logo

trugen jacn

ÇİN’İN HOTEN’DE 10 NAZİ KAMPINDA EN AZ 300 BİN UYGURU ESİR TUTTUĞU BİLDİRİLDİ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin işgal yönetiminin 2017 yılından itibaren Doğu Türkistan genelinde bir biri ardı sıra açtığı ve ve 1-3 milyon Müslüman Uygur ve Kazak Türkü’nün haksız ve hukuksuz olarak   açılan bu  Çin Nazi kamplarında hukuksuz olarak tutuldukları açıklandı.
Haber Merkezimize ulaşan bir görgü şahidinin verdiği bilgiye göre Hoten vilayeti genelinde  10 adet Yeniden Eğitim Merkezi  tanımlanan Toplu Cezalandırma kamplarının bilgisine ulaşabildiklerini ve bu kamplarda en az 300 bin kişinin tutulduğu  bilgisini paylaştı.

Görgü Şahidinin verdiği bilgilere göre Hoten merkez,bağlı ilçe ve yerleşim yerlerinde  bulunan Çin Nazi Kamplarının adları  ile bu kamplarda hapis tutulanların sayısı şöyle ;

  1. Hoten’in Karakaş İlçesi 2 No.lu Orta Okul  KampıTutuklu Sayısı 5.000 kişi
  2. Hoten-Karakaş İlçesi  Halk İşleri Müdürlüğü yanındaki Özel Eğitim Merkezi Kampı  Tutuklu sayısı 9.000 kişi (Hepsi Kadın tutuklu)
  3. Hoten-Karakaş İlçesi Merkez Öğretmen Okulu(Sifen) kampı Tutuklu Sayısı 10.000 kişi
  4. Hoten Karakaş İlçe Tren İstasyonu yanındaki Kamp Tutuklu sayısı 100 bin kişi
  5. Hoten Karakaş Urçi Kenti kampı Tutuklu sayısı 15.000 kişi (Tamamen kadınlardan oluşuyor.)
  6.  Hoten Karakaş Bostanköl Sanayi Bölgesi’deki Tarım Ünivesitesi kampı  Tutuklu sayısı 60  Bin kişi
  7. Hoten Yörünkaş Kenti Meslek Yüksek Okulu Kampı tutuklu sayısı 60 bin kişi
  8.  Hoten-Gazun İlçesi Öğretmen Okulu (Sifen) Kampı Tutuklu sayısı 15 bin kişi
  9. Hoten Kaypaçüy kenti Kampı tutuklu sayısı bilgisine ulaşılamamıştır.
  10.  Hoten Laskuy kent Pazarı Kampı : Tutuklu sayısı bilgisine ulaşılmamış olup,bu kamp Hoten genelindeki Çin Nazi Kampları içinde en büyük  ve  tutuklu sayısı bakımından da en kalabalık kamp olarak biliniyor. Bu kamp,  Müslüman Uygur tutuklulara uygulanan baskı,zulüm ve  envaiçeşit Çin işkencelerinin tamamının uygulandığı  en Kötü  ve  korkunç bir ölüm kampı olarak biliniyor. Bölge sakinleri bu kampa hapsedilenlerin bir daha sağ çıkmayacaklarını beliriyorlar.

Çin’in Doğu Tür kistan’daki Ölüm Kampları Artık Birleşmiş Milletlerin De Gündeminde

Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan’da yaşayan ve bu toprakların tarihi sakinleri ve sahipleri olan Müslüman Uygurlar,Kazaklar,Kırgizlar ve diğer Türkleri Hitler Almanyasının Nazi ölüm kamplarından ilham ve örnek alarak kurdukları   bu kamplara kapattıkları  1-3 milyon arasındaki masum ve suçsuz insanları toptan katlederek yok etmek isitiyor ve şimdiye kadar da bu kampların varlığını inkar idiyordu.Ancak,BM.Irk Ayırımcılığını Önlme ve Mücadele Etme Komitesinin 08-13 AĞustos 2018 tarihleni arasında Cenevre kentin’de  Doğu Türkistan’daki Bu Çin ölüm kamplarınını ele alındığı bir özel toplantı düzenleyerek konuyu uluslar arası düzeyde tartışmaya açarak gündeme taşıdı. Çinli delegeler her ne kadar bu kampların var olmadığını ve kkimiserir bu kamplara hapasedilmediğini inkar etse de hiç kimse b Çin’in bu yalanlarına ınınmıyor.Toplantı sonunda bir açıklama yapah BM.Irkı Ayırımcılığı ile Mücadele Komitesinin Başkan Yardımcısı Mc….. Çin Temsilcileri ne kadan irkara kaltışırsa kalkışsın,elemizde bu kampların varlığı ile ile ilgili çok sayıda  inandırıcı bilgi ve belge bulunmaktadır.Biz BM.olarak bu  inisani sorunun takipçisi olmayı sürdüreceğiz .” demiştir.
13.08.2018 tarihinde dünyanın önde gelen gazetelerinden The Washington Post gazetesinde ” Çin’in Uygurlara Karşı Acımasız Uygulamaların Göremezden Gelemeyiz.,” başlığı ile yayınladığı bir haber yorumunda  Doğu Türkistan genelinde  bulunan en az bin adet kampta  yaklaşık  1-3  milyon  arasında Uygur ve Kazak tutuklunun hapsedilimeş olduğunu yazmıştır.

Etiketler: » » » » » » »
Share
3636 Kez Görüntülendi.