logo

trugen jacn
04 Eylül 2019

ÇİN KAMPI MAĞDURU GÜLNAZ : ÇİN’İN BİZ TÜRKLERE UYGULADIĞI TAM BİR ETNİK SOYKIRIM

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

ÇKP yönetimi geçtiğimiz ay  Uygur bölgesindeki  yaklaşık üç milyon Uygur ve diğer Müslüman azınlığın gözaltına alındığı ile ilgili olarak   bu tutukluların “Eğitim kamplarında Eğitilerek dönüştürüldüğnünü ” açıkladı.  Daha önce bu tür kampların var olduğunu inkar eden, daha sonra onları meslek merkezi olarak nitelendiren  Çin, 30 Temmuz’da, bölgesel yönetimin  önde gelen ÇKP liderlerinden ikisi, Uygurların ve diğer Müslüman azınlıkların kamplarda tutulduğunu, ancak şimdi ise eğilip dönüştürülenlerin yaklaşık  yüzde 90 ya da daha fazla kişinin  kamplardan serbest bırakılarak aile ve topluma kavuşturulduğunu bildirdi

Çinli yetkililerin  bu açıklamaları bu toplama  kamplariyla ilgili gerçeği örtbas etme girişimlerine karşı, medya ve insan hakları örgütlerinin bu tesislere  bizzat görme ve araştırılması ve  erişimlerine izin verilmesi  konusundaki uluslar arası taleplerin artması ve bu uygulamaların protesto edilerek kınanması sonucu geldi

ÇKP iktidarının kendi  halkını sürekli olarak aldtması olağan bir durumdur. Buna rağmen bütün bu aldatma ve göz boyama yöntemlerine karşı    giderek artan sayıda mağdur, Xinjiang’daki gerçek durumu ve ÇKP’nin  bu konudaki “yaratıcı” yollarını  ifşa etmeleri ve  eğitim kamplarında dönüşüm için harcanan zaman hakkındaki korkunç  tecrübelerini uluslar arası toplum ile paylaşmaktadır. 

ÇKP tutukluların dosyalarını tahrif ediyor

Toplama kaamplarınd geçen  hayat hikayelerini anlatmayı kabul edenlerin arasında yakın zamanda kamplardan birinden serbest bırakılan bir Uygur kadını var. Güvenlik ve diğer  nedenlerden dolayı, onun gerçek adını açıklayamayız; Ona  şimdilik Gülnaz diyeceğiz.

Gülnaz kendisinin yaklaşık 5.000 başka “ Kamp öğrencisi ile  bir kampta  kaldığını ifade ediyor.  Serbest bırakılmasından kısa bir süre sonra, bazı memurlar, kendisine ait  tutukluluk dosyasının imha edildiğini ve  yeni dosya oluşturmak için  fotoğraflarını çekmeleri gerektiğini  belirterek  evine geldi.  Kendisinin hiçbir zaman bir “çalışma kampına” hapsedilmediğini   ancak ÇKP gözetiminde  kendi evinde “göz hapsinde” tutulduğunu gösteren  yeni bir kayıt tutarak evden ayrıldılar.

Yetkililerin tutuklandığına dair gerçeği gizlemeye yönelik bariz teşebbüsü, hayatının bir yılını  esir olarak kilitli bir hücrede  tutulan Gülnaz’i derinden yaralamıştır. Onun anlattıklarına göre , kampta gözaltına alınanları  denetim seviyesine bağlı olarak dört gruba ayrıldığını söylüyor. Bunlar ;

  1. hafif Suçlular
  2. Normal ve sıradan tutuklular
  3.  Tutulması gerekli ve  zorunlu olanlar  
  4. Şiddet yanlısı ve azılı Tutuklular olarak ayrılıyorlar

Bunlar kamptaki eğitimleri sırasında Çin dilini öğrenmek,ezberlemek, ÇKP.yasaları ve düzenlemelerini  öğrenmek ve incelemek için uzun saatler harcıyorlar. Bunlar yanında Çince olarak yurtsever şarkıları öğrenmek ve bu şarkıları Çince   olarak söylemeleri mecburi idi.  Bu eğitimler “Neredeyse  tüm gün  devam ettiriliyordu. Çalışmalar aralıksızdı ve mahkumlar gibi muamele görürüyorduk. Her gün on saatten fazla süre ile sert taburelerde oturmak zorunda kalıyorduk.  Hepimiz şiddetli hazım bozuklukları vee  kabızlık  rahatsızlığı ile boğuşuyorduk.Gülnaz  kamplardan birinde geçirdiği bir yılın acısını  hala hissettiğini ve çektiklerini unutmasının ve gizlemesinin asla mümkün olmadığını göz yaşları içinde ifade etti.

Gülnaz ayrıca tutuklulara,  tuvalete giderken bile görevli  personelin eşlik ettiğini özgürlük veya mahremiyetten yoksun kaldıklarını  belirtiyor. Eğer bir “kamp öğrencisi” hastalandı ise  ve tedavi için hastaneye gitmesine karar verilirse kendisine   üç ağır silahlı subayın nezaretinde Hastaneye götürülüyordu.

Bu kamplarda kalan “Bazı ‘öğrenciler’ kenedilerine uygulanan fiziki ve psikolojik  baskılara ve strese tahammül edemedikleri için  aklını yitirerek delirdiler. Bazıları kendilerini duvarlara çarparak, tırnak makaslarını yutarak veya metal tırnak yiyerek intihar etmeye çalışıyorlardı. ”dedi.

