logo

trugen jacn
27 Ağustos 2018

ÇİN’DEN KÜSTAHÇA SUÇLAMA :TÜRKİYE “DOĞU TÜRKİSTAN” AYRILIKÇILARINI DESTEKLİYOR

 Çin’de iktidarı elinde bulunduran Çin Komünist Partisi’nin  resmi yayın organı olan Global Times  gazetesinde   Türk-Çin ilişkilerini  analiz eden  bir makale yayınlanmıştır. ÇKP Merkez Komitesi Propaganda Birimine direkt bağlı olan ve   Çin yönetiminin  resmi görüşlerini yansıtan bu yazı’nın ”  Global Times’ın bir editoryal bir makalesidir.” notunu özellikle eklemesi dikkati  çekiyor. 

Yazı’da Türkiye-Çin yakınlaşması hakkında Türkiye’nin artık “Uygur sorununa” karışmayacağını, Türkiye ve Çin arasında  sorunlar bulunmadığını, ve Türkçülük Turancılık fikirlerinin  bugünkü Türkiye’de hayat bulamayacağı   yolunda Türkiye’nin iç politikasına müdahale  ve Hükümranlık haklarına  saldırı niteliği taşıyan  ifadeler de yar alıyor.

ÇKP Yönetimi Türkiye’ye karşı haddini  aşan  ve küstahça ifadeler de kullanıyor.  Türkiye’nin  Kore savaşına BM.Koalisyon Ordusuna   bir Tugay göndermesini  ise “ABD’ye  yardım göndererek Çin’e Karşı Savaştı” suçlamasında bulunmaktan de  geri durmuyor. ÇKP yönetiminin resmi görüşünü yansıtan bu yazı’da Çin’in güya  fikir özgürlüğü ve hür medyanın var olduğu demokratik bir ülke olduğu süsü verilmekte ve  “Bazı Çevreler” sinsi ve yalan ifadesi üzerinden Türkiye’ye aba altından sopa göstermekten ve  küstahçe tehdit etmekten  çekinmiyor. ÇKP’nin bu makale/ Analizinde ayrıca,Çin Irkçılığının   hadsiz  büyüklenme ve  sonsuz kibrinin  örnekleri de dikkati çekiyor.  Çin’in Türkiye’ye bakış açısını en üst düzeyde yansıtan bu yazı, siz değerli Uyghurnet.org okurları için Türkiye  Türkçesine aktarılmış ve  aşağıda bilgilerinize  sunulmuştur.  (UYHAM)  

Çin-Türkiye ilişkilerine Nesnel olarak Bakış

Çin Dışişleri Bakanı  Wang Yi,  Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile  26 Ağustos 2018 Cumartesi günü yaptığı bir telefon görüşmesinde, Çin’in Türk hükümetinin güvenlik ve ekonomik istikrarı koruma çabalarını desteklediğini belirterek, Pekin’in gelişmekte olan ülkeleri ve gelişmekte olan ülkelerin yasal haklarını korumaya hazır olduğunu belirtti. . Çavuşoğlu da Türkiye’nin Çin ile stratejik diyalogu güçlendirmeye ve karşılıklı çıkarlar temelinde Pekin ile işbirliğini derinleştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Ankara’nın  Washington  ile arasındaki şiddetli anlaşmazlık konusunda şu anda  herhangi bir gevşeme belirtisi göstermiyor. Giderek artan sayıda bir çok siyasi analist,  iki ülke aralarındaki uçurumun  kapatılmısının (köprülenmesinin) zor olduğuna inanıyor. Buna göre Çok yönlü bir diplomasi  ve karşılıklı ilişkiler  Türkiye’nin odak noktasına dönüşecektir.

Orta Doğu  bölgesinde etkili bir güç  olan  Türkiye’nin  dış ilişkileri ile güncel  diplomasisini yeniden düzenleyerek ayar vermesi  stratejik olarak  dünyayı etkileyecektir. Wang ve Çavuşoğlu arasındaki telefon görüşmesinden yola çıkan Pekin, Ankara’nın stratejik iletişimi güçlendirme isteğine olumlu yanıt verdi. Çin ve Türkiye, özellikle  Çin’in küresel projesi olan “Bir Kuşak-Bir Yol(Kemer ve Yol inisiyatifi ) ile ilgili olarak,  aralarındaki işbirliğini derinleştirmek için yeni fırsatlara sahiptirlar .

