logo

trugen jacn
27 Ağustos 2016

” 15/07 DARBE GİRİŞİMİ VE YANSIMALARI” KONFERANSI’NA UYGUR TEMSİLCİLER DE KATILDI

Kütahya Valiliği   ile  Dumlupınar Üniversitesi’nca 23-26 Ağustos 2016 tarihleri arasında Kütahya’da ortaklaşa düzenlenen “ 15 Temmuz Darbe Girişimi ve İslam Dünyası’na Yansımaları” konulu konferans Dumlupınar Üniversitesi’nde yapıldı. Konferans’a Kazakistan,Kırgizistan,İsveç ve Almanya’da faaliyet gösteren Teşkilat Başkanları ile kanaat önderleri de  davet üzerine katıldılar ve  hazırladıkları bildirilerini sundular.

turkiye-dunya-islam-yighini-uyghurlar-2016.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Kütahya Valiliği ve Dumlupınar Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “15 Temmuz Darbe Girişimi ve İslam Dünyası’na Yansımaları “konulu konferans kütahya’da yapıldı.23 Ağustos’ta başlayan konferans 26 Ağustos 2016’da  sona erdi.
Konferans’a Kırgizistan Uygurları İttifak Cemiyeti Başkanı Artıkhacı Haciyev,Kazakistan Uygurlarını temsilen Kanaat önderi Tursun Hacı Arziev, İsveç Doğu Türkistan Derneği Başkanı Abdullah Kökyar ve Almanya Doğu Türkistan Birliği Başkanı Enver Can katıldılar.
Konferans Kur’an-i Kerim tilaveti ve Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayır’ın açılış konuşması ile başladı.Vali Nayır, 15 Temmuz’da FETÖ Terör Örgütü tarafından gerçekleştirilen 240 şehit ve 2 bin 200 kişinin yaralanması ile sonuçlanan darbe kalkışmasının ülkemiz tarihinde unutulmaz ve elim  bir Va’a olduğunu belirterek başladığı konuşmasında ümitsiz olmamızı gerektirecek bir durumun bulunmadığını ,Türk Milletinin evlatlarının maşum darbe girişimine karşı  Ülkesine ve vatanına canları pahasına sahip çıktıklarını belirtti.

 Vali Nayır konuşmasını şöyle sürdürdü ;

Kütahya Uygur
“GÖNÜL COĞRAFYAMIZA 15 TEMMUZ’U İYİ ANLATABİLMELİYİZ”
Yaşadığımız bu sıkıntıları bizden olan, bizim gibi düşünen, aynı inancı paylaştığımız İslam coğrafyası nasıl görüyor, oradaki algı ve yansımalar nasıldır ? Bizler aynı bünyenin uzuvları, aynı binanın tuğlalarıyız. Bu yüzden önce kendimizi onlara anlatıp, onlardan bir yardım beklememiz lazım. Bu yardım bizim bize yardımıdır. Ziya Paşa’nın çok güzel bir beyiti var diyor ki; “Sana senden olur bir işde dad (yardım) lazımsa zaferden kes ümidin gayriden imdad lazımsa.” Biz gayriden bir yardım beklemiyoruz ama kendimiz gibi düşünen insanlarda elbette yaşadığımız bu zorluk içerisinde bir ve beraber olmamızın beklentisini oluşturmak istiyoruz. Gönül coğrafyamızda yaşadığımız bu sıkıntıyı birebir hisseden, dualarıyla, ellerinde Türk Bayraklarıyla bizim yanımızda olduğunu gösteren, şükran borçlu olduğumuz binlerce, milyonlarca insanımız var” şeklinde konuştu.

undefined

Doğu Türkistan temsilcilerinin toplantı’da sundukları konular ana başlıkmları ile şunlar :
1. Enver Can Almanya Doğu Türkistan Birliği Derneği Başkanı
“Geçmişten günümüze Türkiye – Doğu Türkistan İlişkileri
2. Artık Hacı Haciyev Kırgizistan Uygurları İttifak Derneği Başkanı
15 Temmuz Darbe girişiminin Kırgizistan’a yansımaları Kirgizistan Uygurlarının Destek gösterileri ve Türk Büyükelçiliğine Destek Ziyaretleri ( Film gösterimi eşliğinde)
3. Tursun Hacı Arziev  (Alma-Ata Oblastı Uygur Camaatı Önderi)
Kazakistan Uygurlarının Türkiye’ye bakışları ve 15 Temmuz Darbesi Karşısında ortaya koyduğu Tepkiler
4. Abdullah Kökyar : İsveç Uygur Derneği Başakanı
İsveç’te yaşayan Uygurlar,sorunları ve İsveç Uygurlarının 15 Temmuz kanlı Darbesi Karşısında yaptığı tepkisel Faaliyetler

undefined

Toplantı’ya katılan Uygur Türkü Temsilciler yaşadıkları ülkelerdeki Uygur Türklerinin kendilerini T.C.Devletimizin doğal vatandaşı saydıklarını belirterek : “ Birleşik ve Büyük Türkistan  idealının kurucu ve Bayraktarlarından büyük idealist ve  Kazak Türk Aydını Çokayoğlu,yer yüzünde yaşayan Her Türk’ün iki ana vatanı vardır ; biri doğduğu toprak,diğeri ise Türkiye’dir.sözüne Türkistan Türkleri olarak her zaman bağlı olduklarını belirtti.Doğu Türkistan Lideri merhum İsa Yusuf Alptekin’in “ Türkiye Türk-İslam Dünyasının yegane sığınağı,istinatgahı ve Kal’asıdır.Allah Türkiye’mizi ileelebed payidar kılsın ve daima korusun ve yüceltsın” duasını kendilerine tarihi bir miras olarak bıraktığını ifade ettiler.Doğu Türkistan’da “Işık,daima Batı’dan Yanı Türkiye’den gelir.” söyleminin  bir atasözü haline geldiğini belirterek Türkiye Uygur Türkleri için yegane ümit,ilham güven kaynağı ve örnek alınacak bir Ana vatan olduğunu belirttiler. Doğu Türkistan Türklerinin FETÖ/PDY terör örgütü’nün 15 Temmuz kanlı darbe girişimine şiddetle tepki gösterdiklerini ve nefretle kınadıklarını belirterek ; ” Bizler bu şom haberleri duyduğumuz zaman çok üzüldük ve çok sarsıldık. Türkiye’mizin bu badireyi başarı ile atlatması için Allah’da yalvardık ve Türk devletimizin ve Kahraman Orduumuzun başarısı için dua ettik.Dualarımızın kabul olduğunu görerek sevinç göz yaşları dökerek  şükür  secdesine kapandık.” ortak görüş ve temennisini dile getirdiler.

undefined

15 Temmuz Darbe Girişimi ve İslam Dünyasına yansımaları konulu Toplantı’ya Türk-islam Dünyasından 33 Ülkeden toplam 52 kişi davet edilmiş ve tamamı de Türkiye’ye gelerek Konferansa iştirak etmiştir.
Daha sonra oybirliği ile kabul edilen Konferans Sonuç bildirisi’nde FETÖ/PDY Terör Örgütü’nün 15 Temmuz Darbesi bir kez daha lanetlendi ve Türk-İslam aleminin Türkiye Cumhuriyeti devletinin bundan sonra da daima yanında olacağı vurgusu yapıldı desteklerinin kesintisiz süreceği bir kez daha tekrar edildi.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1419 Kez Görüntülendi.