logo

trugen jacn
23 Ağustos 2019

KATAR,ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN POLİTİKASINI DESTEKLEYEN MEKTUPTAN İMZASINI GERİ ÇEKTİ

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü ve bulut

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Basra körfezi Ülkelerinden Katar,geçtiğimiz Temmuz ayında BM.Güvenlik Konseyi üyesi 37 Ülkenin Çin yönetiminin Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm ve soykırım uygulamaları ile bu ülke’de kurduğu yüzlerce Çin Toplama Kamplarında hukuksuz olarak hapiste tuttuğu milyonlarca Müslüman’ın durumu hakkında Çin’in bu uygulamalarını destekleyen ortak mektuptan imzasını geri çektiğini açıkladı.

Bloomberg: Katar, Çin’in Uygur siyasetindeki konumunu nasıl değiştirdi

Blomberg haber ajansının bildirdiğine göre Katar, Çin’in Müslüman Türklere baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarının sona erdirilmesi,Toplama kamplarının kapatılması ve bu kamplarda tutulan iki milyondan fazla Uygur Müslümanının serbest bırakılması yolunda BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyi Üyesi 22 ülkenin imzaladığı ortak mektubun ardından Çin yönetiminin girişimi ve talebi ile Çin’in Müslüman Uygur azınlığı için insan hakları ihllaleri sicilini destekleyen ortak mektuptan imzasını çektiğini bildirdi.

Adı geçen Ajans, web sitesinde yayınlanan bir raporda, Katar’ın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Başkanı Kole Sik’in Katar ile Konsey Başkanı arasındaki yazışmaların bir kopyasını gördüğüne dikkat çekerek, Müslüman ülkelerin çoğunluğu tarafından imzalanan 12 Temmuz tarihli ortak mektuptaki imzadan çekilme kararını verdiğini söyledi.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi

Ajans, ayırca, geri çekilme hakkındaki İnsan Hakları Konseyi’ne ilettiği konu ile ilgili mektubunda Doha yönetiminin 37 ülkenin Çin’i destekleyen ortak mektuptan çekildiğini ve bu konuda tarafsız kalmak istediğini belirtti.

Ajans, Katar hükümetinin İletişim Ofisi ile BM misyonunun, her iki taraftan da bu konuda yorum almak istediğini belirten birçok çağrı ve posta mesajına cevap vermediğini de bildirdi.

Temmuz ayında, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Konseyi Üyesi Katar ve Rusya da dahil olmak üzere 37 ülke, Çin’in kuzey batısındaki Doğu Türkistan (Sincan) eyaletindeki baskıcı politikasını desteklediğini belirten ortak bir mektup yayınlayarak 10 Temmuz tarihinde batı ülkelerinin de yer aldığı 22 ülkenin bölgedeki Pekin politikasını eleştiren mektuba tezat oluşturmuştu.

Çin yönetimi 2017 yılından sonra bölgede Eğitim Merkezleri adı ile kuruduğu yüzlerce Çin tipi Toplama Kamplarında milyonlarca olduğu tahmin edilen Müslümanı gözaltına almış ve bu ülkedeki baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarını zirveye taşımıştı. ak ve Sincan’daki Uygurlara zulmetmekle suçlandı veBM.İnsan Hakları Ofisi nezdindeki çoğu batı ülkeleri olmak üzere 22 büyükelçi, Çin’in bölgedeki politikalarını eleştiren bir ortam mektup imzalayarak Çin yönetimine sunmuştu.

Görüntünün olası içeriği: 12 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve yazı

Çin yanlısı Ortak Mektupta Çin’in bölgedeki politikalarının insan hakları konusunda dikkate değer başarı Olarak Övülmüştü

Çin’i destekleyen ve 37 ülke tarafından imzalanan ortak Mektupta, “Çin’İn Terörizm ve aşırılıkçılık konusundaki ciddi zorluklar karşısında, bölgede mesleki eğitim ve öğretim merkezlerinin kurulması da dahil olmak üzere, terörizmle mücadelede ve aşırılıkçılığın ortadan kaldırılması için haklı olarak bir dizi önlemler aldığı “ifadeleri yer almıştı.

Mektupta ayrıca , ” Çin’in aldığı bu bir dizi önlemler ile istikrar ve güvenliğin bölgeye yeniden geri döndüğü ve eyaletteki tüm etnik gruplardan insanların temel insan haklarının korunmuş olduğu cümlelerini de içeriyor.

Çin’in destekleyen ortak mektup, Katar ile birlikte Rusya, birçok Afrika ülkesi, Kuzey Kore, Venezuela, Küba, Belarus, Myanmar, Filipinler, Suriye, Pakistan, Umman, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn büyükelçilerince de imzalanmıştı.

Pekin, bölgedeki insan hakları ihlallerini Sürekli reddediyor

Çin’in Cenevre’deki BM. İnsan Hakları Konseyi nezdindeki büyükelçisi Su Qin, geçtiğimiz ay üç hafta süren Konseyin yıllık oturumlarının sonunda kendisini destekleyen ortak mektuba imza atan 37 ülke için ” Ortak destek mektubunu imzalayan ülkelere verdiği desteği çok takdir ettiğini” söylemişti.


Kaynak : http://www.khabarmasr.com/news/get_news/3011167/

Etiketler: » » » » » »
Share
419 Kez Görüntülendi.