmamakla eleştirdiğini Uygurların kitlesel olarak gözaltına alınması için “Daha Sert ve İtici olunması ” gerektiğini emrettiğini ,eski Başkan Hu’nun Uygur bölgesinde yaşayanların huzur ve güvenliğini hedef alırken, ekonomik güçlenmenin önemini de vurguladığını belirtti. ÇKP Patronu Xi’nin ÇKP İşgal yetkililerine bir “halk savaşı” çağrısında bulunduğunu ve “etnik ayrılıkçılık ve şiddet içerikli Terörist şiddetin hala artarak sürdüğünü ” iddia ettiğini belirtti. Sözcü Wong Çin yönetimine şu çağrıda da bulundu ; ” Çin yönetimi sızdırılan bu gizli Uygur Soykırım Belgeleri raporuna şeffaf ve hızlı bir şekilde cevap vermesini bekliyoruz.”

Parlamentoda konuşan Avustralya Yeşiller Partisi Lideri Richard Di Natale ÇKP,gizli belgeleri ile ilgili olarak ; ” Çin yönetimi Uygur bölgesinin ıssız çöllerinde eğitim merkezleri adı altında Çin tipi Toplama Kampları kurarak milyorlarca masum insanı hapsediyor. Bu çok aykırı ve dehşet verici bir uygulamadır. Avustralya yönetimi Çin’e karşı en üst düzeyde baskı uygulamalı ve Uygurlar konusunda daha aktif bir diplomatik rol oynaması gerektiğini ” söyledi.

Yayınlanan Gizli ÇKP Belgeleri Çin’in Uygur Soykırım konusundaki Şüpheleri kesin olarak ortadan Kaldırıyor

ÇKP.Üst yönetiminin sızdırılan bu korkunç gizli Uygur Soykırım Belgeleri Çin’in Uygur halkına karşı kültürel soykırım gerçekleştirdiğine dair tüm şüpheleri kesin olarak ortadan kaldırıyor. Uygur bölgesinde Çin tipi toplama kamplarına hapsedilen yaklaşık bir milyon Uygur özgürlükten ve temel insan haklarından mahrum olarak tutulmaktadır. Bu gizli ÇKP Belgeleri Çin Komünist Partisi’nın Uygur halkına ve siyasi muhaliflere yönelik yoğun baskı ve zulüm uygulamalarının temelinde İç güdüsel Bir Korku” endişesi taşıdığını gösteriyor.

Merkezi Adelaide kentinde bulunan bir Uygur Teşkilatı Başkanı olan ve Uygur Topluluk lideri olan Nurmuhammad Majid şöyle konuştu ; ” sızan bu belgeler Çin’in Uygurlara yönelik acımasız,vahşi baskı ve insanlık dışı zulmü ile onların uzun vadede dinlerini, azınlık kültürleri ile diğer tüm etnik kimliklerini yok etmek için sistematik bir soykırım amacı taşıdığını açık ve net olarak ortaya koymaktadır.“Bu sızdırılmış hükümet belgesi, Çin yönetiminin Uygurların seslerini tamamen boğarak susturulmadan önce insanlığa son bir sinyal olabilir. Uygurların bu konuda çok acil yardıma ihtiyacı var. Onların tamamen soykırımla yok edilmeden onları kurtarmak için acil bir eylem planı yapılmalıdır.”şeklinde konuştu. ” dedi.

Çin İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün üst düzey bir araştırmacısı olan Maya Wang, belgelerin Sincan ile ilgili daha önce bildirilen raporlarla tutarlı olduğunu ancak Xi’nin zemin hazırlığı da dahil olmak üzere önemli detaylar ve görüşler eklediğini söyledi.

KAYNAK : THE SDNEY MORNİNG HERALD  Haber : Fergus Hunter

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
484 Kez Görüntülendi.