logo

trugen jacn

ÇİN,TÜRKİYE’DE ÖĞRENİM GÖREN UYGUR TÜRKÜ ÖĞRENCİLERİN AİLELERİNİ TUTUKLUYOR

خىتاي ھۆكۈمىتى خوتەندە ئۆتكۈزگەن «تېررورلۇق» قا قارشى قەسەمياد يىغىنلىرىنىڭ بىرىدىن كۆرۈنۈش.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgal yönetiminin geçtiğimiz yıllarda pasaport almayı kolaylaştıran uygulamalarından yararlanarak Türkiye başta yabancı ülkelere öğrenim amacı ile giden ve Çin’in geri dönme talimatına uymayan Uygur öğrencilerin ana babalarını   tutuklayarak hapsettikleri, yakınlarını ise,  “Gizli  Terbiyeleş= Eğitim Merkez”’lerinde baskı ve  psikolojik işkencelere tabi tuttukları açıklandı.
Özgür Asya radyosunda yer alan bilgilere göre,Gulca şehrindeki bir “Terbiyeleş Merkezi”’nde bin 500 kişilik “Kursiyer”’in çoğunluğunun çocukları veya yakınları Türkiye başta yabancı ülkelerde öğrenim gören öğrencilerin aile ve yakınlarının oluşturduğu bildirildi.

çİN'İN uYGURLARA zULÜM  RESİMLERİ ile ilgili görsel sonucu

Kursiyer” Abdulcelil : “Eğitim Merkezi’nde Tutulmamın Tek Sebebi Yeğenimin Türkiye’de Öğrenim Görmesi
Özgür Asya radyosu, Gulca’daki bir “Eğitim Merkezi’nde tutulan Abdulcelil Abdulkerim adlı bir “Kursiyer”’in kendilerine telefon ile verdiği bilgileri şöyle açıkladı “ Bu merkezdeki bir Uygur asıllı Yardımcı Polisi ikna ettik ve Türkiye’de   öğrenim görmekte olan bir Uygur’un Amcası olan Abdulcelil Abdurreşit ile konşmayı başardık. Abdulcelil kendisinin Türkiye’de öğrenim gören Kardeşininin oğlu ( Yeğeni)Mirşat Abdurreşit’e para gönderdiği için tutuklanarak bu merkeze kapatıldığını ve bu suçu nedeniyle ile “eğitime” tabi tutulduğunu söyledi. Abdulcelil ayrıca,kendileri ile birlikte bu eğitim Merkezinde çocukları ve yakınları Türkiye ve Mısır’da öğrenim  görmekte olanların  da tutulduklarını bildirdi.
Abdulcelil Abdurreşit,ayrıca Kardeşi Abdurreşit’in oğluna maddi olarak yardımcı olmak üzere para yolladığı  için  bu “Terbiyeleş Merkezi”’ne kapatılarak  ” eğitildiğini ” de bildirdi.
Kazakistan sınırındaki İli vilayetinin merkezi Gulca şehrinde açılan toplam 5 adet “Gizli Terbiyeleş Merkezi”’nde yaklaşık bin 500 kişininbu merkezlerde  “Eğitildiklerini ” burada tutulan her 15  “Kursiyer”‘ in  bir Çin işgal polisinin  komutasında ve onun  tarafından “Terbiye edildiği “,  bunların içinde  kendisi  gibi yüzlerce kişinin yurt dışındaki yakınları sebebi ile suçlanarak  bu “Eğitim Merkez” lerine kapatıldıklarını  bildirdiğini açıkladı.
İşgalcı Çin’in Gulca’daki bu gizli “Tersiyeleş Merkezi’nde Kursiyer “olarak kapatılan Abdulcelil Abdurreşit’in Gulca şeherine bağlı Kaş Kasabasından olduğu kardeşinin oğlu Mirzat Abdulkerim’ı 2 yıl önce yüksek öğrenim için Türkiye’ye yolladığı.Kardeşi Abdurreşit Abdulkerim’in oğlunu Türkiye öğrenim için yolladığı  ve işgal yönetiminin oğlunu geri getirme talebini yerine getirmediği için tutuklanarak hapsedildiği,kendisinin ise Yeğenine para yardımında bulunduğu için bu “Gizli Eğitim Merkezi”’nde zorunlu kursa tabi tutularak Terbiye edildiğini de bildirdi.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1169 Kez Görüntülendi.