Ancak, Çin kamuoyunun Orta doğu’daki  olay ve değişimlere  yeterince ve tam olarak cevap vermediği fark edilmeketedir. Ancak, bazı çevrelen ( bazı insanlar ) buna rağmen,  daha önceki  Çin-Türk ilişkileri konusundaki anlayışlarını sürdürüyorlar. Ankara’ya karşı olan ihtiyatlı yaklaşımın  yeni değişimlerle  ve bağlarla yeniden ele alınması  mevcut olumsuzlukların bertaraf edilerek (bağların uyumunu )  geçersiz kılmaları gerektiğini savunuyor. Ayrıca, bu çevreler  Türkiye’nin  Çin’in uzattığı dostluk eline kayıtsızca yanıt vermesi gerektiğini belirtiyorlar.Tüm Orta Doğu ülkeleri arasında Türkiye’nin son 50 yılda Çin’i en çok sıkıntıya sokan ve  neden ülke  olduğuna inanıyorlar. Ankara,  1950_1953 yılları arasında cereyan eden Kore Savaşına Türk Tugayı’nı Kore’ye  ABD’nin yanında ve onun müttefiği olarak Çin’e  karşı savaşmak için gönderdi. 2000’lı yılılarda uçak gemisi Varyag’ı   Boğazlardan  geçirmesi talebine çok zor  izin verdi .  Çin’den alacağı  HQ-9 füzesini satın alma konusunda çok tutarsızlık gösterdi. Çin’e karşı  hilekar davrandı  ve ikili oynadığına inanıyorlar..

Türkiye’nin En Kabul Edilemez Tutumu Doğu Türkistan Ayrılıkçılarını  Desteklemesi

Bütün bunların içinde Türkiye’nin en kabul edilemez  tutumu ise  Doğu Türkistan(Xinjiang) ayrılıkçı güçlerini desteklemesi oldu. ( Sincan sorununa yakıt eklediğidir.)  Türkiye’deki bazı unsurlar ayrılıkçı duyguları teşvik etti, Sincan’daki bazı radikallerin Ortadoğu’ya yasa dışı olarak girmesine yardımcı oldu .Çin’in  Sincan’da yürüttüğü  etnik politikası  konusunda sorumsuzca açıklamalar yaptı.

Çin-Türkiye ilişkileri karmaşıktır, ancak  bu karmaşık ilişkiler yumağı iki ülkenin stratejik iletişimi ve işbirliğini genişletmesini engellememelidir. İki ülke arasında çözülemeyen  her hangi   bir çelişkili sorun  yoktur. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2015 yılında Çin’i ziyaret ettikten sonra, Türkiye –  Çin  ilişkilerini   aktif olarak destekledi. İki ülke arasındaki işbirliğine ait anlaşmazlıkların  artık  gerilerde (ardında)  kaldığı görüldü.  Bu ziyaretten sonra  Çin-Türkiye ilişkileri daha  iyi bir  ivme kazandı ve daha iyi  yönde  değişim gösterdi.

Çin, Türkiye’yi de pek de çok dikkate almamalı. Çin yönetimi Çin’in gücü ve misyonuyla uyumlu ve  pragmatik vizyona göre işbirliği yapacak dost ülkelere  ihtiyaç duymaktadır.  Türkiye’nin Çin’in ulusal çıkarları üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri  bulunmaktadır.  Türk-Çin ilişkilerinde  avantajlar aranmalı ve dezavantajlardan kaçınmalıyız.

Türkiye, Çin’in stratejik ortaklarından biri olabilirken,  Doğu Türkistan(Sincan) sorunu yüzünden  olumsuz bir rol oynayabilir. Türkiye’yi Çin’in stratejik ortağı olarak şekillendirmek, Ankara’nın Doğu Türkistan (Sincan’a ) sorununa  müdahale etmesini engelleyebilir. Çin, Türkiye’ye karşı daha  karşılıklı olarak daha  aktif bir politika  izlemelidir.

Aslında, Çin  ile  Türkiye arasında önemli ve  büyük anlaşmazlıkları yoktur. . Pan-Türkizm  düşüncesi günümüzde  ( bugün) Türkiye’de hayat hakkı bulamaz (hayatta kalamaz.) Türkiye, bazıları Çin tarafından da paylaşılan gerçekçi zorluklarla karşı karşıyadır. Pekin, Türkiye ile  yakın ilişkileri  yararlı bir  seçim olduğu için Ankara ile  her konuda dost ve ortak olmaya çalışmalı.

İki ülke arasında  karşılıklı dostça  ilişkiler  geliştirmek stratejide ve ekonomide karşılıklı yararlar sağlayacaktır. Ancak, gelişen  bu ilişkiler Ortadoğu’nun en büyük ekonomisi olan Türkiye’ye önemli ölçüde yardım sağlamak anlamına gelmez. Avrupa ülkeleri, Türkiye’nin en büyük ticaret ortakları olarak, bu ülkenin    Çin ile ekonomik işbirliğini güçlendirmesi için  çok fazla alan bırakmaktadır.

Çin toplumu bu durumu  en iyi şekilde algılayabilirse ( iyi anlarsa,) Çin kamuoyu ülkenin Türkiye ile  ilişkilerinin geliştirilmesi ve iletişimin güçlendirilmesi  için daha  yararlı  olacaktır ve iki ülkenin kalkınmasını ve işbirliğini destekleyecektir.

 NOT :  Bu  yazı  Global Times’ın bir editoryal bir makalesidir. opinion@globaltimes.com.cn  Resim ve editör : Liu Rui / GT

Kaynak :  www.globaltimes.cn/content/1116209.shtml

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
2674 Kez Görüntülendi.