İç karartıcıyı ve kaos dolu bu hayattan kurtulan Gülnaz  boğucu ve sıkıcı kamp hayatından bir türlü kendisini kurtarabilmiş değil. Ayrıca,kendi denetimli olarak  serbest bırakılımış.Yani tam özgürlüğüne kavuşmuş değil. Dışarıdaki hayatı ve  hareketleri çok kısıtlanmış durumda.  Alış veriş yapmak  için çarşıya çıkmak istediğinde  kenedisine izin verilen  ve öngörülen zaman dilimi içerisinde evine geri dönmesi  zorunlu ve gerekli. Bunun için de önceden ÇKP yerel yönetiminden ve  topluluk yetkililerinden izin  alması gerekiyor. Kendisinin evden ayrılacağı zaman çipli kimlik kartı ile  polis Merkezin’de  otomatik olarak kayıt altına alınıyor.Bütün hal ve hareketleri   güvenlik görevlilerirce dijital olarak  izlenir ve  ayrıntılarını kaydedilir. Daha sonra merkeze çcağırılarak neler yaptığı hakkında sorguların ve ifadesi alınır. Galnaz,ben çarşıya çıktığımda etrafımdaki insanlar bana bir suçlu gibi  şüphe ile bakıyorlar. Bu nedenle  mecbur kalmadıkça  alışverişe de çıkmak istemiyorum! ”Dedi. 

Özgürlük yanılsaması

Gülnaz’nın  durumu  ve yaşadıkları hiçbir şekilde ÇKP’nin  bölgede yaşayan Uygurlara yönelik baskı ve  zulmünün kapsamında ve ona  yönelik girişimlerinin yalıtılmış bir örneği değildir. Bir hükümet kaynağı Bitter Winter’a ,  Çin yönetiminin uluslararası baskıyla baş edebilmek için  tutukladıkları  çok sayıda masum insanın alıkonulmasına devam edildiği gerçeğini gizlemek için “güzelleştirici çalışma sınıfları”  tesis edildiğini iddia ediyor. Aynı hükümet Kaynağı  bu    uygulama ile ilgili bir olayı de şöyle anlattı ; “   4 bin 500 kamp tutuklusu  iki gruba ayrıldı.Bunlardan  “daha ​​az ciddi vakalı olmayanlar” kamplardan çıkarılarak  devlet tarafından denetlenen sübvansiyonlu  bin sosyal konut tesislerine taşındı. Azılı ve şiddet yanlısı  “sertleştirilmiş miş suçlular” ise aynı kamplarda yargı önüne çıkarılmalarını bekliyor.Bunlar yargılama  sonunda  uzun süreli hapis cezalarına (hapishanede uzun süreli vakit geçirme) cezasına çarptırılacaklar. Üzücü  olan gerçek ve sonuç  şu ki, Çin yönetimi  sadece tutukluları eğitim kampları yoluyla dönüşümek ve eğitmekten başka  onları bilinimeyen başka yerlere naklediyorlar ve hiç birinin özgürlüğünü geri vermediler. 

Haber kaynağımız  “ As Acı Kış “’ın bildirdiğine  bölgedeki Müslüman Türkler kitlesel olarak tutuklanmakta ve bu tutuklular kendi yerleşim bölgelerinden alınarak merkezi Çin’deki   uzaktakı Henan eyaleti ile komşu Gansu bölgesinideki Hapishanelere taşınmakatadırlar

Çin yönetimi  Uygurlara ve diğer Müslüman azınlıklara karşı kendilerinin  iyi davranıldığını  kanıtlamak ve göstermek  ve bu konuda  Çin halkını ve uluslararası toplumu aldatmak için başka yollar da buluyorlar. Temmuz ayında, Sincan’dan 500 genç, hükümet tarafından düzenlenen bir gezi  çerçevesinde Çin’in  Henan eyaletine getirildiler.  Bilgilendirilmiş bir kaynağa göre, bu  Azınlık Müslüman “Turistler”, aralarındaki  Çin’in  Shangqiu, Luoyang ve Anyang ve diğer  beş şehirden birine seyahat etmek için 100 kişilik beş gruba ayrıldı .

30 Temmuz günü, yerel hükümet yetkilileri,  bu Turistlerin düzenli bir şekilde Özel Antiterör Polis Birliği’nin  eşliğinde gruplardan biri ve  ÇKP.’nin gazeteciler olduğu halde  Shangqiu’ya geldi. Bir rehber, tümü kırmızı tişört giyen  bu gençleri şehrin başlıca turistik yerlerini  gezdirdiler.Haber  Kaynağı, bu çocukların  Çince bilmedikleri için rehberin ne dediğini anlamalarının zor ve imkansız  olduğunu söyledi. Kaynak,  ayrıca bu gezinin esas amacının ÇKP. Medyasının  fotoğraf ve video çekerek bunları servis ederek propaganda yapamak olduğunu bildirdi.Ayrıca  “ÇKP bu genç insanları propaganda amaçlı kullanmak istiyor, çünkü Sincan sakinlerinin kötü muamele görmesi uluslararası topluluğun tepkisine ve ÇKP yönetimini  kınanmasına neden oldu. Bu vee benzeri gezi ve diğer önceden kurgulanmış gösteriler bölge’de  insan haklarının korunduğu fikrini teşvik etmek için  bir tanıtım hareketidir. ”diyor.

Uygur bölgesinden  Çin’e turist olarak götürülen ve gezdirilen bu 500 Müslaman azınlık  gençliğinin seyahatinden alınan görüntüler henüz halka açıklanmadı. Kaynak, bu resim ve   videoların ,  istenilen şekilde değiştirildikten ve montaj edildikten sonra   başka yerlerde propaganda amaçlı kullanılacağını de belirtti.

Kaynak : https://bitterwinter.org/xinjiang-camp-survivor-exposes-ccps-fake-news/?fbclid (Yazan Chang Xin )

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
742 Kez Görüntülendi.