logo

trugen jacn

ULUĞ TÜRKİSTAN’IN HÜRRİYET ŞAİRİ ABDÜLHAMİD SÜLEYMAN ÇOLPAN VE ” MOSKOF ZULMÜ “

Abdulhamit SÜleyman Çolpan resimleri ile ilgili görsel sonucu

Kazim GÜLTEPE (Şair ve Yazar – Almanya)

Uluğ Türkistan’in hürriyet şairi Abdulhamit Süleyman Çolpan, 1897 yılında Türkistan’ın Fergana vilayetine bağlı Andican kentinde doğdu.Çolpan (Tan = Çoban yıldızı) onun takma adıdır.Hem Medrese hem Rus okullarında,öğrenim görmüş,Arapça,Farsça,Rusça ve İngilizce  dillerini öğrenmiştir.Türk ve İslam klasiklerini okumuş,Türkiye ve Azerbaycan Edebiyatını da yakından takip etmiş ve tanımıştır. En verimli çağları ise, 1917-1920 yılları arası olup,bu yıllarada en güzel ve  önemli eserler  üretmiştir.
Yirminci yüzyıl Özbek (Türkistan) şiirinin en Millîyeteçi şairi Çolpan’dır. Çolpan, kendisinden sonra yetişen bütün milli şairlerin üstadı olarak tanınmıştır.
Türkiye’nin  batı emperyalizmine karşı verdiği savaşı da yakından takip eden Çolpan,  TUFAN adlı şiiri ile Türk Milli mücadelesine  destek verir ve şöyle  haykırır ;
EY İNÖNÜ,EY SAKARYA,EY İSTİKLAL ERLERİ
YÜRÜ MAZLUMLAR,TUFANININ ÖÇ ALGUÇİ SELLERİ
Diyerek Türkiye ve Türklerin yanında olduğunu açıkca dile getirmiştir.

Bu ve benzeri şiirleri yüzünden birkaç kez hapsedilmesine sebepe olmuştur. Daha sonraki yılılarda Türkistan’ın üzerine Moskofun nasıl kâbus gibi çoktüğünü görünce ise şu şiiri kaleme almıştır ;
GÜZEL TÜRKİSTAN,SANA NE OLDU
SEBEPSİZ VAKİTSİZ,GÜLLERİN SOLDU
Diyerek  Türkistan halkının ters  talihine ve kötü kaderine   hayıflanıyordu.

Enver Paşa’nın Türkistan harekâtı,Milli Şuur sahibi her Türkistanlı da olduğu gibi Çolpa’nda da büyük heyecan yaratmıştır.Enver Paşanın şehadet haberini duyduğunda inanmak  önceleri bu şom habere  inanmak  istememiştir.Bu nedenle yazdığı şiirinde  adeta feryad eder.
FERYADIM DÜNYA’YI BOĞUP ÖLDÜRSÜN
KAPKARA BAHTIMA,ŞEYTANLAR GÜLSÜN

Abdulhamit Süleyman Çolpan Kömünist rejim için tehlikeli bir Özebek aydını ve vatanseveri idi. Komünistler onu susturmak ve yolundan döndürmek   için türlü yollar dendiler.Hatta rejimin şairi olmasını bile istediler.Ancak Çolpan ruhunu satanlardan  asla olmadı, Ruslar her şeyine el koydular ve  hiçbir yerde çalışmasına müsaade etmediler.

Doğu Türkistan’ın sembol ismi ve Doğu Türkistan Milli Mücadelesinin Liderlerinden  İsa Yusuf Alptekin,hatıratında Çolpan için şunları yazamaktadır ; ”  Çin konsolosluk göevlisi olarak gittigim Batı Türkistan’daki milliyetçilerle görüşmek istiyordum.bu arada Çolpanı,da ziyaret ettim ama benimle  çok ihtiyatlı konuşuyordu.İkinci defa gittiğimde ise ,beni ziyarete gelmeniz  bana zarar veriyor çünkü Ruslar ve kömünistlerce sevilmeyen bir adamım.” dediğini anlatır.

Rusların Türk ve Türküm diyene olan kini ve düşmanlığı Rus Komünizminde daha da  artarak devam etmiştir.(Kazım Gültepe)

Bütün esir Türk yurtlarında olduğu gibi  Çolpan de 1930′ lu yıllarda katil Stalin’in terörüyle karşı karşıya  gelmiştir. 1937 yılında  ise,  son kez tutuklandı.suçu halk düşmanı yani milliyetçi olmaktı.04 Ekim 1938,de kurşuna dizilerek şehit edilmiş  ve cesedi  de ailesine verilmeyerek yok edilmiştir.(Yerli kızılların insan cenneti dedikleri rejim işte bu rejimdir.Kazım Gültepe)
Günümüzde çok acı olan ve insanı derinden üzen hususu şudur ;  çocuklara sorun hanği futbolcu hangi takımdadır ?  Avrupanın en iyileri hangisidir ? bu soruların hepsinin cevabını saniyede sayarlar.Ama gelgelelim bugünümüzün varlık  sebebi olan kahramanlarımızı  ve Türk dünyası büyüklerinin adlarını sorunca hepsi sınıfta kalırlar.
Bu acıklı durum tabi ki sadece çocukların suçu değil,onları yetiştiren eğitim sistemi ve anne ,babalarınındır. Ayrıca Türk Milli eğitim sistemimizin de bu eksiklerde  büyük sorumlulukları  bulunmaktadır.
Abdulhamit Süleyman Çolpan şu dünyadaki kısacık ömründe   şu fani dünya nimetleri  ve kendi kişisel manfaatı için  haklı olan davasına ihanet  asla etmemiştir. Rus komünizmine asla boyun eğmemiş ve asla onlara yalakalık yapamamıştır. İşsiz,aşsıç ve aç kalmış, perişan olmuş,ama  ruhunu ve kalemini asla satmamıştır.Çünkü  bir Milletin aydınıları,şair ve yazarları eserleri ile  önce kendi onurlarını daha sonra ise,temsil ettikleri Milletinin  haysiyet ve onurlarını korudukları müddetçe  o Milletinin  kalbinde ebediyen yaşayabiliriler.
ABdulhamit Süleyman Çolpan  de önce kendi haysiyet ve onurunu korumuş ve daha sonra kenedi toplumunun ve Milletinin şeref ve haysiyetini  cesurca korumuştur.  Çolpan hayatını bu uğurda feda etmiştir.

Kabrin pür nur Mekânın cennet olsun  Uluğ Türkistan’ın Büyük Şairi .

Abdulhamit SÜleyman Çolpan resimleri ile ilgili görsel sonucu

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1123 Kez Görüntülendi.