logo

trugen jacn

İŞGALCİ ÇİN YURT DIŞINDA YAŞAYAN UYGURLARIN AİLELERİNİ REHİN ALMAYI SÜRDÜRÜYOR

Çin işgal yönetimi Doğu  Türkistan’da yaşayan aileleri yurt dışında yaşayan evlat, aile bireyleri ile yakınlarının yurt dışında yaşamalarını bahane ederek tutukluyor. Bunların bir kısmı ise Yurt dışında yürütülen Doğu Türkistan milli hareketlerinin içinde yer alan katılan, aktif görev alan    veya Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşlarında çalışanlardan  oluşuyor.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM) 

Çin yönetimi ayrıca,yurt dışında yaşayan ve Doğu Türkistan Milli Hareketine  ve Sivil Toplum Kuruluşlarının yasalara  uygun ve barışçıl şekildeki faaliyetlerine  katılanların Aile ve yakınlarını rehin alarak bu Toplama kamplarına kapatıyor.  Çin  İşgal yönetimi Doğu Türkistan   bölgesindeki Uygurlara, Kazaklara ve  diğer  Müslüman Türklere  grupları toplu şekilde tutuklayarak   ülke genelinde açtığı  yasa dışı   Toplu gözetim kamplarında  siyasi telkin ve zorunlu kültürel asimilasyon politikalarını geçen yıl boyunca daha da yoğunlaştırdı.

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Çin’in dışında yaşayan ve Doğu Türkistan (Uygur Özerk bölges)indeki yakınları hala kayıp olan 100’ün üzerinde kişinin yanı sıra,  bu gözaltı kamplarında işkenceye uğrayan kişilerle görüşmeler gerçekleştirdi. Bu kişilerin bazılarının İsimleri  şöyle ;

  • Bota Hüseyin

babası Hüseyin Sagambay bacağını tedavi ettirmek için Uygur Özerk bölgesine geri döndüğünde yerel polis pasaportuna el koydu. Ailesi, üç ay sonra Hüseyin Sagambay’ın Emin ilçesinde bulunan bir “siyasi eğitim” kampına gönderildiğini öğrendi.O babası ile ilgili şunları söylüyor ; “Babam gözaltına alınmadan önce mutlu bir aileydik. Birlikte gülüp eğlenirdik. Artık gülemiyoruz ve geceleri uyuyamıyoruz. Her gün korku içinde yaşıyoruz.”Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, şapka ve açık hava

  • Gülçehre Hoca,

17 yıldır Özgür Asya Radyosu’nun Uygur servisinde çalışan bir gazeteci. Özgür Asya Radyosu yoğun olarak Çin’deki insan hakları ihlalleriyle ilgili yayınlar yapıyor.

Şubat 2018’de aile dostları Gülçehre’ye ailesinden 20 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Gülçehre’nin yaşı ilerlemiş annesi Çimengül Zikri ancak hastalandıktan sonra serbest bırakıldı ve şu an Gülçehre’nin babası ile birlikte ev hapsinde tutuluyor. Gülçehre’nin kardeşi Kayser Kayyum da dahil olmak üzere diğer aile üyelerinin birçoğu hala kayıp.Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, köprü ve açık hava

  • Gülzire  Taşmuhammet

20 yıldan uzun bir süre Almanya’da yaşıyor.  Malezya’da doktora öğrencisi olan kız kardeşi Guligeina Tashimaimaiti, Sincan bölgesine geri döndükten sonra Aralık 2017’de kayboldu.

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, ayakta duran insanlar, ağaç ve açık hava

  • Halmurat Harri Uygur

Finlandiya vatandaşı olup,  , 57 yaşındaki babası Seyitniyaz Gafur ve aynı yaştaki annesi Göherhan Tömür ile Mart 2017’de iletişimini kaybetti. Annesi son konuşmalarında, Turfan ilindeki yerel yetkililerin pasaportlarına el koyduğunu ve onları ailelerinin kaç kişi olduğu, isimlerinin ne olduğu ve nerede bulunduklarına dair sorguladığını söyledi. “Başlangıçta bunun babamın bana söylediği gibi ‘sadece birkaç günlük’ bir eğitim olduğunu düşündüm. Zaman geçtikçe daha çok kaygılanmaya başladım. Birkaç kez kaygı nöbeti geçirdim. En kötü senaryonun gerçekleşmesinden çok korkuyorum.”

Tarım

Türkiye’de yaşıyor ve güvenlik gerekçesiyle yalnızca ilk ismini verebilen Tarim, yakınlarından kız kardeşi Zukeri Kurban’ın 7 Nisan 2017’de Şayar’da bulunan bir “siyasi eğitim” kampına gönderildiğini öğrendi. Bildiği kadarıyla kız kardeşi yalnızca Uygur olduğu için gözaltına alındı. “Kız kardeşim ve diğer yakınlarım kamplara götürüldüğünde ağladım. İç organlarımdan biri vücudumdan alınmış gibi hissettim. Uyuyamıyorum. Acı çekiyorum
Türk  Milletine Çağrı !
Komünist  Çin Hükümeti’nin,Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türk Kardeşlerimize yönelik baskı,zulüm,asimilasyon,dini ve etnik soykırım uygulamalarına son vermesi ve Eğitim Merkezileri adı altında açtıkları Nazi Kamplarında tutulan ve 1-3 milyon arasında olduğu tahmin edilen UYgur,Kazak ve diğer Müslüman Türklerin bu haksuz ve  hukuksuz esaretlerine son verilmesi için ki insanlık dışı toplama kamplarının kapatılarak soydaş ve dindaşlarımızın özgürlüğe,çocuklarımızın babalarına kavuşması için açılan  imza kampanyaya destek vermeye çağırıyoruz.

Ayrıca e-posta yolu ile bu konudaki talep ve tepkilerinizi   Çin’in Temsilciliklerine ileterek  destek olabilirsiniz.

Bir mail gönder , bir kaç dakikanı ayır  ve Doğu Türkistan’da yaşayan Kardeşlerin için Çin Zulmüne  Sen De Hayır  de.
  E-posta adresi :   chinaemb_tr@mfa.gov.cn

Kaynak :  rfa.org/Uyghur ve Sosyal medya

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1739 Kez Görüntülendi.